Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:” Έτη πολλά, αδελφοί . Άξιον το προσκύνημά σας εις την Παναγίαν του Πόντου”

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος:” Έτη πολλά, αδελφοί . Άξιον το προσκύνημά σας εις την Παναγίαν του Πόντου”

Τελέστηκε για όγδοη φορά Θεία Λειτουργία στο παλαίφατο προπύργιον της Υπεραγίας Θεοτόκου στον ιερό βράχο του όρους Μελά. 

“Το μέγα τούτο θαύμα της Παναγίας, το υπερβαίνον την ανθρωπίνην λογικήν, το ακατάληπτον «και αγγέλοις και βροτοίς», αποτελεί δι᾽ ημάς μήνυμα ελπίδος και αισιοδοξίας, μήνυμα χαράς και αναγεννήσεως. Σήμερα δεν ομιλούμεν περί θανάτου, αλλά περί της μεταλλαγής του θανάτου εις ζωήν και της μετατροπής των λυπηρών εις θυμηδέστερα. Όσοι, λοιπόν, προσήλθαμε κατά την ιεράν αυτήν ημέραν ενταύθα, ανανεώνουμε την ελπίδα και την πίστιν μας ότι εκ του θανάτου οδηγούμεθα εις την ζωήν, αρκεί να ακολουθήσουμε το παράδειγμα της Παναγίας Μητρός μας, να εμπιστευθούμε δηλαδή «εαυτούς και αλλήλους και πάσαν την ζωήν ημών Χριστώ τω Θεώ»”, υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, μιλώντας στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, την οποία τέλεσε στην Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή της Παναγίας Σουμελά της Τραπεζούντας του Πόντου, με συλλειτουργούς τους Μητροπολίτες π Γέροντα Χαλκηδόνος , Εμμανουήλ και Φιλαδελφείας , Μελίτωνα.

 

Μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο κ. Βαρθολομαίος διαπίστωσε ότι δυστυχώς, ο σύγχρονος ευδαιμονικός τρόπος ζωής δεσμεύει την ψυχήν του ανθρώπου και τον στερεί της χαράς. Η Παναγία, επεσήμανε , ” μας καλεί να επανεύρουμε την χαράν και την ελπίδα, αφού εορτάζουμε την συνάντησιν αυτής με τον Χριστόν εις τους ουρανούς, και όχι τον θάνατον και την φθοράν”.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε την βεβαιότητα  ότι “θα εύρουμε την χαράν, εάν αποκηρύξουμε τον εγωισμόν και την φιλαυτίαν και αντ᾽ αυτών προκρίνουμε την ανυπέρβλητον δύναμιν της αγάπης, η οποία κατακοσμεί την Παναγίαν εις όλας τας εκφάνσεις της ζωής της. Εις αυτήν την επιλογήν καλούμε πατρικώς και με πολλή αγάπη όλους τους παρόντας και τους απανταχού χριστιανούς”

 

Βαρθολομαίος: “Παριστάμεθα ως πρέσβεις και άγγελοι ειρήνης και αλληλεγγύης” by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Εκκλησιάστηκαν ο κ. Μιχαήλ-Χρήστος Διάμεσης, Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, η  κ. Γεωργία Σουλτανοπούλου, Γενική Πρόξενος στην Πόλη,  τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας, Άρχοντες Οφφικιάλιοι του Οικουμενικού Θρόνου, και περιορισμένος αριθμός προσκυνητών – στο πλαίσιο και των προβλεπομένων μέτρων προφύλαξης από την πανδημία – από την Ελλάδα, την Γεωργία, την Ρωσία, την Ουκρανία και άλλες χώρες.

Δελτίο Γραφείου Τύπου και Επικοινωνίας Οικουμενικού Πατριαρχείου

__________

Φωτογραφίες: Νίκος Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post