Όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποσκάπτει μια δική του επιτυχία

Όταν ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης υποσκάπτει μια δική του επιτυχία

Του Χρίστου Γεωργίου*

Το λιγότερο επιπόλαιες και αμετροεπείς χαρακτηρίζονται ορισμένες εκ των αναφορών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη σε συνέντευξη που παραχώρησε στους ανταποκριτές της New York Times εντός του Λευκού Οίκου, λίγα μόλις λεπτά μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν. Την ιδία στιγμή κατά την οποίαν η συνάντηση του Προέδρου στον Λευκό Οίκο θεωρήθηκε, και είναι, μια μεγάλη διπλωματική επιτυχία η οποία θα πρέπει να αξιολογηθεί με συνέπεια και κατά τρόπο παραγωγικό, ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ορισμένες εκ των δηλώσεών του, εντός ενός σύντομου χρονικού διαστήματος, υποσκάπτει τις ίδιες τις προσπάθειές του με ατυχείς και εκτός πλαισίου αναφορές σε ένα από τα μεγάλα ΜΜΕ των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με βάση τα όσα έγραψε ο Peter Baker, ανταποκριτής της New York Times στον Λευκό Οίκο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προχώρησε σε ορισμένες δηλώσεις και εκτιμήσεις οι οποίες σαφώς και χαρακτηρίζονται και ατυχείς και εντελώς εκτός των ορίων που ο ίδιος έθεσε και επιδίωξε να κτίσει ως αποτέλεσμα της συνάντησης στον Λευκό Οίκο της περασμένης Τετάρτης.

Η πρώτη αναφορά του Προέδρου στις δηλώσεις προς το συγκεκριμένο αμερικανικό Μέσο Ενημέρωσης αφορά τον τρόπο με τον οποίον εκφράζει την ανησυχία του για την επόμενη μέρα των αμερικανικών εκλογών, κάτι που σαφώς δημιουργεί μια δυστοκία αλλά και εκθέτει τόσο τον ίδιο όσο και τους στόχους της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποίο δηλώνει και υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που καλείται από τους Αμερικανούς να διαδραματίσει στην περιοχή, σύμφωνα πάντα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Κατα τον Πρόεδρο λοιπόν, το όλο σκηνικό που αυτή τη στιγμή δημιουργείται βρίσκεται υπό την αίρεση των αμερικανικών εκλογών.

  • «Υπάρχει πάντα ο φόβος ότι θα μπορούσαμε να έχουμε μια Αμερική που θα κάνει πίσω, ένα είδος απομόνωσης. Το έχουμε δει στο παρελθόν. Αυτή είναι η κύρια ανησυχία, διότι η περιοχή βρίσκεται σε αναταραχή αυτή τη στιγμή. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη»

Αν και δήλωσε βέβαιος ότι ο κ. Μπάιντεν και η ομάδα του «θα συνεχίσουν να εμπλέκονται» μέχρι την τελευταία ημέρα της διακυβέρνησής του, σημείωσε ότι η μετάβαση σε νέο Πρόεδρο «θα εισαγάγει νέα αβεβαιότητα», εκτιμά η εφημερίδα.

  • «Κατά κάποιον τρόπο, υπάρχει ένα κενό. Δεν ξέρετε σε δύο μήνες τι πρόκειται να συμβεί. Είναι μια πολύ εύθραυστη κατάσταση»

Η αποστροφή αυτή των δηλώσεων του Προέδρου δημιουργεί ορισμένα ζητήματα σε σχέση με τη μελλοντική διεύρυνση των προβεβλημένων από τον ίδιο και τους συνεργάτες του σχέσεων ΗΠΑ και Κύπρου. Εκτιμάται ως ατυχής από τη στιγμή κατά την οποίαν, εντός της συνάντησης με τον Αμερικανό Πρόεδρο, ο Νίκος Χριστοδουλίδης αλλά και ο Τζο Μπάιντεν συμφωνούσαν ότι δεν υπάρχει όριο στις σχέσεις των δύο χωρών και ότι αυτό θα επιδιωχθεί και στο μέλλον. Παράλληλα η προεδρική αυτή τοποθέτηση μπορεί και να παρερμηνευθεί και ως έμμεση παρέμβαση στον προεκλογικό της Αμερικής, αφού αφήνει να νοηθεί ότι σε περίπτωση εκλογής Τραμπ, η χώρα θα βρεθεί σε κάποιο…κενό.

Με βάση τα στοιχεία που εμφανίζονται στο ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, αντικείμενο της συνάντησης «ήταν μια γεωπολιτική ανησυχία για την ασφάλεια άλλου είδους, που δεν αναφέρθηκε στα επίσημα πρακτικά της συνάντησης, αλλά δέσποζε σε όλη τη διάρκειά της. Θα εξακολουθήσει η Αμερική να ηγείται στον κόσμο μετά την επόμενη Τρίτη; Και αν ναι, προς ποια κατεύθυνση;», σημειώνει ο Αμερικανός δημοσιογράφος.

