Ουκρανία: Βρέθηκε μαζικός τάφος από την εποχή του Στάλιν

Ουκρανία: Βρέθηκε μαζικός τάφος από την εποχή του Στάλιν

Εντοπίστηκαν  σε μαζικό τάφο τα λείψανα έως και 8.000 ανθρώπων 

Έναν από τους μεγαλύτερους μαζικούς τάφους εντόπισαν ερευνητές στην Ουκρανία, αποτέλεσμα της βίαιης καταστολής του Στάλιν στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Συγκεκριμένα, εντοπίστηκαν τα λείψανα από 5.000 έως και 8.000 ανθρώπων, θαμμένα σε 29 τάφους, στη νότια πόλη της Οδησσού.

Ο μαζικός τάφος που βρέθηκε στην Ουκρανία χρονολογείται στα τέλη της δεκαετίας του 1930 και αποκαλύφθηκε κατά τη διάρκεια εργασιών για την προγραμματισμένη επέκταση ενός αεροδρομίου.

Εκατοντάδες χιλιάδες Ουκρανοί πιστεύεται ότι πέθαναν κατά τη διάρκεια της κυριαρχίας του Ιωσήφ Στάλιν στη Σοβιετική Ένωση.

ΦΩΤΟ: ALEKSANDER BABICH

Ο Sergiy Gutsalyuk, επικεφαλής του περιφερειακού παραρτήματος του Εθνικού Ινστιτούτου Μνήμης της Ουκρανίας, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα θύματα είναι πιθανό να σκοτώθηκαν από τη σοβιετική μυστική αστυνομία στα τέλη της δεκαετίας του 1930.

Ωστόσο, τόνισε ότι δεν θα είναι δυνατό να εντοπιστούν τα ονόματα των θυμάτων,  καθώς στη Ρωσία τηρούνται αρχεία.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Ukrinform, περίπου 8.600 άνθρωποι στην Οδησσό καταδικάστηκαν σε θάνατο από τη σοβιετική μυστική αστυνομία μεταξύ 1938 και 1941.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Μνήμης είχε αρχικά πει ότι δεν ήταν δυνατό να εκτιμηθεί ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που εκτελέστηκαν, αλλά όλα δείχνουν πως πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους ομαδικούς τάφους που βρέθηκαν ποτέ στην Ουκρανία.

Ένας από τους ιστορικούς που εργάστηκαν για την ανακάλυψη, ο Αλεξάντερ Μπάμπιτς, δήλωσε ότι πιθανότατα υπάρχουν ακόμη περισσότερα πτώματα από όσα έχουν ήδη βρεθεί, καθώς οι ανασκαφές δεν  έχουν ολοκληρωθεί. 

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι είναι πιθανό να υπάρχουν κι άλλοι τάφοι στην ευρύτερη περιοχή, η οποία ανήκει σε στρατιωτική μονάδα.

Σύμφωνα με Ουκρανούς ιστορικούς, σκοτώθηκαν εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι στη διάρκεια της βίαιης καταστολής του Ιωσήφ Στάλιν την δεκαετία του 1930, καθώς έχουν βρεθεί μαζικοί τάφοι στην Οδησσό και σε άλλα μέρη της Ουκρανίας. 

 

Πηγή: athensvoice.gr

Share this post