Οκτώ καίρια ζητήματα από τους Γιαλουσσίτες στον ΥΠΕΣ
Την Δευτέρα 19 Μαΐου 2025, ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου της Κωμόπολης Αιγιαλούσας κ. Ηλίας Παντελίδης έγινε δεκτός από τον Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου. Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν επίσης ο Αναπληρωτής Κοινοτάρχης κ. Πέτρος Ασσιώτης, η Κοινοτική Σύμβουλος κα Παναγιώτα Σαμψών Κυριάκου και ο Εκπρόσωπος της Νεολαίας κ. Κυριάκος Τζιούρρος. Παρών ήταν και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Δρ Ελίκος Ηλία με αρκετούς υπηρεσιακούς λειτουργούς.
Η συνάντηση υπήρξε εποικοδομητική και ο κύριος Υπουργός παρουσιάστηκε μελετημένος και ευήκοος και κατατέθηκαν συγκεκριμένες εισηγήσεις για τα πιο κάτω 8 καίρια ζητήματα, για τα οποία είχε σταλεί προηγουμένως αναλυτικό υπόμνημα (με τίτλο ΑΙΓΙΑΛΟΥΣΗΣ ΑΝΑΒΑΣΙΣ ΙΙ):
- Επιστολική Ψήφος: Επιτακτική ανάγκη καθιέρωσής της για τους εκτοπισμένους και απόδημους Κύπριους, ώστε να αρθεί το δημοκρατικό έλλειμμα.
- Ίδρυση Ένωσης Σωματείων Νεολαίας Κατεχόμενης Κύπρου: Θεσμική φωνή για τους νέους των κατεχόμενων περιοχών, με στόχο τη διατήρηση της μνήμης και της συλλογικής ταυτότητας.
- Επιτροπή Διαφύλαξης Ακινήτων Κατεχόμενης Κύπρου: Δημιουργία θεσμοθετημένου φορέα για εθνική στρατηγική προστασίας των ελληνοκυπριακών περιουσιών.
- Νομική Αναγνώριση Μητρογονικής Προσφυγικής Καταγωγής: Άμεση τροποποίηση του νομικού πλαισίου για ισότητα και δικαιοσύνη προς τα παιδιά προσφύγων μητέρων.
- Αναθεώρηση Επιδομάτων και Χορηγιών: Στήριξη με κοινωνική δικαιοσύνη των προσφυγικών οικογενειών του 1974 και των νέων γενεών.
- Δίκαιη Κατανομή Κρατικής Χορηγίας: Άρση των ανισοτήτων – Αιγιαλούσα με πληθυσμό 2.431 λαμβάνει μόλις 2.000 ευρώ ετησίως.
- Οικονομική Στήριξη Κοινοτικών Συμβούλων Κατεχόμενων Κοινοτήτων: Δικαίωμα και σεβασμός προς την ανιδιοτελή εργασία τους – ισότιμη αντιμετώπιση με δημοτικούς συμβούλους.
- Διατήρηση Μνήμης και Πολιτιστικής Κληρονομιάς: Εθνική στρατηγική μνήμης με συμμετοχή σχολείων, κοινοτήτων, νέων και πολιτιστικών φορέων.ΕΠΙΛΟΓΟΣ
Αμακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου αναφέρει: “Η Αιγιαλούσα δεν είναι φάντασμα του παρελθόντος. Είναι κραυγή ζωντανής συνείδησης, συλλογικής αξιοπρέπειας και ιστορικής ευθύνης. Οι εισηγήσεις μας δεν αποτελούν διαμαρτυρία, αλλά ώριμο λόγο διεκδίκησης για ισότητα, φωνή και θεσμική αποκατάσταση. Η Αιγιαλούσα δεν είναι απλώς μια ανάμνηση· είναι φλόγα που δεν έσβησε, φωνή που δεν σίγησε, ρίζα που δεν ξεριζώθηκε. Είναι η ψυχή των εγκλωβισμένων που άντεξαν, των διασκορπισμένων που δεν ξέχασαν, των νέων που αρνούνται να μεγαλώσουν μέσα στη λήθη.
Αυτό το υπόμνημα δεν είναι παρά μια κραυγή αξιοπρέπειας – μια πρόταση ζωής ενάντια στη σιωπή και την εγκατάλειψη. Δεν ζητιανεύουμε. Δεν ξεχνάμε. Απαιτούμε: ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ από την πατρίδα μας, για τη Μητέρα, Αναγνώριση για τον Εκτοπισμένο, Φωνή για τη Νεολαία.
Καλούμε το κράτος να πάψει να λειτουργεί με άνισα μέτρα και σταθμά. Ο θεσμικός αποκλεισμός κοινοτήτων όπως η Αιγιαλούσα δεν τιμά καμιά Δημοκρατία. Πενήντα χρόνια μετά την μεγάλη καταστροφή, δεν αποδεχόμαστε ρόλο φαντάσματος στην ίδια μας την πατρίδα.
«Η μνήμη είναι το σπαθί και η ασπίδα του ανθρώπου» – Νίκος Καζαντζάκης
Οι ψυχές των προγόνων μας κραυγάζουν: Δεν επιστρέφουμε… γιατί ποτέ δεν φύγαμε”.