Όλγα Καλακούτα: Ουδεμία παρενέργεια από το εμβόλοιο κατά της νόσου

Όλγα Καλακούτα: Ουδεμία παρενέργεια από το εμβόλοιο κατά της νόσου

Μέχρι στιγμής έχουν εμβολιαστεί ή έχουν τροχοδρομήσει τον εμβολιασμό τους, μέσω της Πύλης Εμβολιασμού, πάνω από το 50% των ατόμων, τα οποία εμπίπτουν στη δεύτερη φάση εμβολιασμών και ανήκουν στην ηλιακή ομάδα άνω των 80, δήλωσε στο ΚΥΠΕ, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών, Όλγα Καλακούτα.

Σύμφωνα με την κ. Καλακούτα η ηλικιακή ομάδα άνω των 80 ετών αριθμεί γύρω στα 33 χιλιάδες άτομα, για να σημειώσει ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί πέραν των 10 χιλιάδων ατόμων, καθώς και δύο χιλιάδες άτομα, που διαμένουν σε οίκους ευγηρίας.

Πρόσθεσε ότι αν υπολογιστούν και τα ραντεβού, που έχουν διευθετηθεί μέσω της Πύλης Εμβολιασμών μέχρι σήμερα, τότε η κάλυψη ξεπερνά το 50%.

Όπως συμπλήρωσε, με τη ροή των εμβολιασμών που διενεργούνται υπολογίζεται ότι οι εμβολιασμοί ατόμων άνω των 80 ετών θα ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, ενώ μέσα του ίδιου μήνα θα αρχίσουν και οι εμβολισμοί στα άτομα άνω των 75 ετών.

Ανέφερε, εξάλλου, ότι όσα εμβόλια είναι διαθέσιμα διοχετεύονται αμέσως, μέσω των ραντεβού, για να σημειώσει ότι φυλάγονται μόνο αυτά που αφορούν στη δεύτερη δόση.

Υπενθυμίζεται πως οι ποσότητες που παραλαμβάνονται αφορούν σε δύο δόσεις ανά άτομο και ακολουθώντας τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και των παρασκευαστριών εταιρειών, η ποσότητα που απαιτείται για τη 2η δόση αποθηκεύεται για χορήγηση στον προβλεπόμενο χρόνο, για κάθε εμβόλιο.

Το απόγευμα παραλαμβάνονται 3.510 δόσεις εμβολίων της Phizer

Στο μεταξύ, η κ. Καλακούτα ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι σήμερα το απόγευμα αναμένεται η παραλαβή της επόμενης δόσης εμβολίων της Phizer, σημειώνοντας ότι η Κύπρος θα παραλάβει ακόμα 3.510 δόσεις, από τα οποία θα φυλαχθούν τα μισά για τη δεύτερη δόση.

Καμιά παρενέργεια μέχρι σήμερα

Σε ερώτηση αν έχουν καταγραφεί παρενέργειες μέχρι στιγμής από τους εμβολιασμούς στην Κύπρο, η κ. Καλακούτα διαβεβαίωσε ότι «όλα κυλούν ομαλά» και ότι δεν έχει καταγραφεί οποιαδήποτε σοβαρή παρενέργεια μέχρι σήμερα.

Σε σχέση με την έρευνα πραγματοποιείται στη Νορβηγία, όπου καταγράφηκαν 23 θάνατοι ανθρώπων, οι οποίοι είχαν κάνει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια των Ιατρικών Υπηρεσιών είπε ότι μέχρι στιγμής η Κύπρος δεν έχει πάρει οποιαδήποτε επίσημη πληροφόρηση σε σχέση με το θέμα.

Καταληκτικά η κ. Καλκούτα ανέφερε ότι η εφαρμογή του εμβολιαστικού πλάνου της Κύπρου συνεχίζεται με μεγάλη και ενθαρρυντική ανταπόκριση, προσθέτοντας ότι το μαζικό ενδιαφέρον των πολιτών για εμβολιασμό αποδεικνύει την αποφασιστικότητά τους να θωρακίσουν την υγεία τους και να συνδράμουν στην προστασία της δημόσιας υγείας, που θα επιτρέψει την έξοδο από την υγειονομική κρίση.

Παραδώσαμε σήμερα τις πρώτες δόσεις για 1080 άτομα στην τ/κ κοινότητα που θα εμβολιαστούν με το εμβόλιο της Pfizer, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο ε/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία, Λεωνίδας Φυλαχτού.