«Μας χρησιμοποιούν»

Το δεύτερο σημείο αναφοράς των δηλώσεων Χριστοδουλίδη είναι, όπως αναφέρει η εφημερίδα, τα θέματα που προκύπτουν από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τον κρίσιμο ρόλο τον οποίον η Λευκωσία αναλαμβάνει. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, επιχειρώντας να αναδείξει τον ρόλο της Κύπρου, εμφανίζεται να παραδέχεται ότι:

  • «Μιλάμε με όλους τους ενδιαφερόμενους σε αρκετές περιπτώσεις, μεταφέρουμε μηνύματα από τη μία πλευρά στην άλλη. Οι Αμερικανοί το γνωρίζουν αυτό. Χρησιμοποιούν την Κύπρο»

Εν ολίγοις ο Πρόεδρος με επίσημες δηλώσεις του αναφέρει ότι η Κύπρος έχει μετατραπεί σε ένα πεδίο όλων των σχεδιασμών των Αμερικανών στην εξέλιξη της κρίσης. Δεν είναι μυστικό αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν να εκστομίζεται από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο δημοσιογράφος της αμερικανικής εφημερίδας σημειώνει και το γεγονός ότι η Κύπρος, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπήρξε επίσης σημαντικό μέρος της προσπάθειας υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να βοηθήσουν την Ουκρανία να απωθήσει τους Ρώσους εισβολείς. Από καιρό θεωρούμενη ως κορυφαίο καταφύγιο για τους Ρώσους ολιγάρχες και τα χρήματά τους, η Κύπρος έχει εργαστεί για να αποκόψει τη ροή από τη Μόσχα και να αυστηροποιήσει τους τραπεζικούς κανονισμούς, σημειώνει η εφημερίδα. Όπως αναφέρεται, το F.B.I. έχει βοηθήσει την υπηρεσία του νησιού για την καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και τη μονάδα χρηματοοικονομικών πληροφοριών. Ενώ οι Ρώσοι και οι Λευκορώσοι αντιπροσώπευαν κάποτε το ένα τρίτο των πελατών των κυπριακών τραπεζών, οι Ρώσοι έχουν μειωθεί στο 1,5% τώρα, σύμφωνα με Κύπριους αξιωματούχους.

Όπως και άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες, ο κ. Χριστοδουλίδης παρακολουθεί στενά τις αμερικανικές εκλογές, δεικνύει η αμερικανική εφημερίδα. Ο Νίκος Χριστοδουλίδης μάλιστα, αισθανόμενος ότι εκπροσωπεί ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλώνει στον ανταποκριτή της New York Times πως εάν οι Ηνωμένες Πολιτείες αποσύρουν τελικά την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, η κατάσταση θα μπορούσε να φουντώσει.

  • «Οι Αμερικανοί δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τους Ευρωπαίους και οι Ευρωπαίοι δεν μπορούν να το κάνουν χωρίς τους Αμερικανούς. Οπότε, εφόσον έχουμε μια κοινή πολιτική, ναι», η επιτυχία στην Ουκρανία είναι εφικτή. «Αν δεν το κάνουμε, τότε έχουμε ένα θέμα»

Κυπριακό και συνάντηση

Εν τω μεταξύ έγκυρη πηγή στη Λευκωσία παραδέχθηκε χθες ότι δεν υπήρξε, πέραν της δημόσιας αναφοράς για τη βάση λύσης της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα», στην οποία αναφέρθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος,«οποιαδήποτε συζήτηση για το πρόβλημα με την έννοια του τι θα κάνουμε». Θεωρεί ωστόσο η Λευκωσία ότι η αναφορά για ομοσπονδία του Τζο Μπάιντεν έρχεται ουσιαστικά να θέσει τέλος στη συζήτηση για αλλαγή της μορφής λύσης στο πρόβλημα. Σημειώνει ακόμη η Λευκωσία, διά της ανώτερης πηγής, ότι τα μηνύματα των Αμερικανών μπορούν να σταλούν και χωρίς αγγελιοφόρο. Για την κυβερνητική πηγή δε, ο συμβολισμός είναι σημείο αναφοράς στη διπλωματία και δεν ήρθε η στάση των ΗΠΑ από το πουθενά αλλά ως αποτέλεσμα της εξέλιξης του λεγόμενου Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ των δύο χωρών. Η κυβερνητική πηγή βεβαίως παραδέχεται ότι όσο είναι άλυτο το Κυπριακό δεν μπορεί να γίνεται συζήτηση σε πολλά και ξεχωριστά θέματα ούτε και είναι δυνατόν να παίρνονται αποφάσεις απρόσκοπτα και χωρίς εμπόδια.

*Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους / Πηγή: politis.com.cy

Share this post