Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο «Ευκλεής Αθηναίος».

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο «Ευκλεής Αθηναίος».

Ο ιστορικός  Ναός του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου, στη λεωφόρο των Αθηνών  Βασιλίσσης Σοφίας, παραχωρήθηκε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

«Ευκλεής Αθηναίος» είναι η ονομασία της υψίστης τιμητικής διάκρισης, την οποία καθιέρωσε ο Δήμος Αθηναίων και θα απονέμεται στο εξής, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, σε εξέχουσες προσωπικότητες, οι οποίες διακρίνονται  για το ήθος, την κοινωνική τους ευαισθησία, τη διαρκή προσφορά τους στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και για τη συμβολή τους στη διαχρονική ανάδειξη των αξιών.

Η πρώτη προσωπικότητα, στην οποία απονεμήθηκε η υψίστη τιμητική διάκριση, είναι ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Η απονομή έγινε από τον δήμαρχο Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, στην διάρκεια ειδικής τελετής στο κατάμεστο Δημοτικό Μουσικό Θέατρο «Μαρία Κάλλας», παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Ιερωνύμου Β’

Στην εισαγωγική του ομιλία ο δήμαρχος Αθηναίων παρομοίασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο σαν ένα ψηλό δένδρο «με ρίζες βαθιές, που χάνονται στην ιστορία και αγγίζουν τα έγκατα της ύπαρξής μας, που στέκει όρθιο, δεν λυγίζει και δεν σπάει στις θύελλες των αιώνων». Παράλληλα , ανακοίνωσε ότι  το Πατριαρχείο απέκτησε το σπίτι του, την έδρα του στην Αθήνα. Πρόκειται, όπως ανέφερε,  για τον ναό του Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου στη Βασιλίσσης Σοφίας – ιδιοκτησία της ελεήμονος Εταιρείας Αθηναίων. “Από εδώ και πέρα θα είναι και επίσημα πλέον η βάση του Πατριαρχείου στην Αθήνα. «Αποτελεί υπέρτατη τιμή που συμβάλαμε στη ρύθμιση μιας εκκρεμότητας σχεδόν 200 ετών”, τόνισε ο κ. Μπακογιάννης.

 

Ο  Κώστας Μπακογιάννης  τόνισε ότι «η σημερινή ημέρα είναι ιστορική για τον δήμο Αθηναίων, διότι είναι ημέρα ενότητας» και σημείωσε ότι «σήμερα είμαστε εδώ όλοι εδώ. Όλοι μαζί. Όλοι ενωμένοι. Πέρα και πάνω από ιδεολογίες και κόμματα. Εκπροσωπώντας όλες τις πτυχές της εθνικής μας ζωής. Τη κυβέρνηση, το κοινοβούλιο και την Εκκλησία, τη Δικαιοσύνη και την Ακαδημαϊκή κοινότητα, τη Διπλωματία, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας και την Αυτοδιοίκηση. Ενωμένοι κλήρος και λαός. Ενωμένοι στον ίσκιο του Οικουμενικού Πατριαρχείου”. 

Επίσης, ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Λαοδικείας Θεοδώρητο, Διευθυντή του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα,  τον πρόεδρο Σπυρίδωνα Χαμακιώτη και τα μέλη του ΔΣ της Ελεήμονος Εταιρίας. Κυρίως, όμως, ευχαρίστησε τον Αρχιεπίσκοπο, «ο οποίος», όπως είπε ο Δήμαρχος, «ως καλός καπετάνιος οδήγησε το καράβι με ήρεμο και σίγουρο χέρι σε ένα ακόμα ασφαλές αγκυροβόλιο».

