Όλα πήγαν καλά με τον Πομπέο, σύμφωνα με την Κυβένηση

Όλα πήγαν καλά με τον Πομπέο, σύμφωνα με την Κυβένηση

Με θετικό πρόσημο αποτημά η κυβέρνηση τα αποτελέσματα της ολιγόωρης επίσκεψης, χθες,  του Αμερικανού ΥΠΕΞ , Μάικ Πομπέο στην Λευκωσία. Αντίθετα το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ την είδαν με σκεπτικισμό, ενώ ο ΔΗΣΥ είναι ευθυγραμμισμένος με την κυβέρνηση. Το ΔΗΚΟ ζητά να  αξιοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο, με ζητούμενο την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, εξέφρασε ικανοποίηση για τα αποτελέσματα της επίσκεψης του κ. Πομπέο, σημειώνοντας πως ο Αμερικανός αξιωματούχος κατά τις συνομιλίες του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, με τη συμμετοχή και του κ. Χριστοδουλίδη, εξέφρασε τη δέσμευση και το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για την ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και την ανάγκη όπως επικρατήσουν συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας.

Σε σχέση με τη συζήτηση που έγινε για τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δράση της στην ευρύτερη περιοχή, ο ΥΠΕΞ είπε πως δόθηκε έμφαση στην ανάγκη όπως τέτοιου είδους θέματα επιλυθούν μέσω του διαλόγου ή παραπομπής τους στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λαμβάνοντας πάντα υπόψη τη σχετική Σύμβαση των ΗΕ του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Για το Κυπριακό είπε πως υπογραμμίστηκε η ανάγκη επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά αμέσως μετά την “εκλογική” διαδικασία στις κατεχόμενες περιοχές σε ένα κατάλληλο περιβάλλον, με στόχο την επίτευξη λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών.

Σημαντική, πρόσθεσε, θεωρείται η συζήτηση σε σχέση με τις τουρκικές προθέσεις για το θέμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου και τον ρόλο που οι ΗΠΑ μπορούν να διαδραματίσουν και ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε στον κ. Πομπέο πόσο αρνητικά θα επηρεάσει τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού τυχόν υλοποίηση των τουρκικών εξαγγελιών για την Αμμόχωστο, αναπτύσσοντας την ίδια στιγμή τη δική του πρόταση για το θέμα της Αμμοχώστου, τυχόν αποδοχή της οποίας δύναται να λειτουργήσει υποβοηθητικά προς την επίτευξη του στόχου της συνολικής επίλυσης του Κυπριακού, όπως σημείωσε.

Εξάλλου, ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως στο πλαίσιο της συζήτησης των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και του Κόλπου ανταλλάχθηκαν απόψεις για τη σημασία των τριμερών συνεργασιών που αναπτύσσει η Κυπριακή Δημοκρατία με χώρες της περιοχής, όπως το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τα ΗΑΕ, στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, με ειδικές αναφορές στη σημασία της σύστασης του Ενεργειακού Φόρουμ στο Κάιρο, που ανάμεσα σε άλλΑ στηρίζει τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας.

Επίσης, σημείωσε, συζητήθηκαν οι διμερείς σχέσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κύπρο, οι οποίες παρουσιάζουν μίαν αξιοσημείωτη αναβάθμιση σε διάφορους τομείς και πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης, “όπως εξάλλου προκύπτει με τη συμμετοχή της Κύπρου στο στρατιωτικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα των ΗΠΑ IMET, τη μερική άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης μη φονικών όπλων στην Κύπρο, αλλά και την υπογραφή του Μνημονίου Συναντίληψης μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ για την εγκαθίδρυση στην Κύπρο εκπαιδευτικού Κέντρου για θέματα ασφάλειας, με την ονομασία CYCLOPS (Cyprus Center for Land, Open Seas and Port Security)”.

Ο κ. Χριστοδουλίδης σημείωσε πως η υπογραφή αυτού του Μνημονίου είναι μια σημαντική εξέλιξη και ως προς τον γενικότερο στόχο της Λευκωσίας για περιφερειακή συνεργασία, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει άριστες σχέσεις με όλα τα γειτονικά κράτη και δύναται να λειτουργήσει ως ένα περιφερειακό κέντρο για συνεργασίες, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης.

Είπε, εξάλλου, πως συζητήθηκε η ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας ανάμεσα στις δυο χώρες, ενώ αξιολογήθηκαν και οι διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη για άρση της ανάγκης θεώρησης εισόδου κατόχων κυπριακών διαβατηρίων που επιθυμούν να επισκεφθούν τις ΗΠΑ.

