Όλα κυλούν ομαλά στα Λύκεια, δήλωσε ο Προδρόμου

Όλα κυλούν ομαλά στα Λύκεια, δήλωσε ο Προδρόμου

Άλλες απόψεις εκφράζουν ΟΕΛΜΕΚ και ΠΣΕΜ. Διαφωνίες και από την ΠΟΕΔ

Ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου,  επισκέφθηκε σήμερα το Λύκειο Αποστόλου Μάρκου και τη Γ’ Τεχνική Σχολή στον Αρχάγγελο, με την ευκαιρία της επιστροφής των τελειοφοίτων στα σχολεία τους.
Στο πλαίσιο των επισκέψεών του, ο Υπουργός προέβη σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, με την οποίας έδωσε την εικόνα ότι ουδέν πρόβλημα υφίσταται.
Ο υπουργός , σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση ανέφερε: «Έχουν λειτουργήσει σήμερα τα Λύκεια και οι Σχολές Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, όπως και ιδιωτικά σχολεία σε όλη την Κύπρο. Τα παιδιά έχουν παρουσιαστεί. Η προσέλευση ήταν καθολική, στο σύνολο των σχολείων έχουμε σήμερα 7.775 παιδιά, κάπου 5.600 παιδιά στα Λύκεια 1.300 παιδιά στην Τεχνική Εκπαίδευση και οι υπόλοιποι σε Ιδιωτικές Σχολές Μέσης Εκπαίδευσης.
Η προσέλευση των μαθητών και μαθητριών έχει φτάσει το 95% και αντιλαμβάνομαι ότι το υπόλοιπο είναι παιδιά που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, τα οποία, όπως είχε διευθετηθεί από την αρχή, έχουν στήριξη, παρακολουθούν το μάθημα που γίνεται στην τάξη μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στο σπίτι τους.

 


Με δεδομένο ότι, ούτως ή άλλως τα παιδιά των ευπαθών ομάδων πρέπει και θα παρακολουθήσουν το μάθημα από το σπίτι, αποφασίστηκε να παρακολουθούν και τα υπόλοιπα παιδιά που μένουν σπίτι, γιατί ως γνωστό στο σχολείο θα βρίσκονται μόνο οι μισοί μαθητές και μαθήτριες. Για σκοπούς προφύλαξης αποστασιοποίησης, ο αριθμός των παιδιών σε κάθε τάξη πρέπει να είναι το πολύ μέχρι 12, όπως προκύπτει από τις αποστάσεις που πρέπει να υπάρχουν ανάμεσα στα θρανία και ανάμεσα στα παιδιά μέσα σε κάθε τάξη, όπως είναι τα πρωτοκολλά που μας έχουν υποδείξει οι ειδικοί.
Τα μαθήματα έχουν ξεκινήσει. Εδώ σε αυτό το σχολείο που είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε και με εκπαιδευτικούς και με παιδιά βλέπουμε ότι όλα προχωρούν ομαλά.
Η μόνη διευκρίνιση είναι ότι θα πρέπει -και μετά από συνεννοήσεις που έγιναν και με το Γραφείο της Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων- να χρησιμοποιούμε το εγκεκριμένο και αδειοδοτημένο για την εξ Αποστάσεως Εκπαίδευση Πρόγραμμα, το Πρόγραμμα Teams. Αυτό το γνωρίζουν οι εκπαιδευτικοί της Μέσης Εκπαίδευσης.
Εγώ με την ευκαιρία, και στο πρόσωπο των παιδιών και των εκπαιδευτικών που είδα στην τάξη, ευχαρίστησα, για ακόμα μια φορά, τους εκπαιδευτικούς μας για όλες τις προσπάθειες που έκαναν στη διάρκεια της αναστολής της φοίτησης, τα παιδιά για τον τρόπο που παρουσιάστηκαν σήμερα, πρόθυμα και με τάξη. Όπως ιδιαίτερα πρέπει να ευχαριστήσω και τους Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολείων μας. Όλα τα παιδιά είναι στο σχολείο και όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στο σχολείο και αυτό είναι σημαντικό.
Επομένως, θα στηριχτούμε σε αυτή τη βάση, τις επόμενες μέρες θα ξεκινήσουν και οι διαγνωστικοί έλεγχοι που θα γίνουν δειγματοληπτικά σε όλα τα σχολεία της Κύπρου και όχι μόνο στη Γ’ Λυκείου. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι έλεγχοι γίνονται, όπως έγιναν σε όλο τον πληθυσμό, όμως στα σχολεία θα γίνουν με πολύ μεγαλύτερη πυκνότητα και, όπως έχουν πει οι εμπειρογνώμονες του Υπουργείου Υγείας, θα γίνονται περιοδικά. Δεν θα εξαντληθούν τις πρώτες μέρες. Σκοπός είναι να παρακολουθήσουμε καθ’ όλη τη διάρκεια της φοίτησης, μέχρι το τέλος του σχολικού έτους, το τι γίνεται στα σχολεία. Παράλληλα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο, θα γίνεται περιοδικά, δειγματοληπτικά και θερμομέτρηση. Δεν προβλέπεται να γίνεται θερμομέτρηση για όλα τα παιδιά κάθε μέρα, αλλά δειγματοληπτικά, όπως είναι το πρωτόκολλο. Υπάρχουν στα σχολεία θερμόμετρα και με ένα δείγμα κάθε μέρα θα γίνεται δειγματοληπτική θερμομέτρηση, ούτως ώστε να νιώθουμε όλοι ότι παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση της υγείας. Φυσικά, το πρώτιστο είναι να τηρήσουμε όλοι τις υγειονομικές προφυλάξεις και νομίζω ότι αυτό το έχουν εμπεδώσει πολύ καλά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου.

