Ο Τραμπ κατηγορεί την Τουρκία για υπονόμευση της μάχη κατά του ISIS στη Συρία
Η αμερικανική ανάμιξη στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, λέει η Άγκυρα.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να παρατείνει την κατάσταση εθνικής ανάγκης όσον αφορά τη Συρία, κατηγορώντας την Τουρκία πως “υπονομεύει την εκστρατεία για την εξουδετέρωση του ISIS”.
Σε σχετικό σημείωμα προς το Κογκρέσο για την κατάσταση στη Συρία, ο Αμερικανός πρόεδρος αναφέρει ότι η απόφαση “της κυβέρνησης της Τουρκίας να διεξάγει στρατιωτική επίθεση στη βορειοανατολική Συρία υπονομεύει την εκστρατεία για την εξουδετέρωση του ISIS, θέτει σε κίνδυνο πολίτες και απειλεί περαιτέρω να υπονομεύσει την ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή”. Αναφέρει ακόμα ότι η τουρκική επίθεση στην περιοχή συνεχίζει να συνιστά “μια ασυνήθιστη και έκτακτη απειλή στην εθνική ασφάλεια και την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ”.
Σε αυτό το πλαίσιο, “η κατάσταση έκτακτης ανάγκης που κηρύχθηκε στις 14 Οκτωβρίου του 2019, θα πρέπει να συνεχιστεί”, προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος. Με σχετική απόφαση του Αμερικανού προέδρου το καθεστώς της έκτακτης ανάγκης όσον αφορά την κατάσταση στη Συρία συνεχίζεται για άλλο ένα έτος.
Η ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στη Σούδα αποσταθεροποιεί την ανατολική Μεσόγειο, αλλά δε συνιστά απειλή για την Τουρκία, ισχυρίστηκε την ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης, Μουσταφά Σεντόπ.
Σε δηλώσεις στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Sputnik, ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον στηρίζει τη Λευκωσία.
Η αμερικανική ανάμιξη στην ανατολική Μεσόγειο δεν εξυπηρετεί την προσπάθεια για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή, επεσήμανε ο κ. Σεντόπ: «Η απόφαση να έχει στη Σούδα τη βάση του ένα [αμερικανικό] πολεμικό πλοίο αποτελεί μία ακόμη συμβολική χειρονομία προς την κατεύθυνση αυτή. Οι πράξεις αυτές των ΗΠΑ δεν εξυπηρετούν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή, αλλά ούτε και τα στρατηγικά συμφέροντα των ΗΠΑ».
Παρ’ όλα αυτά, είπε ότι δεν θεωρεί πως η παρουσία των ΗΠΑ στην Αν. Μεσόγειο “συνιστά απειλή στην ασφάλεια της Τουρκίας, δεδομένου ότι εδώ και σχεδόν 70 χρόνια υπάρχει μια ισχυρή συμμαχία μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ”.
Ο Τούρκος πολιτικός σχολίασε επίσης ότι η δραστηριότητα της Ουάσινγκτον στην περιοχή είναι αμφίσημη, με τις ΗΠΑ να καλούν πρώτα σε διάλογο και μετά να επιλέγουν να στηρίξουν την Κύπρο.
Ο κ. Σεντόπ δεν παρέλειψε να επιτεθεί και στον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, σχετικά με την καταγγελία του περί αποστολής μαχητών στο πλευρό των Αζέρων στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, και συγκεκριμένα στο Μπακού μέσω της τουρκικής πόλης Γκαζιαντέπ.
Ο πρόεδρος της τουρκικής εθνοσυνέλευσης είπε ότι «υπάρχει μεγάλη απόσταση και αντίθεση μεταξύ τού τι επιθυμεί ο κ. Μακρόν και τι μπορεί να ελπίσει ότι θα επιτύχει στη διεθνή πολιτική. Συχνά προσπαθεί να γεφυρώσει το κενό αυτό με αστήρικτους ισχυρισμούς και αυτοαναιρούμενες δικαιολογίες. Κι όταν αποτυγχάνει και σε αυτό, τα βάζει κατά συνήθεια με άλλους».
Τέλος, κατηγόρησε το Παρίσι ότι συμμετείχε στη μεταφορά «τρομοκρατών» του ΡΚΚ για την εκπαίδευση Αρμενίων πολεμιστών.