Όλα έτοιμα στο Φανάρι για τον αυριανό καθαγιασμό του Μύρου
Ο καθαγιασμός τελείται κάθε 10 χρόνια.-Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο πρώτος στην ιστορία, που καθαγιάζει το Μύρο για τέταρτη φορά στην 30 ετή πατριαρχία Του.
Αύριο , Μ. Πέμπτη, στις 09: 30 το πρωί, θα σημάνουν οι καμπάνες του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, Βαρθολομαίος, Αρχιερείς , ιερείς και διάκονοι ενδεδυμένοι τα άμφια τους θα κατέλθουν από το Πατριαρχικό παρεκκλήσιο και θα εισέλθουν στον Πατριαρχικό Ναό . Θα εναποθέσουν τους αργυρούς αμφορείς έξω από το Ιερό Βήμα και τα μικρά αργυρά δοχεία με το Μύρο για τον καθαγιαμό του γύρω και επάνω στην Αγία Τράπεζα. Ο καθαγιασμός τελείται μια φορά ανά δεκαετία.
Της Θείας Λειτουργίας , που θα μεταδίδεται από την ΕΡΤ, θα προεξάρχει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Μετά τη Μεγάλη Είσοδο ( Άγια) ο κ. Βαρθολομαίος θα τοποθετήσει επί της Αγίας Τραπέζης δεξιά του Αγίου Ποτηρίου αλαβάστρινο δοχείο Μύρου και άλλο στα αριστερά του Αγίου Δίσκου, τα οποία θα ευλογήσει στο όνομα της Αγίας Τριάδας και θα εκφωνήσει: «Η χάρις του Παναγίου και Τελεταρχικού Πνεύματος είη μετά σου Μύρον Άγιον» .
Πατριάρχης, κλήρος και πιστοί θα κλίνουν τα γόνατα και ο κ. Βαρθολομαίος θα αναγνώσει ειδική ευχή, στο τέλος της οποίας θα καθαγιάσει τους αμφορείς και τα δοχεία και θα τα σφραγίσει, επικαλούμενος τρεις φορές την χάρη της Αγίας Τριάδος.
Στο τέλος της Λειτουργίας, με εκκλησιαστική πομπή, το Άγιο Μύρο, που συμβολίζει τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος. θα μεταφερθεί στο Ιερό Κουβούκλιο του Πατριαρχείου. Το καθαγιασμένο Άγιο Μύρο αποστέλλεται σε όλες τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες για το μυστήριο του χρίσματος , μετά τη βάπτιση. Επίσης, χρησιμοποιείται στα εγκαίνια των Ιερών Ναών για την καθιέρωση των Αγίων Τραπεζών και των Ιερών Αντιμηνσίων και για την χρίση ετεροδόξων, που προσέρχονται στην Ορθόδοξη Εκκλησία. Παλαιότερα χρησιμοποιείτο και για την χρίση Ορθοδόξων βασιλέων , κατά την στέψη τους.
Σήμερα, Μ. Τετάρτη, το απόγευμα ολορώθηκε η έψηση του Μύρου, το οποίο διαυγές μεταγγίστηκε σε 12 μεγάλους αργυρούς αμφορείς, με δύο λαβές ο καθένας, κατασκευής 1903 και 1912, σε μικρά αργυρά δοχεία, καθώς και σε αλαβάστρινα, τα οποία μεταφέρθηκαν στο Πατριαρχικό παρεκκλήσιο του Αγίου Ανδρέου εντός του Πατριαρχικού Οίκου.
Το πρωΐ ο Πατριάρχης χοροστάτησε στον Π. Πατριαρχικό Ναό, κατά την Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων Δώρων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία ο Παναγιώτατος μετέβη και πάλι στο Κουβούκλιο της εψήσεως του Αγίου Μύρου, όπου, παρουσία των Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, και πιστών, τέλεσε την προβλεπόμενη Ιερά Ακολουθία και έριξε στους λέβητες την τελευταία ποσότητα συστατικών στοιχείων για το Μύρο.
Το Άγιο Μύρο είναι ένα έλαιο, που για την έψηση (παρασκευή) του , η σύνθεση των υλικών είναι καταγεγραμμένη στον Πατριαρχικό Κατάλογο του 1890 και ισχύει μέχρι σήμερα. Η σύνθεση αυτή περιλαμβάνει 57 υλικά από αρωματικά φυτά και αιθέρια έλαια, από τα οποία το σημαντικότερο είναι το ροδέλαιο, το οποίο αποστέλλεται από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Βουλγαρίας. Μεταξύ των υλικών είναι και δύο ζωικής προέλευσης: Α) αιθεριούχο ζωικό έκκριμα από τον αδένα του αρσενικού μοσχαριού, Β) το άμπαρι, το οποίο βγαίνει από τη φυσητήρα φάλαινα.
Ακολούθως, Αρχιερείς και κληρικοί ανέγνωσαν, διαδοχικά, κεφάλαια από το Ιερό Ευαγγέλιο.
Το απόγευμα ο Πατριάρχης παρέστη συμπροσευχόμενος, από το Ιερό Βήμα, κατά την τέλεση του Μυστηρίου του Ευχελαίου, προεξάρχοντος του Πανοσιολ. Μ.Πρωτοσυγκέλλου κ. Θεοδώρου. Στο Μυστήριο έλαβε μέρος( πρώτος από αριστερά στην φωτογραφία) και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας Κύπρου, Αρχιμ. Γεώργιος (Χριστοδούλου).
Νωρίτερα, ο Παναγιώτατος πραγματοποίησε επίσκεψη στο Αρμενικό Πατριαρχείο, στο Κοντοσκάλι της Πόλεως, συνοδευόμενος από τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Τράλλεων κ. Βενιαμίν και τον Πανοσιολ. Μ.Αρχιδιάκονο κ. Παΐσιο, προκειμένου να εκφράσει τις ευχές του για το Άγιον Πάσχα προς τον Μακ. Αρμένιο Πατριάρχη στην Τουρκία κ. Sahak Maşalyan και την περί αυτόν Αρμενική Κοινότητα.
________
Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο