Ολική αναθεώρηση ή/και εκσυγχρονισμό του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου εισηγείται ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας
Ένοχος για ανθρωποκτονία εξ αμελείας 50χρονος οδηγός μετά από τροχαίο – Στοιχειοθέτηση του αδικήματος από τη Νομική Υπηρεσία
Εντοπισμό των αδυναμιών και των προβλημάτων, που προέκυψαν από την εφαρμογή του περί Θανατικών Ανακριτών Νόμου, Κεφ. 153, και εκπόνηση μελέτης με εισηγήσεις ώστε να υπάρξει ολική αναθεώρηση ή/και εκσυγχρονισμός της κείμενης νομοθεσίας, εισηγείται με επιστολή προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας κ. Γιώργος Σαββίδης.
Όπως σημειώνεται, σχετική ανακοίνωση , η εν λόγω νομοθεσία αποτελεί αποικιοκρατικό νόμο που εισήχθη το 1936 στην Κύπρο και έκτοτε δεν τροποποιήθηκε ουσιωδώς για να ανταποκρίνεται με επάρκεια και αποτελεσματικότητα στις σύγχρονες ανάγκες και εξελίξεις. Συνακόλουθα, με αφορμή πρόσφατες υποθέσεις στις οποίες επιβεβαιωθήκαν οι διαχρονικές διαπιστώσεις της Νομικής Υπηρεσίας, όπως επίσης και οι γενικότερες επικρίσεις του νομοθετικού πλαισίου που διέπει τη διενέργεια θανατικών ανακρίσεων, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται τον εκσυγχρονισμό της εν λόγω νομοθεσίας, ανάγκη την οποίαν θεωρεί ως πλέον επιβεβλημένη.
Ως εκ τούτου, ο Γενικός Εισαγγελέας εισηγείται προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, ως αρμόδιο επί του θέματος Υπουργείο, “όπως ηγηθεί μίας προσπάθειας, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, για εντοπισμό των αδυναμιών και των προβλημάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας και για εκπόνηση μελέτης με εισηγήσεις για αναθεώρησή της, σημειώνοντας ταυτόχρονα την προθυμία της Νομικής Υπηρεσίας να συμβάλει, στο πλαίσιο των δικών της αρμοδιοτήτων, στην προσπάθεια αυτή”.
Σε άλλη ανακοίνωση αναφέρεται ότι με βασικά στοιχεία την υπερβολική ταχύτητα, το υπερβολικό ποσοστό αλκοόλης σε συνδυασμό με άλλες κατασταλτικές ουσίες που ανιχνεύτηκαν και την αδιαφορία, που επιδείχθηκε από 50χρονο οδηγό του οποίου το όχημα συγκρούστηκε βίαια στο πίσω μέρος προπορευόμενου οχήματος στον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού στις 28 Νοεμβρίου 2019, με αποτέλεσμα η σύγκρουση να εξελιχθεί σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, η δικηγόρος της Δημοκρατίας Α’ κα Χρίστια Κυθραιώτου, που παρουσίασε την υπόθεση εκ μέρους της κατηγορούσας αρχής στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού, στοιχειοθέτησε το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας (στη βάση του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα), κι όχι βάση του συνήθους αδικήματος της πρόκλησης θανάτου λόγω αλόγιστης, απερίσπαστης ή επικίνδυνης πράξης (άρθρο 210 του Ποινικού Κώδικα).
Πρόκειται, σημειώνεται , για τη δεύτερη υπόθεση παγκύπρια, η οποία αφορά σε θανατηφόρο τροχαίο δυστύχημα, που οδήγησε σε καταδίκη κατηγορούμενου προσώπου για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας. Η αντιμετώπιση παρόμοιας φύσεως υποθέσεων θανατηφόρων τροχαίων δυστυχημάτων, δύναται να είναι ένας σημαντικός παράγοντας για αποτροπή οδικών συγκρούσεων, καταλήγει η ανακοίνωση.