Ουκρανία: Καταρρέουν ρωσικές γραμμές άμυνας – Πανηγυρίζουν στρατός και κάτοικοι στο Χάρκοβο

Ουκρανία: Καταρρέουν ρωσικές γραμμές άμυνας – Πανηγυρίζουν στρατός και κάτοικοι στο Χάρκοβο

Μήνυμα νίκης μέσα από βίντεο που δημοσιεύτηκε στο Twitter και το Telegram έστειλε ένα Ουκρανός αξιωματικός από την πόλη Ιζιούμ, η οποία φέρεται να απελευθερώθηκε, όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος της χώρας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο αξιωματικός, ο οποίος εμφανίζεται από την κεντρική πλατεία, ότι “τα πάντα εδώ πέρα είναι κατεστραμμένα, αλλά θα τα ξαναχτίσουμε“, ενώ τονίζει πως “το Ιζιούμ ήταν, είναι και πάντα θα είναι Ουκρανία. Να εμπιστεύεστε τις ουκρανικές δυνάμεις”.

Στη συνέχεια κάτοικοι από το βάθος ακούγονται να πανηγυρίζουν φωνάζοντας “δόξα στην Ουκρανία και στους ήρωες μας”, με τον αξιωματικό να στρέφεται προς την κάμερα, λέγοντας: “Μπορείτε να ακούσετε αυτό; Έτσι μας υποδέχονται οι κάτοικοι”.

Την Κυριακή, Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε πως ο ουκρανικός στρατός απελευθέρωσε την στρατηγικής σημασίας πόλη της ανατολικής Ουκρανία, όπου οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει αντεπίθεση που έχει σπάσει τις ρωσικές γραμμές άμυνας.

Κατά το καιθημερινό του διάγγελμα την 200ή ημέρα του πολέμου, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τους Ουκρανούς στρατιώτες «που απελευθέρωσαν εκατοντάδες πόλεις και χωριά μας, πιο πρόσφατα την Μπαλάκλια, το Ιζιουμ και το Κουπιάνσκ”.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αποχώρηση από την πόλη Ιζιούμ σηματοδοτεί τη χειρότερη ήττα των ρωσικών δυνάμεων αφότου έφυγαν από τα περίχωρα του Κιέβου, τον Μάρτιο.

Κίεβο: “Έχουμε ανακαταλάβει πάνω από 20 τοποθεσίες σε 24 ώρες”

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε άλλωστε το πρωί της Δευτέρας, πως μέσα σε 24 ώρες ανακατέλαβε «περισσότερες από 20 τοποθεσίες», στο πλαίσιο της αντεπίθεσής του εναντίον του ρωσικού στρατού, ενώ ένας διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στο Χάρκοβο υποστήριξε πως οι ουκρανικές δυνάμεις ήταν κατά την αντεπίθεσή τους οκταπλάσιες από τις ρωσικές.

«Η απελευθέρωση τοποθεσιών από τους ρώσους κατακτητές συνεχίζεται στις περιφέρειες του Χαρκίβ (Χάρκοβο) και του Ντονέτσκ», στην ανατολική Ουκρανία, ανακοίνωσε ο στρατός με την πρωινή αναφορά του. Στο σύνολο της γραμμής του μετώπου, «οι ουκρανικές δυνάμεις κατάφεραν να διώξουν τον εχθρό από περισσότερες από 20 τοποθεσίες» μέσα σε 24 ώρες, πρόσθεσε.

«Κατά την υποχώρησή τους, τα ρωσικά στρατεύματα εγκαταλείπουν εσπευσμένα τις θέσεις τους και διαφεύγουν», διαβεβαίωσε ακόμη ο στρατός στην ίδια αναφορά.

Η Ουκρανία υποστηρίζει πως από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχει ανακαταλάβει περίπου 3.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα εδαφών της, κυρίως στην περιφέρεια του Χαρκόβου. Κοντά στο Χάρκοβο, ο θερμοηλεκτρικός σταθμός αριθμός 5, ο δεύτερος μεγαλύτερος της χώρας, επλήγη, σύμφωνα με την προεδρία.

Η ηλεκτροδότηση αποκαταστάθηκε γρήγορα σε ένα μέρος των περιοχών που επλήγησαν. Στην περιφέρεια του Χαρκόβου, «το 80%» της ηλεκτροδότησης και της υδροδότησης έχει αποκατασταθεί, ανέφερε σήμερα το πρωί το στέλεχος της ουκρανικής προεδρίας Κιρίλο Τιμοσένκο.

Ο διορισμένος από τους Ρώσους αξιωματούχος στην ουκρανική περιφέρεια του Χαρκόβου, ο Βιτάλι Γκάντσεφ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ουκρανικές δυνάμεις κατά την ουκρανική αντεπίθεση – αστραπή στην περιοχή ήταν οκταπλάσιες από τις ρωσικές και τις φιλορωσικές δυνάμεις.

Μιλώντας στον κρατικό τηλεοπτικό σταθμό Rossiya-24, ο Γκάντσεφ δήλωσε πως οι ουκρανικές δυνάμεις κατέλαβαν τοποθεσίες τις οποίες κρατούσαν οι Ρώσοι στις βόρειες περιοχές της περιφέρειας, ανοίγοντας δίοδο προς τα σύνορα με τη Ρωσία, και ότι «περίπου 5.000» άμαχοι απομακρύνθηκαν προς τη Ρωσία.

Ο Γκάντσεφ δήλωσε πως «η κατάσταση γίνεται δυσκολότερη ώρα με την ώρα» και πρόσθεσε πως τα σύνορα με την περιφέρεια Μπελγκορόντ της Ρωσίας είναι τώρα κλειστά.

Το Reuters αναφέρει πως δεν ήταν άμεσα σε θέση να επιβεβαιώσει τις αναφορές από το πεδίο της μάχης.

ΠΗΓΗ: news247.gr

Share this post