Ο κ. Χριστοδουλίδης κλήθηκε από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Πομπέο πως κατά τις συνομιλίες του με την κυπριακή Κυβέρνηση ήγειρε την ανησυχία των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά “τις δραστηριότητες ξεπλύματος χρήματος της Ρωσίας και τις τακτικές επισκέψεις πλοίων της” στην Κύπρο.

Σε ό,τι αφορά την αναφορά του κ. Πομπέο περί ξεπλύματος χρήματος από πλευράς Ρωσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως η Κυπριακή Δημοκρατία ως κράτος μέλος της ΕΕ αλλά και άλλων διεθνών οργανισμών συμβαδίζει απόλυτα με τις σχετικές διεθνείς πρόνοιες επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως εξάλλου καταδεικνύουν και σχετικές εκθέσεις που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας.

Για τις επισκέψεις ρωσικών πλοίων στα κυπριακά λιμάνια, σημείωσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία όπως έπραξε και το 2006 στην περίπτωση του Λιβάνου και αργότερα σε σχέση με την αποστολή των ΗΕ και του OPCW για απομάκρυνση των χημικών από τη Συρία αλλά και πρόσφατα μετά τη μεγάλη έκρηξη στη Βηρυτό, παρέχει διευκολύνσεις ανθρωπιστικής φύσεως στα κράτη και στους διεθνείς οργανισμούς που αιτούνται τέτοιου είδους βοήθεια.

*Η αποχώρηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους Όρουτς Ρέις από την περιοχή και η μη ανανέωση της παράνομης τουρκικής NAVTEX είναι μια κίνηση προς την ορθή κατεύθυνση, ωστόσο η Τουρκία συνεχίζει τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ο ΔΗΣΥ

Ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος , βουλευτής Δημήτρης Δημητρίου, δήλωσε: “Και η χτεσινή επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Μάικ Πομπέο και τα όσα συζητήθηκαν για όλα τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν τη χώρα μας, αποτελεί αποτύπωση του ότι η Κύπρος έχει οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες στη βάση θετικής ατζέντας με ουσιαστικά αποτελέσματα.   Σ’ αυτό το πλαίσιο, το σύνολο των απειλών και των έκνομων ενεργειών της Τουρκίας κατά της χώρας μας αλλά και κατά της Ελλάδας, δεν μπορούν να γίνουν αποδεχτές, όπως ξεκάθαρα διατυπώθηκε χτες και από τον κ. Πομπέο.
 Η δίκαιη επίλυση του κυπριακού, ο σεβασμός των ψηφισμάτων των ΗΕ για την Αμμόχωστο, το δικαίωμα της χώρας μας να εκμεταλλευτεί τους φυσικούς της πόρους, έχουν μια κοινή βάση που πρέπει να γίνει αποδεκτή από την Τουρκία. Το διεθνές δίκαιο.
 Ως Δημοκρατικός Συναγερμός εκφράζουμε την πλήρη ικανοποίησή μας για τα αποτελέσματα και τα μηνύματα που εξάγονται από την επίσκεψη του κ. Πομπέο. Βασικός αποδέκτης είναι η Τουρκία που πρέπει ν’ αντιληφθεί τον αδιέξοδο δρόμο που έχει επιλέξει και τον οποίο στηλίτευσε και ο Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών σε όλους τους τόνους”.

ΤΟ  ΑΚΕΛ

Ο εκπρόσωπος τύπου και βουλευτής του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνουσε γραπτή δήλωση αναφέρει:

“Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Πομπέο στις δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, δεν πρόσθεσε κάτι καινούριο για τις θέσεις της χώρας του αναφορικά με την κατάσταση στην περιοχή μας, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου σχετικά με την ΑΟΖ και τον καταμερισμό των εσόδων για το ΦΑ μεταξύ των δύο κυπριακών κοινοτήτων και την ανάγκη για λύση στο Κυπριακό στη βάση της δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας.

Η επικίνδυνη κατάσταση στην περιοχή, που προκαλείται από τις έκνομες και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας, επιβάλλει την ένταση των προσπαθειών για αποκλιμάκωση και προώθηση του διαλόγου για επίτευξη λύσεων στα προβλήματα, μεταξύ των οποίων και στο Κυπριακό, στη βάση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση οφείλουν να εργαστούν και οι ΗΠΑ, οι οποίες ασφαλώς θα κριθούν -όπως όλοι- από τις πράξεις τους και όχι από τις διακηρύξεις τους.

