Ομογενείς ζητούν από Βρετανούς πολιτικούς να στηρίξουν ελευθεροτυπία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Ομογενείς ζητούν από Βρετανούς πολιτικούς να στηρίξουν ελευθεροτυπία και ανθρώπινα δικαιώματα στην Τουρκία

Τον αποτροπιασμό τους για τις απόπειρες του «ισλαμικού καθεστώτος» του Προέδρου Ερντογάν να σιγήσει τους αντιπάλους του εντός και εκτός τουρκικών συνόρων εκφράζουν με επιστολές τους προς Βρετανούς πολιτικούς τα μέλη του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων.
Οι επιστολές τονίζουν την ανάγκη σεβασμού της ελευθεροτυπίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επισημαίνουν ότι η ασφυκτική λαβή του Προέδρου Ερντογάν στην εξουσία της Τουρκίας «αλλάζει τη χώρα πέρα κάθε αναγνώρισης» με την οικονομική, εκπαιδευτική και κοινωνική ατζέντα να καθορίζεται όλο και περισσότερο από μια ισλαμιστική ατζέντα.
Σημειώνεται η περιθωριοποίηση τμημάτων του κυβερνώντος κόμματος και καταδυνάστευσης θεσμών όπως ο στρατός, οι υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας και η δικαιοσύνη, που χρησιμοποιούνται ως «πολιτικά εργαλεία» για την καταπίεση αντιδραστικών φωνών.
Με επίκληση αναφορών της δεξαμενής σκέψης Middle East Forum, επισημαίνονται οι διώξεις και φυλακίσεις δεκάδων χιλιάδων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ακαδημαϊκών, διπλωματών, στρατηγών, αστυνομικών διευθύνων, δικαστών και εισαγγελέων και η αντικατάστασή τους από ισλαμιστικά στοιχεία. Επίσης τονίζεται η αυξημένη επιτήρηση αντιπολιτευόμενων στοιχείων στο εξωτερικό από τις υπηρεσίες πληροφοριών ασφαλείας.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στον «αποδεκατισμό» των ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, με την Τουρκία να έχει γίνει «νούμερο ένα στον κόσμο ως προς τις φυλακίσεις δημοσιογράφων».
Σημειώνεται ότι Τούρκοι δημοσιογράφοι στο εξωτερικό υφίστανται την εκστρατεία εκφοβισμού της κυβέρνησης Ερντογάν με υπαλλήλους τουρκικών πρεσβειών και προξενείων να υποχρεώνονται να κατασκοπεύουν τους επικριτές του Τούρκου Προέδρου.
Οι υπογράφοντες τις επιστολές καλούν ως Βρετανοί πολίτες τους παραλήπτες πολιτικούς και όλα τα μέλη του βρετανικού κοινοβουλίου, της «Μητέρας της Δημοκρατίας», να ενεργήσουν προς στήριξη της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, «χωρίς την οποία ο κόσμος θα είναι ένα πολύ φτωχότερο και πιο επικίνδυνο μέρος».
Οι επιστολές έχουν απευθυνθεί στον σερ Γκρέιαμ Μπρέιντι, Πρόεδρο της επιδραστικής Επιτροπής 1922 που απαρτίζεται από βουλευτές του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Κοινοτήτων Τομ Τάγκενχατ και την Πρόεδρο της Ενιαίας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Χάριετ Χάρμαν.
Οι επιστολές έχουν συνταχθεί από τον Δώρο Παρτασίδη εκ μέρους της Εκτελεστικής Επιτροπής του Συμβουλίου Βρετανοκυπρίων, που απαρτίζεται επίσης από τους Κίκη Χριστοφίδη, Παντελή Δημοσθένους, Σεραφείμ Διάκου, Ηλία Δινένη, Ελίσα Έλληνα, Νικόλα Γαλάζη, Γιώργο Γεωργίου, Γιώργο Χατζηπαυλή, Ιωάννη Κούβαρο, Λεωνίδα Λεωνίδου, Σπύρο Νεοφύτου, Μαρί Νίκολσμπι, Σπύρο Παπαχαραλάμπους, Γιώργο Πίππα, Τάσο Πογιατζή, Στέλλα Πρωτόπαπα-Δινένη, Ορέστη Ρωσιδη, Νίκο Σαββίδη, Αντώνη Σαββίδη, Τζον Στεργίδη, Ανδρέα Ταμπουρίδη, Γλαύκο Βασιλείου και Ντένις Ζήνωνα.

Share this post