Ουδέν είπε για το Κυπριακό ο Ρώσος ΥΠΕΞ στην συνέντευξη με τον Τούρκο ομόλογο του
Λαβρόφ: Οι πρόεδροι Πούτιν και Ερντογάν διατηρούν ενεργή επικοινωνία.- Τσαβούσογλου: Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν σχετίζεται με το “Kanal Istanbul”
Κωνσταντινούπολη , Μηνάς Βασιλειάδη
Η Συνθήκη του Μοντρέ για την διέλευση των Στενών του Βοσπόρου θα συνεχίσει να ισχύει ακόμη και μετά το άνοιγμα της διώρυγας ‘Kanal Istanbul’, διαβεβαίωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας ενώπιον του ρώσου ομολόγου του, Σεργκέι Λαβρόφ, κατά την κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησαν οι δύο Υπουργοί μετά την σημερινή συνάντησή τους στην Αττάλεια. «Η Συνθήκη του Μοντρέ δεν σχετίζεται με το ‘Kanal Istanbul’, όπως και η διώρυγα δεν σχετίται με τη Συνθήκη. Η Συνθήκη του Μοντρέ θα χρησιμοποιείται από εμάς χωρίς αλλαγές, όπως γίνονταν και πριν. Τηρούμε κάθε γράμμα της Συνθήκης αυτής. «Αυτή», παρατήρησε ο κ. Τσαβούσογλου,«δε ρυθμίζει μόνο τη διέλευση των πλοίων, αλλά και τις μετακινήσεις των πολεμικών πλοίων, την χρονική διάρκεια παραμονής τους στην Μαύρη Θάλασσα, τη χωρητικότητά τους (tonnage)». Ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε, εξάλλου, ότι «στο κείμενο της Συνθήκης είναι καταγεγραμμένες οι διαδικασίες αλλαγής της ή καταγγελίας της». Η Άγκυρα, σύμφωνα με τον Υπουργό, είναι πεπεισμένη ότι η διάνοιξη της διώρυγας μεταξύ της Θάλασσας του Μαρμαρά και της Μαύρης Θάλασσας, «παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την διεθνή επιχειρηματικότητα. Τα χρονοδιαγράμματα των πλοίων επί του Βοσπόρου, δημιουργούν μεγάλους κινδύνους. […] Τα εμπορικά πλοία περιμένουν πολύ για να περάσουν. Δεν επιτρέπουν την διέλευση πλοίων με εύφλεκτο φορτίο. Όμως με την κατασκευή της διώρυγας όλα αυτά τα ζητήματα θα επιλυθούν», υποστήριξε. «Η Ρωσία είναι στην ευχάριστη θέση να συνεργαστεί με τους Τούρκους συναδέλφους μας για την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μοντρέ», υπογράμμισε από πλευράς του ο Λαβρόφ, ο οποίος εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κατασκευή της διώρυγας «δεν θα επηρεάσει σε καμία περίπτωση τις παραμέτρους της παρουσίας των ναυτικών ξένων δυνάμεων στη Μαύρη Θάλασσα».
Στο στρατιωτικό σκέλος, ο κ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Ρωσία για την ειρήνη και την πολιτική διαδικασία στη Συρία. «Εκτός από τις διμερείς σχέσεις», είπε ο Υπουργός, «υπάρχουν περιφερειακά ζητήματα που συνεργαζόμαστε με τη Ρωσία. Συζητήσαμε τις εξελίξεις στη Συρία, τη Λιβύη, το Αφγανιστάν και το Καραμπάχ. Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε τη σταθερότητα και την ειρήνη σε αυτές τις περιοχές. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για τη συνέχιση της ηρεμία στη Συρία». Για τη Συρία, πάντως, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θέλει να εκκαθαριστούν όλες οι τρομοκρατικές οργανώσεις «που αποτελούν απειλή για την ακεραιότητα της Συρίας. Η παρουσία του YPG / PKK εξακολουθεί να επικρατεί στη χώρα. Επίσης», πρόσθεσε, «η διαδικασία για τη σύνταξη ενός νέου συντάγματος πρέπει να ξεκινήσει». Τέλος, ο κ. Τσαβούσογλου υπενθύμισε στον συνομιλητή του ότι η Τουρκία έχει προτείνει την αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού.
