Ουκρανία: Τιμήθηκε χορευτής , που έπεσε στο Μπαχμούτ.

Ουκρανία: Τιμήθηκε χορευτής , που έπεσε στο Μπαχμούτ.

 Εγκαίνια ναού στην ανάπαυλα των ρωσικών βομβαρδισμών/ TDC Weekly briefing Russian war in Ukraine (22.05-28.05.23)

Πάνω από 500 θεατές στο Εθνικό Ακαδημαϊκό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου της Οδησσού κράτησαν ενός λεπτού σιγή, πριν από την έναρξη της παράστασης του μπαλέτου La Bayadere, στη μνήμη του Ρόστισλαβ Γιαντσίσεν, χορευτή μπαλέτου, ο οποίος σκοτώθηκε στην πρώτη γραμμή του μετώπου υπερασπιζόμενος το Μπαχμούτ.

O επικεφαλής της Όπερας της Οδησσού, μιλώντας για την απώλειά του τον περιέγραψε ως έναν λαμπρό, ταλαντούχο, αξιοπρεπή, έξυπνο άνθρωπο. Πρόσθεσε ακόμη ότι ήταν από τους πρώτους που πήγε να υπερασπιστεί την πατρίδα του, όχι με κλήση, όχι με εντολή, αλλά με δική του απόφαση.

Τα παπούτσια μπαλέτου του καλλιτέχνη αντικαταστάθηκαν από στρατιωτικές μπότες και η μουσική των αγαπημένων του παραστάσεων αντικαταστάθηκε από τους ήχους όλμων, ανέφερε, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της η Όπερα της Οδησσού.

Ο Ουκρανός μαχητής είχε ενταχθεί αρχικώς σε έναν εθελοντικό σχηματισμό που υπάγεται στη Δύναμη Άμυνας, στην πόλη Καμίανετς της δυτικής Ουκρανίας, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας. Για σχεδόν έναν χρόνο ήταν φύλακας στη γενέτειρά του και εν συνεχεία επιστρατεύτηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας.

Στην πρώτη του αποστολή πήγε κοντά στο Μπαχμούτ, όπου έχασε τη ζωή του από ρωσικούς όλμους στις 19 Απριλίου.

Ο μεγαλύτερος αδελφός του, ο Ουκρανός στρατιώτης Ντμίτρο, λέει ότι, αφού έκανε σχεδόν δύο μήνες στρατιωτικής εκπαίδευσης, έγινε επιδέξιος σκοπευτής και χειριστής εκτοξευτών χειροβομβίδων.

Πηγή: “Καθημερινή”με  πληροφορίες από Kyiv Independent

Στο μεταξύ , η Ρωσία εξαπέλυσε μια από τις μεγαλύτερες επιθέσεις με κύριο στόχο το Κίεβο για δύο συνεχόμενες νύχτες το Σαββατοκύριακο και το πρωί της Δευτέρας. Στις 28 Μαΐου οι ρωσικές δυνάμεις πραγματοποίησαν την μεγαλύτερη επίθεση με drone Shahed κατά της Ουκρανίας από την έναρξη του πολέμου, χρησιμοποιώντας τουλάχιστον 59. Τα ξημερώματα της Δευτέρας η ουκρανική αεράμυνα κατέρριψε περισσότερους από 40 στόχους ανάμεσά τους drones και πυραύλους με προορισμό το Κίεβο.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου η ρωσική κατανομή εναέριων πυρομαχικών για να στοχεύσει το Κίεβο, αντί να δώσει προτεραιότητα σε υποδομές ή στρατιωτικές εγκαταστάσεις, συνεχίζει να περιορίζει την ικανότητά της αεροπορικής εκστρατείας να υποβαθμίσει τις ουκρανικές επιθετικές δυνατότητες για την επερχόμενη αντεπίθεση.

Ο επικεφαλής της ομάδας Wagner, Γιεβγκένι Πριγκόζιν, ισχυρίστηκε ότι η ρωσική επιχείρηση βοήθειας στο Μπαχμούτ μπορεί να συνεχιστεί και μετά την αρχική προθεσμία της 1ης Ιουνίου και να συνεχιστεί μετά τις 5 Ιουνίου. Το εξήγησε λέγοντας ότι η ομάδα Wagner δεν είναι σε θέση να μεταφέρει όλο τον εξοπλισμό σε καλή κατάσταση μέχρι την 1η Ιουνίου.

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν καταλάβει 20 τετραγωνικά χιλιόμετρα στις άκρες του Μπαχμούτ από τις 16 Μαΐου.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Μελέτης Πολέμου ο ρυθμός των ρωσικών επιχειρήσεων γύρω από το Μπαχμούτ παραμένει εξαιρετικά αργός.

Στην ανάπαυλα των ρωσικών βομβαρδισμών ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος πραγματοποίησε σήμερα  επίσκεψη στην επισκοπή Τσερκάσι και  καθαγίασε  το ναό προς τιμήν του Αγίου Νικολάου, Αρχιεπισκόπου Λυκίας Μύρου, του Θαυματουργού.

Στην συνέχεια ο κ. Επιφάνιος τέλεσε την πρώτη  Θεία Λειτουργία. Συλλειτούργησαν ο Μητροπολίτης Τσερκάσι και Τσιυρίν Ιωάννης, ο Μητροπολίτης Πολτάβας και Κρεμεντσούκ Φεδίρ, ο Μητροπολίτης Μπίλα Τσέρκβα Ευστράτιος, ο Επίσκοπος Τσερνίχιβ και Νίζιν Αντώνιος, ο ιερέας Ιχώρ Μύσκιβ και ο τοπικός κλήρος.

Μετά την ανάγνωση του Ευαγγελίου, ο Προκαθήμενος της αυτοκέφαλης Ορθοδόξου Εκκλησίας  Ουκρανίας στο κήρυγμα του, σύμφωνα με την Υπηρεσία Τύπου της Μητρόπολης Κιέβου, ανέφερε: “Είμαστε μεταξύ των εορτών της Αναλήψεως και της Πεντηκοστής. Ο Κύριος αναλήφθηκε στους ουρανούς, αλλά κατοικεί μαζί μας, ο Κύριος αναλήφθηκε, αλλά έστειλε τον Παράκλητο, το Άγιο Πνεύμα. Η χάρη του Αγίου Πνεύματος λειτουργεί αόρατα, αλλά την αισθανόμαστε με έναν ιδιαίτερο τρόπο. Αισθανόμαστε όταν συναντάμε τον Θεό, όταν επικοινωνούμε με τον Θεό μέσω της προσευχής. Και αυτή η αόρατη θεία χάρη ενισχύει τη σωματική και πνευματική μας δύναμη”.

 Σε αυτή τη δύσκολη στιγμή της δοκιμασίας ” πρέπει να εντείνουμε την προσευχή μας, να είμαστε σταθεροί στην πίστη και πάντα να ευχαριστούμε τον Θεό για όλες τις ευλογίες που μας δίνει κάθε μέρα. Πρέπει να ευχαριστήσουμε τόσο για την καλοσύνη όσο και για τις δοκιμασίες και να ζητήσουμε τη βοήθειά Του. Είθε ο Κύριος να συνεχίσει να μην μας εγκαταλείπει»,επεσήμανε  ο Μητροπολίτης Επιφάνιος.

*Στον σύνδεσμο το εβδομαδιαίο δελτίο του Transatlantic Dialogue Center

TDC_Weekly_briefing_Russian_war_in_Ukraine_22.05-28.05.23_ENG

Share this post