Ολοκληρώνοντας τον λόγο του ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε: «Σε ένδειξη βαθύτατου σεβασμού προς την προσωπικότητά Σας, ως Θρησκευτικό Ηγέτη και Φάρου της Ορθοδοξίας, για την πολυετή προσφορά σας στη Ρωμιοσύνη και στον Χριστιανισμό, καθώς και για το πλούσιο ποιμαντικό, πολιτισμικό και πνευματικό σας έργο, δεχτείτε παρακαλώ την τιμητική διάκριση του “Ευκλεούς Αθηναίου”, που απονέμεται για πρώτη φορά, ως ελάχιστη διερμηνεία των ειλικρινών συναισθημάτων σεβασμού, ευγνωμοσύνης και αγάπης σύσσωμων των Αθηναίων». Στη συνέχεια , ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Ελευθέριος Σκιαδάς, ανέγνωσε την απόφαση για την τιμητική διάκριση.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης, δεχόμενος την τιμή, τόνισε: «Η δημιουργική σύζευξις ελληνισμού και χριστιανισμού δεν είναι ένα επεισόδιο, αλλά μόνιμο στοιχείο της ταυτότητός μας υπό την μορφήν της Ορθοδοξίας. Η Ορθοδοξία είναι αρρήκτως συνυφασμένη με το ήθος και τον πολιτισμό μας, με τη γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμά μας, την κοινωνική ζωή και την αξιολογία μας. Αυτός ο πολιτισμός έσωσε το γένος μας εις την ιστορικήν του πορείαν. Με αυτόν συναρτάται και το μέλλον μας».

Επίσης , ευχαρίστησε τον δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη και αναφέρθηκε στο έργο του . Ιδιαίτερα, σημείωσε ότι εργάζεται για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, με όραμα για τον πολιτισμό, με κοινωνική ευαισθησία, με ιδιαιτέρα μέριμνα για τους εν ανάγκες. ” Μέγα υπήρξε το ενδιαφέρον σας και για τα παιδιά και τους νέους, τη δημιουργία βρεφονηπιακών σταθμών, την αναβάθμιση των χώρων αθλήσεως και αναψυχής και την κατασκευή νέων τοιούτων. Επιδείξατε πολύ ευαισθησία για το περιβάλλον, για τη δημιουργία χώρων πρασίνου και τη δενδροφύτευση, για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του Εθνικού Κήπου και γενικότερα για τη συμμετοχή του Δήμου Αθηναίων σε διεθνή περιβαλλοντικά προγράμματα. Άνθρωπος ανοικτών οριζόντων, καλλιεργήσατε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με δήμους του εξωτερικού, όπως με τον Μητροπολιτικό Δήμο Κωνσταντινουπόλεως και τον Προκαθήμενο της. Απόδειξη αποτελεί και η σημερινή σεμνή τελετή. Είχατε σημαντική συμβολή εις την παραχώρηση του Ιερού Ναού του Αγ. Νικολάου Πτωχοκομείου της ελεήμονος Εταιρείας εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Σας ευγνωμονούμε ιδιαιτέρως για αυτό. Με αυτά τα αισθήματα, ευχαριστούμε άπαξ έτι για την απονομή εις την ημών μετριότητα του τίτλου του «Ευκλεούς Αθηναίου»”.