Από πλευράς του, ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι πρόεδροι κ.κ. Πούτιν και Ερντογάν διατηρούν ενεργή επικοινωνία και πως οι σχέσεις Τουρκίας – Ρωσίας συνεχίζουν να αναπτύσσονται παρά την πανδημία. Ο ρώσος ΥΠΕΞ υπενθύμισε ότι στις 10 Μαρτίου οι δύο ηγέτες συμμετείχαν μέσω τηλεδιάσκεψης στην τελετή για την έναρξη της κατασκευής της τρίτης μονάδας ισχύος του πυρηνικού σταθμού Άκκουγιου, την ώρα που, όπως είπε, το διμερές εμπόριο είδε αύξηση της τάξεως του 22,5% για το πρώτο τετράμηνο του 2021. «Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να διασφαλίσουμε την ομαλή λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream», είπε ακόμη και αμέσως μετά πρόσθεσε τα εξής: «Εκτιμήσαμε ιδιαίτερα τη θέση της Τουρκίας σχετικά με την ανάπτυξη της στρατιωτικής-τεχνικής συνεργασίας μας, συμπεριλαμβανομένης της πρόθεσης των τούρκων φίλων μας να χρησιμοποιήσουν την πρώτη συστοιχία S400 Triumph που παρέχεται από τη Ρωσία ώστε να διασφαλίσουν την αμυντική τους ικανότητα».
Για το θέμα του τουρισμού, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι συμφωνήθηκε να ενισχυθεί η συνεργασία για την καταπολέμηση του κορονοϊού και, στο πλαίσιο αυτό, συμφωνήθηκε ότι η χρήση του ρωσικού εμβολίου Sputnik V και η καθιέρωση της παραγωγής του στην Τουρκία θα βοηθήσουν στη σταθεροποίηση της επιδημιολογικής κατάστασης στη χώρα. «Αυτό, με τη σειρά του, θα καταστήσει δυνατή μία άλλη κοινή ενέργεια: Τον τουρισμό», είπε ο ρώσος Υπουργός. Για την διένεξη Αρμενίας – Αζερμπαϊτζάν, ο Λαβρόφ είπε ότι η Ρωσία είναι ικανοποιημένη από τον τρόπο με τον οποίον λειτουργεί το Κοινό Ρωσοτουρκικό Κέντρο Ελέγχου της κατάπαυσης πυρός για το Ναγκόρνο-Καραμπάχ. «Ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη συγκεκριμένη κατάσταση. Μιλήσαμε λεπτομερώς για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», πρόσθεσε. Σχετικά με τη Συρία και τη Λιβύη, ο Λαβρόφ είπε ότι —όσον αφορά στο Ιντλίμπ— συζητήθηκε η κατάσταση, «συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του ρωσοτουρκικού πρόσθετου πρωτοκόλλου της 5/3/2020» (σ.σ. περί σαφή ορισμό και διαχωρισμό των ισλαμιστών τρομοκρατών από τους μετριοπαθείς μουσουλμάνους), ενώ για τη Λιβύη επαναβεβαιώθηκε «η υποστήριξή μας στις προσπάθειες που καταβάλλονται προς το συμφέρον μιας έγκαιρης ειρηνικής επίλυσης της κρίσης της Λιβύης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ». Στη Λιβύη «θέλουμε να υλοποιηθούν οι συμφωνίες που θα επιτευχθούν το φθινόπωρο 2020 στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ΟΗΕ», είπε ο ρώσος Υπουργός και πρόσθεσε: «Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι όλες οι δυνάμεις της λιβυκής κοινωνίας, χωρίς εξαίρεση, συμμετέχουν στη διαδικασία μιας τελικής πολιτικής διευθέτησης. […] Είναι θεμελιωδώς σημαντικό να γίνουν οι Λίβυοι κύριοι της δικής τους χώρας, να διασφαλιστεί η εδαφική τους ακεραιότητα. Υπό αυτήν την έννοια, υποστηρίξαμε πλήρως το τελικό έγγραφο της Διάσκεψης του Βερολίνου».
Για τη Συρία, ο Λαβρόφ είπε ότι «στην ανατολική όχθη του ποταμού Ευφράτη γινόμαστε μάρτυρες απόπειρας εισαγωγής αυτονομιστικών τάσεων. Λαμβάνουν υποστήριξη από το εξωτερικό, τρέφονται οικονομικά και υλικά. Το θεωρούμε απαράδεκτο. Θα καθοδηγηθούμε από τις αρχές που ορίζονται στα έγγραφα του ‘σχήματος Αστανά’ (σ.σ. Ρωσία – Τουρκία – Ιράν) […] η συνάντηση του οποίου θα πραγματοποιηθεί σύντομα. […] Από την αρχή προσκλήθηκαν οι ΗΠΑ. Συμμετείχαν αρκετές φορές, αλλά εδώ και μερικά χρόνια αποφάσισαν να μην ανταποκριθούν στις προσκλήσεις μας». Καταλήγοντας, ο Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι με τον κ. Τσαβούσογλου «ανταλλάξαμε απόψεις σχετικά με τη Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία και το Αφγανιστάν, την Ουκρανία, την Ανατολική Μεσόγειο και την περιοχή του Εύξεινου Πόντου.
FOTO: Mevlüt Çavuşoğlu @MevlutCavusoglu