Όργανο του Κύριλλου ο Ιεροσολύμων

Όργανο του Κύριλλου ο Ιεροσολύμων

Καθ’ υπόδειξη του Πατριαρχείου Μόσχας ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος  έστειλε επιστολή στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και στους Προκαθημένους των άλλων κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, στην οποία , σύμφωνα με πληροφορίες, τους οποίους προσκαλεί επίσημα να φιλοξενήσει στο Αμμάν της Ιορδανίας σε σύναξη για να αντιμετωπιστεί «η διατήρηση της Ορθόδοξης ενότητας», με αφορμή το θέμα που προέκυψε με την παραχώρηση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο Αυτοκεφαλίας στη νεοσύστατη Εκκλησία Ουκρανίας.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας η επιστολή προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους ελληνόφωνους Προκαθημένους είναι διατυπωμένη στα  αγγλικά , πράγμα που συμβαίνει για πρώτη φορά.
Το Πατριαρχείο Μόσχας ζητά ,μετά την Αυτοκεφαλία της Ουκρανίας , σύναξη προκαθημένων. Αρχικά πλεύρισε τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Όταν διαπίστωσε ότι το θέμα δεν προχώρησε, επιστράτευσε τον Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Η κίνηση μεθοδεύτηκε τον Νοέμβριο , όταν ο Θεόφιλος πήγε στη Μόσχα και παρέλαβε το βραβείο του Πατριάρχη Αλεξίου “για την εξαιρετική προσφορά στην ενίσχυση της ενότητας των Ορθοδόξων λαών, την εδραίωση και την προώθηση των χριστιανικών αξιών στη ζωή της κοινωνίας”.  Συναντήθηκε με τον Πούτιν και τον Κύριλλο και μετά έκανε δήλωσε ότι προτίθεται να φιλοξενήσει σύναξη στο Αμμάν. Εκκλησιαστική πηγή δήλωσε  ότι , ανεξαρτήτως του τόπου, οι συνάξεις ή οι Σύνοδοι των Προκαθημένων συγκαλούνται και προεδρεύονται πάντα από τον εκάστοτε Οικουμενικό Πατριάρχη.

Κατά την επίσκεψη του στην Μόσχα ο  Θεόφιλος συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη  Κύριλλο στο Ναό του Σωτήρος Χριστού την ημέρα μνήμης του Αρχιστρατήγου Μιχαήλ και των λοιπών Ασωμάτων Δυνάμεων. Ο κ. Θεόφιλος είναι ο πρώτος προκαθήμενος που συλλειτούργησε με τον Πατριάρχη Ρωσίας αποδεχόμενος να μην μνημονευτεί στα δίπτυχα το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου.

*Διαβάστε και εδώ:    fanarion.blogspot.com/2019/12/blog-post

Share this post