 

Τα πρωτόκολλα είναι έτοιμα. Εδώ σε αυτό το σχολείο έχω ενημερωθεί ότι έγινε το πρωί όχι απλώς ενημέρωση, αλλά προβλήθηκε και οπτικοακουστικό υλικό, υποστηρικτικά φιλμάκια. Με κάθε τρόπο, και κεντρικά από το Υπουργείο, θα πρέπει να διαδώσουμε, να γίνει συνείδηση αυτή η υγειονομικά υπεύθυνη συμπεριφορά σε όλες τις ηλικίες και ακόμα πιο χρήσιμο θα είναι όταν θα φτάσουμε στη συνέχεια στις μικρότερες ηλικίες.
Τις επόμενες μέρες θα ανακοινωθεί και το πρόγραμμα των Παγκύπριων Εξετάσεων για να ξέρουν με σιγουριά και να προετοιμαστούν σωστά τα παιδιά της Γ’ Λυκείου, για τα οποία κρίνεται στο επόμενο διάστημα η απόλυσή τους, το απολυτήριό τους που θα τους συνοδεύει μια ζωή, αλλά και η πρόσβαση στα πανεπιστήμια.
Από ό,τι είδαμε σε αυτό το σχολείο όλα κυλούν ομαλά και απ’ ό,τι πληροφορούμαι, μέχρι στιγμής, και σε όλη την Κύπρο τα πράγματα κύλισαν ομαλά. Οι μεταφορές προσαρμόστηκαν, όπου προβλεπόταν μεταφορά μαθητών/τριών με λεωφορείο.
Φυσικά, οποιοδήποτε ζήτημα παρατηρείται θα το αντιμετωπίσουμε. Στη βάση της ετοιμότητας που έδειξε η χώρα μας, ο κόσμος μας αλλά και ο εκπαιδευτικός κόσμος το προηγούμενο διάστημα, αισιοδοξούμε ότι και τώρα θα τα καταφέρουμε να ξεπεράσουμε δυσκολίες και να βγούμε έξω από το σπίτι με ασφάλεια”. 

