π. Επιφάνιος: Ο πομένας είναι μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων

π. Επιφάνιος: Ο πομένας είναι μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων

Ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος, χειροτόνησε πρεσβύτερο και προχείρησε Αρχιμανδρίτη  τον επί εννέα χρόνια διάκονο του Επιφάνιο (Παπαντωνίου)

Μέσα στο Αναστάσιμο κλίμα της περιόδου του Πεντηκοσταρίου, το πρωί της Κυριακής των Μυροφόρων, 30 Απριλίου 2023, τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Παραλίμνι, Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Μητροπολίτη Κωνσταντίας και Αμμοχώστου κ. Βασιλείου, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πανιερώτατος χειροτόνησε στο δεύτερο βαθμό της ιερωσύνης, τον διάκονό του, π. Επιφάνιο Παπαντωνίου.Έλαβαν επίσης μέρος οι ιερείς του ναού και κληρικοί άλλων Μητροπόλεων.

Στην ομιλία του ο Πανιερώτατος, αναφέρθηκε με συντομία στα πνευματικά νοήματα της σημερινής εορτής. Απευθυνόμενος προς τον διάκονο Επιφάνιο του υπέμνησε τις κλίσεις του Θεού προς τους κληρικούς, είτε αυτοί είναι Επίσκοποι, Πρεσβύτεροι ή Διάκονοι, οι οποίοι καλούνται να διακονήσουν το λαό του Θεού και το ύψος του ιερατικού υπουργήματος. 

Στον χειροτονητήριο λόγο του ο νέος πρεσβύτερος ανέφερε αρχικά πως η αιφνιδιαστική ερώτηση του Μητροπολίτη Βασιλείου σε ανύποπτο χρόνο το καλοκαίρι του 2022, εάν επιθυμούσε να χειροτονηθεί, δημιούργησε ανάμεικτα συναισθήματα στη ψυχή του, αναλογιζόμενος ακόμη περισσότερο το  ύψος του ιερατικού υπουργήματος. 

Ο ποιμένας συνέχισε είναι διάδοχος του Χριστού και των Αγίων Αποστόλων. Φορέας και αγωγός εκείνης της χάριτος, την οποία οι Απόστολοι είδαν την ημέρα της Πεντηκοστής (Πρ. 2:1-4). Ιερεύς (Εβρ. 4:16) ως καθαγιασθείς υπό της θείας χάριτος και άλλους δια ταύτης καθαγιάζων. Μεσίτης μεταξύ Θεού και ανθρώπων. Δόθηκε σε αυτόν το δικαίωμα υπό της θείας δυνάμεως να ανοίγει και να κλείη τον ουρανόν (Ιω. 20:22-23). Η εξουσία αυτή συνέχισε δίδεται υπό του Θεού «ἵνα καθαίρῃ τό γήϊνον καί ἀνάγῃ αὐτό εἰς τό οὐράνιον».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο διάκονος Επιφάνιος αναφέρθηκε στις υψηλές ιδέες για τη διακονία του ποιμένος τις οποίες σημειώνει ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος «Ἔτυχες ἀξίας ὑψηλοῦ βαθμοῦ καί ἔλαβες ἐκκλησιαστικήν έξουσίαν; μή ὑψηλοφρονεί΄ οὐχί σύ ἔτυχες τῆς τιμῆς ταύτης, αλλ’ ο Θεός σέ περιέβαλε διά ταύτης. Μη γίνεις αγνώμων προς τας δωρεάς του Κυρίου.

Εξέφρασε επίσης λόγους ευχαριστίας και ευγνωμοσύνης προς την οικογένειά του, στον ιερό κλήρο της μητροπολιτικής περιφέρειας Κωνσταντίας και Αμμοχώστου και όσους παρέστησαν στη Θεία Λειτουργία για να συμπροσευχηθούν για την πνευματική του στερέωση.

Απευθυνόμενος στον Πανιερώτατο, του οποίου χρημάτισε διάκονος για εννέα σχεδόν έτη, ευχαρίστησε για τις πολλές φανερές και αφανείς ευεργεσίες του προς αυτόν. Είμαι σίγουρος, πρόσθεσε ,ότι «όπως μου συμπαρασταθήκατε και με συμβουλεύατε έως τώρα, θα συνεχίσετε να πράττετε το ίδιο στη δύσκολη αρχή της πνευματικής μου πορείας ως πρεσβυτέρου». Η Εκκλησία  Κύπρου, συνέχισε,  έχει ένα κατά πάντα άξιο μέλος της Ιεραρχίας της, ένα άνθρωπο με συμπεπυκνωμένη σοφία, βαθιά θεολογική κατάρτιση και πανορθόδοξη εμβέλεια, αφού για την επόμενη οκταετία κατέχει τη θέση του Προέδρου των Ορθοδόξων στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησίων.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πανιερώτατος προχείρησε τον νέο πρεσβύτερο σε Αρχιμανδρίτη.

Στην Θεία Λειτουργία και τη χειροτονία παρέστησαν οι Δήμαρχος Αγίας Νάπας, Χρίστος Ζαννέττου και Λευκονοίκου, Ζήνα Λυσσάνδρου,ο  βουλευτής Αμμοχώστου, Γεώργιος Κάρουλλας, ο πρώην Υπουργός Τάκης Πελεκάνος ο Αστυνομικός Διευθυντής Αμμοχώστου Γεώργιος Οικονόμου κ.α.

 

Πηγή-Φωτο: imconstantias.org.cy

Share this post