Ουκρανία: Κοινωνικά -οικονομικά προβλήματα, λόγω του πολέμου

Ουκρανία: Κοινωνικά -οικονομικά προβλήματα, λόγω του πολέμου

Η Κοινωνιολογική Ομάδα «Βαθμολογία» δημοσίευσε την έρευνά της που πραγματοποιήθηκε στις 26 Απριλίου 2022

• Η Ένατη εθνική δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Κοινωνιολογική Ομάδα «Βαθμολογία» στις 26 Απριλίου 2022, έδειξε ότι το 20% των ενηλίκων στην Ουκρανία έπρεπε να αλλάξει τόπο διαμονής (το ποσοστό αυτό είναι σταθερό από τα μέσα Μαρτίου). Οι περισσότεροι από αυτούς που αναγκάστηκαν να φύγουν είναι από τις ανατολικές περιοχές (58%) και από τους νέους (33%).

• Από τις αρχές Απριλίου, το ποσοστό όσων σχεδιάζουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους έχει ελαφρώς μειωθεί (από 29% σε 22%). Αντίθετα, το ποσοστό των ερωτηθέντων που θα ήθελαν να επιστρέψουν, αλλά λίγο αργότερα, έχει αυξηθεί (από 24% σε 31%). Το ποσοστό όσων σκοπεύουν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, αλλά μετά το τέλος του πολέμου, δεν έχει αλλάξει (43%).

Διαπιστώνεται σταδιακή αύξηση του αριθμού των Ουκρανών που επιστρέφουν στην εργασία τους. Επί του παρόντος, το 59% όσων είχαν δουλειά πριν τον πόλεμο συνεχίζουν να εργάζονται (το ποσοστό αυτό ήταν 46% τον Μάρτιο). Συγκεκριμένα, αυξήθηκε ο αριθμός όσων εργάζονται με τον συνήθη τρόπο λειτουργίας (από 23% σε 32%). Το 24% εργάζεται με μερική απασχόληση ή εξ αποστάσεως και το 3% ξεκίνησε σε νέα δουλειά. Οι περισσότεροι από αυτούς που εργάζονται τώρα είναι κάτοικοι των δυτικών και κεντρικών περιοχών (περίπου 60%). Το μερίδιο των κατοίκων της Νότιας Ουκρανίας που εργάζονται είναι 52%, και των κατοίκων της Ανατολικής Ουκρανίας είναι περίπου 40%. Η σταδιακή ανάκαμψη της απασχόλησης παρατηρείται στο Κέντρο, Νότια και Ανατολικά της Ουκρανίας. Στη Δυτική Ουκρανία, από την άλλη, η κατάσταση με την απασχόληση έχει σταθεροποιηθεί από τις αρχές Απριλίου.

• Ταυτόχρονα, το 39% όσων απασχολούνταν προπολεμικά δεν έχει ακόμη δουλειά (το ποσοστό αυτό ήταν 53% τον Μάρτιο και 41% στις αρχές Απριλίου).

• Οι μισοί από τους ερωτηθέντες (54%) που έχασαν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια του πολέμου πιστεύουν ότι θα μπορέσουν να επιστρέψουν στις προηγούμενες δουλειές τους. Το 40% δεν το πιστεύει. Τα μερίδια των τελευταίων είναι τα υψηλότερα μεταξύ των κατοίκων της υπαίθρου, των ηλικιωμένων ερωτηθέντων και των γυναικών.

• Ένα σημαντικό εύρημα είναι ότι τα δύο τρίτα των ερωτηθέντων που έχασαν τη δουλειά τους ως αποτέλεσμα του πολέμου είναι πρόθυμοι να αλλάξουν δουλειά. Το 58% των ερωτηθέντων που έχασαν τη δουλειά τους δεν πειράζει να επανεκπαιδευτούν για άλλο επάγγελμα και το 49% είναι έτοιμο να εργαστεί σε άλλη περιοχή της Ουκρανίας. Οι περισσότεροι από εκείνους που είναι έτοιμοι να αλλάξουν επάγγελμα και δουλειά είναι μεταξύ των κατοίκων των ανατολικών περιοχών της Ουκρανίας.
• Το 70% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την πιθανή κινητοποίηση στρατευσίμων ορισμένων επαγγελμάτων για την ανοικοδόμηση της χώρας αντί να υπηρετήσουν στο στρατό. Το 6% δεν το υποστηρίζει. Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία ερωτηθέντες είναι πιο συχνά υπέρ μιας τέτοιας πρωτοβουλίας, ενώ οι νέοι είναι σχετικά λιγότερο υποστηρικτικοί.

• Το 55% άκουσε για την πρωτοβουλία «Gardens of Victory» (28% άκουσε πολλά, 27% άκουσε κάτι). Το 45% δεν γνωρίζει τίποτα γι’ αυτό. Το 82% αξιολογεί αυτή την ιδέα θετικά.

• Το 56% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι έχει οικόπεδο και σχεδιάζει να φυτέψει κήπο φέτος, ενώ το 9% δεν έχει δική του γη, αλλά σχεδιάζει να φυτέψει και με συγγενείς ή φίλους. Μόνο το 8% είπε ότι έχει κήπο, αλλά δεν θα φυτέψει τίποτα. Ένα άλλο τέταρτο των ερωτηθέντων δεν έχει οικόπεδα. Οι περισσότεροι από αυτούς που πρόκειται να φυτέψουν κήπους είναι οι κάτοικοι της Δύσης και του Κέντρου της χώρας. Το ποσοστό των ερωτηθέντων που πρόκειται να φυτέψουν κήπους είναι 83% στους κατοίκους της υπαίθρου, 65% στους κατοίκους μικρών πόλεων και 50% στους κατοίκους των περιφερειακών κέντρων.

• Το 33% είπε ότι πήγε στην εκκλησία το Πάσχα, ενώ το 67% όχι. Αυτό είναι υψηλότερο ποσοστό από ό,τι κατά την πρώτη καραντίνα (τον Απρίλιο του 2020), αλλά χαμηλότερο από ό,τι πριν από το 2020. Τα υψηλότερα ποσοστά όσων πήγαν στην εκκλησία το Πάσχα είναι μεταξύ των κατοίκων των δυτικών περιοχών της Ουκρανίας και του αγροτικού πληθυσμού.

Κοινό: ο πληθυσμός της Ουκρανίας ηλικίας 18 ετών και άνω σε όλες τις περιφέρειες, εκτός από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Κριμαίας και του Ντονμπάς. Το δείγμα είναι αντιπροσωπευτικό κατά ηλικία, φύλο και είδος οικισμού. Πληθυσμός δείγματος: 1000 ερωτηθέντες. Μέθοδος έρευνας: CATI (Computer Assisted Telephone Interviews). Σφάλμα αντιπροσωπευτικότητας της μελέτης με επίπεδο εμπιστοσύνης 0,95: όχι περισσότερο από 3,1%. Ημερομηνίες: 26 Απριλίου 2022.

Πηγή: tdcenter.org

Share this post