Ωστόσο, η ΟΕΛΜΕΚ και οι μαθητές (ΠΣΕΜ) έχουν διαφορετικές απόψεις τόσο για την τήρηση των μέτρων ασφάλειας και υγείας όσο και για το ποσοστό προσέλευσης των μαθητών. Η ΠΣΕΜ  κάνει λόγο για πολλά προβλήματα, «παρά τα επικοινωνιακά τεχνάσματα του υπουργείου Παιδείας» και για ποσοστό προσέλευσης που κυμάνθηκε στο 75%. Υψηλότερο ποσοστό από την ΠΣΕΜ,  αλλά χαμηλότερο από τις εκτιμήσεις του υπουργείου έχει η ΟΕΛΜΕΚ η οποία υπολογίζει την προσέλευση γύρω στο 88%.
Αναφορικά με τα μέτρα ασφάλειας στα σχολεία, η άποψη των περισσοτέρων φορέων συγκλίνει, καθώς θεωρούν πως η αποτίμηση της πρώτης μέρας σε αυτό τον τομέα, είναι θετική. «Εμείς ετοιμάσαμε ένα σχέδιο δράσης για να είναι τα σχολεία έτοιμα να υποδεχτούν τα παιδιά και αυτά να ενημερωθούν επαρκώς για όλα τα μέτρα ασφάλειας και υγείας, με στόχο να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος. Τα παιδιά σε μεγάλο βαθμό φαίνεται να κατανόησαν τη σημασία της τήρησης των μέτρων, ενώ από πλευράς τους οι εκπαιδευτικοί επέδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον ούτως ώστε τα μαθήματα να γίνουν με ασφάλεια», δήλωσε ο προϊστάμενος Ασφάλειας και Υγείας του υπουργείου Παιδείας, Ηλίας Μαρκάτζιης, επισημαίνοντας πως «η πρώτη μέρα δίνει αισιοδοξία αλλά και ένα μάθημα για σωστή προετοιμασία ενόψει της μαζικής επιστροφής στα σχολεία την 21η Μαΐου».

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Κώστας Χατζησάββας δήλωσε πως η πρώτη μέρα κύλησε αρκετά καλά, χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, με τους εκπαιδευτικούς να είναι στις θέσεις τους και τους μαθητές ικανοποιημένους από την επιστροφή τους. Σημειώνεται ότι η ΟΕΛΜΕΚ απέστειλε στα σχολεία έντυπο με 30 σημεία, στα οποία ζητά απαντήσεις ούτως ώστε τις επόμενες μέρες να σχηματίσει ξεκάθαρη εικόνα. Ο κ. Χατζησάββας διατύπωσε εκ νέου τη θέση πως το πιο σωστό θα ήταν όλοι να επικεντρωθούν στους μαθητές της Γ’ Λυκείου λόγω Παγκύπριων Εξετάσεων και όχι στη μαζική επιστροφή όλων των βαθμίδων.

 

