Ομαδικά πυρά κατά Αναστασιάδη για το διάγγελμα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς

Ομαδικά πυρά κατά Αναστασιάδη για το διάγγελμα και τα μέτρα κατά της διαφθοράς

Οξύτατες οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις από τα πολιτικά κόμματα, με αφορμή  το διάγγελμα του  Νίκου Αναστασιάδη ,αλλά και τα μέτρα που εξήγγειλε  για την πάταξη της διαφθοράς.

Το ΑΚΕΛ σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, αναφέρει ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους το δημόσιο συμφέρον.

Αυτούσια η δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ, Στέφανου Στεφάνου:

“Μέσα σε σαράντα οκτώ ώρες, Πρόεδρος και κυβέρνηση του ΔΗΣΥ ξεγυμνώθηκαν εντελώς. Με όσα είδαμε και ακούσαμε, εμπεδώθηκε πλήρως η αντίληψη στους πολίτες ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνησή του δεν έχουν ψηλά στις προτεραιότητές τους το δημόσιο συμφέρον.
Με το λεγόμενο διάγγελμά του ο Νίκος Αναστασιάδης έπεισε και τον τελευταίο πολίτη ότι δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη. Δεν αναλαμβάνει καμία ευθύνη για τίποτα:

για τον πρωτοφανή διασυρμό της χώρας μας διεθνώς, για την απογείωση της διαφθοράς στη χώρα, ρίχνοντας τις ευθύνες σε όλους τους υπόλοιπους, για την αυταπόδεικτη σύγκρουση συμφέροντος και το προσωπικό όφελος που έχουν ο Πρόεδρος, πρώην και νυν μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, στο σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων, για τα δωρεάν ταξίδια πολυτελείας του ιδίου και της οικογένειάς του στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ Σαουδάραβα φίλου του, στον οποίο παραχωρήθηκε κατ’ εξαίρεση υπηκοότητα μαζί πολλά μέλη της οικογένειάς του, για τις εκροές εκατομμυρίων ευρώ των συμπεθέρων κατά την περίοδο του κουρέματος καταθέσεων για τις συναλλαγές με τον Αρχιεπίσκοπο και τόσα άλλα.

Τα πολυδιαφημισμένα μέτρα για την πάταξη της διαφθοράς τελικά αποδείχθηκαν γενικόλογες εξαγγελίες με κάμποσα «θα». Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τις εντυπώσεις και όχι για την ουσία. Άλλωστε, ούσα μέρος του προβλήματος της διαφθοράς, η οποία επί των δικών της ημερών πήρε πρωτοφανείς διαστάσεις, δεν πείθει ότι έχει την πολιτική βούληση για να την πατάξει.
Υπογραμμίζουμε ότι το ΑΚΕΛ ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο και τη συζήτηση. Δηλώνουμε δε, πως όταν και εφόσον η κυβέρνηση φέρει νομοσχέδια και προτάσεις εμείς, όπως πάντοτε, είμαστε πανέτοιμοι να τα συζητήσουμε”.

ΔΗΚΟ: Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα κούφια μέτρα…

 Το ΔΗΚΟ κάνει λόγο για “ψεύτικα λόγια αλλά και κούφια μέτρα.” Η σχετική δήλωση:

“Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, πραγματικά θέλει να πατάξει τη διαπλοκή και τη διαφθορά, θα πρέπει να ξεκινήσει από τον ίδιο και την κυβέρνηση του. Να επιτρέψει τον έλεγχο των φακέλων των πολιτογραφήσεων από την Ελεγκτική Υπηρεσία.
Να αποδεχθεί την αναδρομική δημοσιοποίηση όλων εκείνων των αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου που έχουν άμεσα ή έμμεσα ωφελήσει τον ίδιο προσωπικά ή μέλη της οικογένειας του.
Να δημοσιοποιήσει αναδρομικά όλα τα ταξίδια του που έχουν χρηματοδοτηθεί από τρίτα πρόσωπα τα τελευταία 7 χρόνια και ενόσω ο ίδιος ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Και να απαντήσει πόσες φορές έχει πάει στις Σεϋχέλλες με ιδιωτικό τζετ και εάν, είτε αυτός που του έκανε αυτό το δώρο, είτε η οικογένεια του, έχουν πάρει ως αντάλλαγμα οποιοδήποτε όφελος από την κυβέρνηση μετά από αυτά τα ταξίδια;
Επίσης να εξαγγείλει ότι η Ανεξάρτητη Αρχή κατά της Διαφθοράς ΔΕΝ θα διορίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση.
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, τα κούφια μέτρα και η προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών της κυβέρνησης Αναστασιάδη-ΔΗΣΥ δεν καταπολεμούν τη διαφθορά και δεν πείθουν την κοινωνία που απαιτεί κάθαρση, έλεγχο και λογοδοσία.

ΕΔΕΚ: Άρση του τραπεζικού απορρήτου όλων των βουλευτών από την μέρα εκλογής τους

Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι αναμεσά στα μέτρα τα οποία πρέπει να υιοθετούν για την πάταξη της διαφθοράς και της διαπλοκής είναι:
Στη δήλωση για το πόθεν έσχες, να συμπεριληφθεί και η φορολογική δήλωση του κάθε πολιτικά εκτεθειμένου προσώπου για να διαφανεί και η πηγή των εισοδημάτων του.
Άρση του τραπεζικού απορρήτου για όλους τους βουλευτές από την ημέρα εκλογής τους.
Αυστηροποίηση των ποινών προς όσους εμπλέκονται σε σκάνδαλα διαφθοράς και διαπλοκής και αποστέρηση των ωφελημάτων των αξιωματούχων που εμπλέκονται σε αυτά.
Άνοιγμα όλων των φακέλων των σκανδάλων των τελευταίων δυο δεκαετιών (Συνεργατισμός, Χρηματιστήριο, Κυπριακές Αερογραμμές, Φαρμακευτικές Υπηρεσίες κ.ά.) και τιμωρία όσον έχουν εμπλακεί.

ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ: Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η ανάγκη για εθνική συνεννόηση

Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα και η τοξικότητα που τεχνηέντως φρόντισαν κάποιοι να καλλιεργήσουν όλο το προηγούμενο διάστημα, έχουν δηλητηριάσει τον πολιτικό διάλογο και την οφειλόμενη συνεννόηση μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων, αναφέρει σχετική, στην οποία προστίθεται: “Ως ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ θα αναμέναμε στο πακέτο που ανακοινώθηκε για την πάταξη της διαφθοράς να συμπεριλάμβανε πολύ πιο σκληρά, πιο συγκεκριμένα και πιο αποφασιστικά μέτρα, που έχουν να κάνουν με την διαφάνεια, την σύγκρουση συμφερόντων, την μεταρρύθμιση του κράτους και κυρίως την εμπέδωση κράτους δικαίου”.

Share this post