«Όψις Ένθεος». Παρουσιάστηκε η έκδοση της Μονής Παντοκράτορος (Βίντεο)

«Όψις Ένθεος». Παρουσιάστηκε η έκδοση της Μονής Παντοκράτορος (Βίντεο)

Η Ιερά Μονή Παντοκράτορος του Αγίου Όρους παρουσίασε χθες ( 4.3. 2024)  την πρόσφατη έκδοση των κτητορικών τοιχογραφιών του Καθολικού της με τίτλο: «Όψις Ένθεος. Η υπέρβαση του κλασικισμού στις Παλαιολόγιες τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους». 

Η έκδοση έγινε με την επιστημονική συμβολή των συγγραφέων κ. Αθανασίου Σέμογλου (καθηγ. Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης του ΑΠΘ) και κ. Φαίδωνος Χατζηαντωνίου (αρχιτέκτονος – αναστηλωτή) και παρουσιάστηκε  στην μεγάλη αίθουσα του Μεγάρου της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας στην οδό Πανεπιστημίου 22. 

Μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του ομοτίμου Διευθυντού Ερευνών του Ε.Ι.Ε. κ. Κρίτωνος Χρυσοχοίδη για το ιστορικό πλαίσιο της εποχής  ακολούθησε  η παρουσίαση από τον κ. Μιλτιάδη Πολυβίου (αρχιτέκτονα αναστηλωτή), την κα Σοφία Καλοπίση (ομότιμη καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης ΕΚΠΑ) και τον Ιερομ. Λουκά Ξενοφωντινό.
Την εκδήλωση συντόνισε  ο πρώην Υπουργός κ. Πέτρος Ευθυμίου και στο στο τέλος έγινε  συζήτηση.

Επάνω: ο Ηγούμενος Γαβριήλ. ΚΑΤΩ: Μερική άποψη του ακροατηρίου

Παρατίθενται ο χαιρετισμός του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίουη  στην έκδοση, ο πρόλογος του Καθηγουμένου, Αρχιμ. Γαβριήλ, και η εισαγωγή του μοναχού Πρόχορου Παντοκρατορινού. 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος στην Μονή Παντοκράτορος, Οκτώβριος 2019 (ΦΩΤΟ: Α. Βικέος)

Παλαιολόγιες τοιχογραφίες της Ιεράς Μονής Παντοκράτορος Αγίου Όρους by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


Δημοσιεύο

 

 

Share this post