ΠΣΕΜ: Πολλά τα προβλήματα
Σε ανακοίνωσή της η ΠΣΕΜ αναφέρθηκε σε προβλήματα που κατέγραψε κατά τη  πρώτη μέρα, σημειώνοντας πως «κανένα μέτρο προστασίας πέραν των συστάσεων για τήρηση αποστάσεων και συχνό πλύσιμο των χεριών, δεν υπήρχε στα σχολεία, τα οποία δεν είχαν απόθεμα μασκών και γαντιών για όλους τους μαθητές πέραν από κάποιες περιπτώσεις στα οποία οι ίδιες οι Διευθύνσεις με δικά τους έξοδα προμήθευσαν τους μαθητές με γάντια και μάσκες».
Επίσης, η ΠΣΕΜ τόνισε πως για κάθε μάθημα, οι μαθητές αλλάζουν τάξεις με αποτέλεσμα να αγγίζουν θρανία και αντικείμενα τα οποία πριν από λίγο άγγιζαν άλλοι συμμαθητές τους, ότι η δειγματοληπτική θερμομέτρηση που επικαλείται το υπουργείο δεν έγινε στη συντριπτική πλειοψηφία των σχολείων, ενώ όχι μόνο σε κάποιες περιπτώσεις δεν έγινε απολύμανση, αλλά «οι μαθητές αναγκάζονταν να σκουπίζουν τη σκόνη από τα θρανία». Παράλληλα, η ΠΣΕΜ αναφέρει πως πολλοί μαθητές δεν έκαναν μάθημα καθώς οι εκπαιδευτικοί τους ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και δεν παρευρέθηκαν στο σχολείο.
«Όσον αφορά την τηλεκπαίδευση, με έκπληξη ακούσαμε τον υπουργό Παιδείας να δηλώνει ότι όλα πάνε καλά με την τηλεκπαίδευση. Πώς πάνε όλα καλά, όταν δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί το ζήτημα που προκύπτει με την προστασία προσωπικών δεδομένων; Πώς πάνε όλα καλά, όταν ακόμα και σε σχολεία που επιχείρησαν να κάνουν την τηλεκπαίδευση από την τάξη δεν τα κατάφεραν για τεχνικούς λόγους; Θεωρούμε ότι άμεσα πρέπει να διευκρινιστεί το ζήτημα με την προστασία των προσωπικών δεδομένων και μετά να κάνουμε σκέψεις για τηλεκπαίδευση από την τάξη», σημειώνει η ΠΣΕΜ.
Λεωφορεία και σχολικά δρομολόγια
Η μεταφορά μαθητών στα σχολεία με λεωφορεία είναι ένα από τα θέματα που απασχόλησε έντονα τους φορείς. Το υπουργείο με οδηγίες του στα σχολεία σημειώνει ότι:
> Για λόγους ασφάλειας, τα λεωφορεία θα μεταφέρουν αποκλειστικά μαθητές.
> Στα λεωφορεία μόνο 50% των θέσεων θα χρησιμοποιούνται και γι’ αυτό οι μαθητές θα πρέπει να χρησιμοποιούν τις θέσεις οι οποίες έχουν προκαθοριστεί από το υπουργείο Μεταφορών.
> Τα λεωφορεία απολυμαίνονται επί καθημερινής βάσης.
> Τα εισιτήρια λεωφορείων για τους μαθητές, τα οποία είτε αγοράστηκαν τον Μάρτιο είτε τον Μάιο, θα ισχύουν όλα Μάιο και Ιούνιο.
> Οι γονείς καλούνται να προβαίνουν σε εξέταση και θερμομέτρηση των παιδιών τους και σε περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων συμβατών με τη νόσο COVID – 19, να τα αφήνουν στο σπίτι.
Διαφωνίες και ανησυχίες ΠΟΕΔ και γονέων
Σε ανακοίνωση της η ΠΟΕΔ σημειώνει πως τα σχολεία επαναλειτουργούν με ευθύνη της Κυβέρνησης, εκφράζοντας παράλληλα τη διαφωνία της με την άμεση μετάδοση του μαθήματος διδασκαλίας από τον σχολικό χώρο για τους μαθητές που θα βρίσκονται στο σπίτι. Παράλληλα, τονίζει πως στόχος της ΠΟΕΔ είναι η ασφαλής επιστροφή εκπαιδευτικών, μαθητών και προσωπικού στα σχολεία το συντομότερο δυνατό, με κύρια προτεραιότητα τη διαφύλαξη της υγείας τους, αλλά και τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας γενικότερα.
Τις έντονες ανησυχίες τους για την ασφάλεια και υγεία των παιδιών τους διατυπώνουν και οι οργανωμένοι γονείς Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων, σημειώνοντας πως τα παιδιά τους βρίσκονται σε άμεσο κίνδυνο, «όπως προκύπτει από δηλώσεις του Μέλους της Επιδημιολογικής Ομάδας, Λεόντιου Κωστρίκκη και τις αποφάσεις που λήφθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων, που δεν ήταν ομόφωνες». Οι γονείς σημειώνουν πως δεν διευκρινίστηκαν τα όσα ο Δρ Κωστρίκκης ανέφερε σχετικά με την επιστροφή των μαθητών ηλικίας 1-11 ετών, το ότι δηλαδή δεν συζητήθηκε με την Επιδημιολογική Ομάδα και ότι ο ίδιος κρίνει ότι η απόφαση για επιστροφή των μαθητών έγινε εκ του προχείρου και ίσως είναι λανθασμένη.
Η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων και Κηδεμόνων Δημόσιων και Κοινοτικών Νηπιαγωγείων σημειώνει πως συνεχίζει τις επαφές της με τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, ώστε να εξασφαλίσει επίσημη και επιβεβαιωμένη θέση για τους κινδύνους αλλά και την ασφαλή επιστροφή των παιδιών στα σχολεία.

ΦΩΤΟ: Στ. Ιωαννίδης

Share this post