Ο κ. Φυλαχτού ήταν παρών μαζί με τον Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής, Τζενκ Σοϊντάν στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, κατά την παράδοση των πρώτων δόσεων της Pfizer. Το άσπρο μικρό φορτηγό πήγε στο τ/κ σημείο ελέγχου στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου και το άσπρο μεγάλο κιβώτιο δόθηκε από τον κ. Φυλαχτού στον κ. Σοϊντάν, στην παρουσία των ΜΜΕ.

Όταν έρθει ο καιρός για τον δεύτερο εμβολιασμό των 1080 ατόμων, θα γίνει ανάλογή μεταφορά των εμβολίων, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο κ. Φυλαχτού υπενθυμίζοντας ότι τα εμβόλια της Pfizer πρέπει να διατηρούνται μονίμως στους -70 βαθμούς Κελσίου και αυτό δυσκολεύει την μεταφορά.

Ερωτηθείς για το συνολικό τελικό αριθμό δόσεων που θα δοθεί στην τ/κ κοινότητα, ο κ. Φυλαχτούν είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία και το Υπουργείο Υγείας έχουν εντάξει στον σχεδιασμό εμβολιασμού και τις ανάγκες των Τ/κ, όπως αυτές διατυπώθηκαν μέσω της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία.

Η Επιτροπή, πρόσθεσε, έχει κάνει αρκετές διεργασίες να μπορεί να γίνει εφικτή σήμερα η πρώτη παράδοση των εμβολίων.

Σε δηλώσεις του στο οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, μετά την παραλαβή των πρώτων δόσεων και μιλώντας σε Τ/κ δημοσιογράφους, ο Τ/κ επικεφαλής της Τεχνικής Επιτροπής για την υγεία είπε ότι παρέλαβαν τις πρώτες δόσεις για 1080 άτομα και οι δεύτερες δόσεις θα έρθουν εντός του ερχόμενου μήνα.

Ερωτηθείς πόσες δόσεις έχει ζητήσει η τ/κ πλευρά για τα εμβόλια από την ΕΕ μέσω της Τεχνικής Επιτροπής, ο κ. Σοϊντάν είπε ότι έχουν ζητήσει 400.000 δόσεις αλλά δεν έχουν πάρει ακόμη ξεκάθαρη απάντηση για το πόσες τελικά δόσεις θα τους δοθούν. Από τις παρτίδες που θα παραλάβουν οι Ε/κ, θα δοθεί και στους Τ/κ ένα μέρος, αλλά οι αριθμοί ακόμα δεν έχουν ξεκαθαρίσει. πρόσθεσε.

Ερωτηθείς ποιοι θα εμβολιαστούν με αυτά τα εμβόλια, ο κ. Σοϊντάν είπε ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα εμβολιασμού τους, έχουν ξεκινήσει με τον εμβολιασμό των επαγγελματιών υγείας και των ατόμων άνω των 65 ετών. «Τα εμβόλια αυτά θα γίνουν εντός 5 ημερών με βάση αυτόν τον προγραμματισμό».

Σε άλλη ερώτηση απάντησε ότι δεν γνωρίζει εάν μεταξύ των δύο δόσεων των εμβολίων της Pfizer θα τους δοθούν και άλλες δόσεις.

Την ευγνωμοσύνη του προς τους λειτουργούς υγείας, τους «ήρωες της πρώτης γραμμής» όπως είπε, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, στέλνοντας επίσης μήνυμα υπομονής και ελπίδας ότι με την παράδοση περισσότερων εμβολίων θα καταστεί εφικτό να εμβολιαστεί το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού, «ώστε να ξαναζήσουμε στιγμές ανθρώπινες».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μιλούσε το πρωί της Δευτέρας, εξερχόμενος από το Κέντρο Υγείας, στα Λατσιά, όπου του χορηγήθηκε η δεύτερη δόση του εμβολίου Pfizer – BioNTech κατά του κορωνοϊού.

«Με την ευκαιρία της δευτέρας δόσεως του εμβολίου θα ήθελα πριν και πάνω απ’ όλα να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά και να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου στους ήρωες της πρώτης γραμμής – με κάθε σημασία – τους λειτουργούς υγείας και όλους όσοι, με τα όσα παρακολουθούμε, με ένα αρκετά επιβαρυμένο ιστορικό όσον αφορά τις νοσηλείες, που παρά ταύτα στέκουν όρθιοι και έχουν κάνει κατορθωτό η χώρα μας να θεωρείται μια από τις πλέον επιτυχείς στη διαχείριση» είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «σκέφτομαι – και δεν μπορώ να ανεχτώ αυτό που συμβαίνει, όμως εξ ανάγκης δυστυχώς – και όλους όσοι ταλαιπωρούνται, όσους υφίστανται θυσίες οικονομικές ή ακόμα και που αφορά την προσωπική τους ελευθερία».

 

Share this post