Την ίδια ώρα, ο κ. Πομέπο επανέλαβε την απαράδεκτη απαίτηση της χώρας του, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία χαλάσει τις σχέσεις της με ένα μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΟΗΕ, τη Ρωσική Ομοσπονδία, για να εξυπηρετηθούν τα εγωιστικά και επιθετικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή μας. Κάτι που αν τελικά γίνει, θα έχει καταστροφικές συνέπειες για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας μας.

Είναι ενδιαφέρον να μάθουμε ποια ήταν η απάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας γι’ αυτή την απαίτηση των ΗΠΑ, που επανέλαβε ο κ. Πομπέο. Μέχρι τώρα, η κυβέρνηση ποτέ δεν έδωσε ξεκάθαρες απαντήσεις γι’ αυτή την απαράδεκτη απαίτηση των ΗΠΑ και την ίδια ώρα πανηγυρίζει για τον Νόμο Μενέντες – Ρούπιο, που προνοεί όλα όσα ζήτησε και χθες ο κ. Πομπέο.Η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να τοποθετηθεί ευθαρσώς επί αυτού του ζητήματος”.

ΔΗΚΟ : Ν’ αξιοποιηθούν τα θετικά αποτελέσματα της επίσκεψης Πομπέο
 
“Η επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάϊκ Πομπέο στην Κύπρο την παρούσα χρονική στιγμή, ήταν μια πολύ σημαντική εξέλιξη, την οποία η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει, με ζητούμενο την άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία.
Εκ πρώτης όψεως, τα μηνύματα που στέλνουν τα αποτελέσματα αυτής της επίσκεψης, είναι προς τη σωστή κατεύθυνση.
Θεωρούμε υψίστης σημασίας να εμπεδωθεί τόσο στις διακηρύξεις όσο και στις ενέργειες των μεγάλων δυνάμεων, ότι η διασφάλιση της ασφάλειας και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο, περνά μόνο μέσα από την στήριξη της Κύπρου και της Ελλάδος και ότι ο μόνος αποσταθεροποιητικός παράγοντας είναι η Τουρκία.
Για ακόμη μια φορά, επιβεβαιώνεται η ορθότητα της θέσης του Δημοκρατικού Κόμματος ότι μέσα από την προάσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων όπως επίσης και δια της ενίσχυσης των διεθνών μας σχέσεων, μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και προκλητικότητα”.

Η ΕΔΕΚ

Σε ανακοίνωση της η ΕΔΕΚ αναφέρει: “Στάση ίσων αποστάσεων τήρησε ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών Μαίκ Πομπέο κατά τον ταξίδι στην Κύπρο αποφεύγοντας στις δηλώσεις του να καταδικάσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδος.

Σε αυτή την διαπίστωση προβαίνουμε ως ΕΔΕΚ αφού ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας αρκέστηκε να εκφράσει βαθιά ανησυχία για τις συνεχιζόμενες δραστηριότητες της Τουρκίας η οποία εξερευνά τον φυσικό πλούτο σε περιοχές όπου η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν δικαιοδοσία στην Ανατολική Μεσόγειο όπως είπε, αποφεύγοντας την ίδια ώρα να καταδικάσει ως παράνομες τις Τουρκικές ενέργειες και να τις ζητήσει να τις σταματήσει, τηρώντας έτσι πολιτική ίσων αποστάσεων.  Δεν παραβλέπουμε ωστόσο την ξεκάθαρη αναφορά του ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει το δικαίωμα να εκμεταλλεύεται τους φυσικούς της πόρους περιλαμβανομένου και του δικαιώματος για τους υδρογονάνθρακες που βρέθηκαν στην υπό κυριαρχία της θάλασσα και στην ΑΟΖ της.

Αξιοπρόσεκτή και η επιλογή του να ΜΗ μιλήσει  για τα Βαρώσια, ενώ λίγη ώρα προηγουμένως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του ζήτησε όπως οι ΗΠΑ υιοθετήσουν προληπτική στάση ώστε να ακυρωθούν τα παράνομα σχέδια της Τουρκίας σε σχέση με την περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων  κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Η.Ε.

Στο ίδιο μοτίβο και η αναφορά του για την λύση του Κυπριακού επαναλαμβάνοντας απλώς πως οι ΗΠΑ συνεχίζουν να υποστηρίζουν μία συνολική διευθέτηση για επανένωση της νήσου σε μία διζωνική δικοινοτική Ομοσπονδία.

Στα θετικά το γεγονός ότι ο Αμερικανός υπουργός εξωτερικών δεν πήγε στα κατεχόμενα να συναντηθεί με τον κατοχικό Ηγέτη παρά τα παράπονα που εξέφρασε ο δεύτερος ο οποίος απέρριψε πρόταση να τα πουν τηλεφωνικώς”.

Share this post