Σε χαιρετισμό του, στην τελετή απονομής της τιμητικής διάκρισης , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών  τόνισε: «Η απονομή τιμής αποτελεί πιστοποίηση προσφοράς και ταυτόχρονα ευγνωμοσύνης. Η σημερινή τελετή, κατά την οποία απονέμεται στο πρόσωπό Σας, Παναγιώτατε, η τιμητική διάκριση «Ευκλεής Αθηναίος» σημειώνει εμφαντικά τη σχέση Σας με την Πατρίδα μας και ειδικά με την Πόλη των Αθηνών. Είστε ημέτερος Παναγιώτατε και όχι ο τυχών. Άξιος οιακοστρόφος της Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως – Νέας Ρώμης και Οικουμενικός Πατριάρχης, ο πρώτος της Ορθοδόξου Εκκλησίας, φέρετε την ευθύνη της συνεχούς συναντήσεως με την Ιστορία. Βάρος εκκλησιαστικό και εκκλησιολογικό, θεολογικό και ποιμαντικό, κοινωνικό επίσης με πανανθρώπινες διαστάσεις και αναφορές. Ο σύγχρονος κόσμος βρίσκεται μέσα σε βαθειά πολυδιάσπαση και ταυτόχρονα συνέχεται ασυνείδητα από το όραμα και την ανάγκη μιας ενότητας. Όλα αυτά συνθέτουν τις πνευματικές διαστάσεις της ζωής, τόσο πραγματικές και επιτακτικές. Σηματοδοτούν και το πεδίο της δράσεώς Σας. Δράση καρποφόρα, επαινετή, με έμπνευση, με διεισδυτική ματιά, με αγάπη για τον άνθρωπο και τον κόσμο. Δεν είναι τυχαίο που σχετίζεσθε σήμερα με ένα ιδιαίτερο τρόπο με την Πόλη των Αθηνών. Πρόκειται για την Πόλη που κατ’εξοχήν μπορεί να διεκδικήσει μερίδιο στην πνευματικότητα, τόσο στο χώρο της ανθρώπινης σοφίας όσο και στο χώρο της Θείας σοφίας. Είναι η χορεία των φιλοσόφων, του Σωκράτη του Πλάτωνα, του Αριστοτέλη και τόσων άλλων, είναι οι Πατέρες της Εκκλησίας, ο Μ. Βασίλειος και ο φίλος του ο Γρηγόριος ο Θεολόγος, οι Απολογητές νωρίτερα, όλοι οι μεγάλοι εκκλησιαστικοί συγγραφείς που εντρύφησαν στην αρχαία σοφία και δόμησαν τον θεολογικό λόγο με τις ελληνικές κατηγορίες σκέψεως. Είναι δίκαιος λοιπόν ο έπαινος και ο τίτλος του Ευκλεούς Αθηναίου και η επιλογή αυτή του εντιμοτάτου Δημάρχου κυρίου Κώστα Μπακογιάννη και του Δημοτικού Συμβουλίου προσδίδει στη σημερινή συνάντηση έντονο το Πνευματικό στοιχείο, με όλες τις πιθανές σημασίες. Τιμά πρωτίστως την Αθήνα και την Πατρίδα μας και όλους εμάς. Είμαστε ευγνώμονες προς το πρόσωπό Σας». 
Την εκδήλωση πλαισίωσαν  η Φιλαρμονική και η Χορωδία του Δήμου Αθηναίων.  

Πατριαρχική χοροστασία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Πτωχοκομείου Αθηνών

Την Κυριακή του Τυφλού, 21 Μαΐου,  ο Οικουμενικός Πατριάρχης χοροστάτησε κατά τη Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου του Οικουμενικού Πατριαρχείου, συμπροσευχομένων του Μακ. Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, του  δημάρχου Αθηναίων  Κ. Μπακογιάννη, του προέδρου της Ελεήμονος Εταιρείας Αθηνών  Σπυρίδωνα Χαμακιώτη, του  Νικολάου Διαμαντή Πατέρα, εφοπλιστού, με δωρεά του οποίου πραγματοποιήθηκαν σημαντικές ανακαινιστικές εργασίες στον ιστορικό αυτό Ναό.  

Εκκλησιάστηκαν οι  Μητροπολίτες Γέρων Χαλκηδόνος  Εμμανουήλ, Ανέων Μακάριος, Λαοδικείας  Θεοδώρητος, Γουϊνέας  Γεώργιος, Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Αθήνα, Ιεραπύτνης και Σητείας  Κύριλλος, Φθιώτιδος  Συμεών, ο Επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, κληρικοί και Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Μ.τ.Χ.Ε. Επίσης, παρέστησαν, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας  Ασημίνα Γκάγκα, εκ μέρους  της Ελληνικής κυβερνήσεως, ο περιφερειάρχης  Γεώργιος Πατούλης, οι πρέσβεις της Μεγάλης Βρετανίας  Μάθιου Λοτζ, της Ουκρανίας Σεργκέι Σουτένκο και της Ιαπωνίας  Γιασουνόρι Νακαγιάμα, πανεπιστημιακοί καθηγητές, και πλήθος πιστών. Tην Θεία Λειτουργία τέλεσε ο Πρωτοσύγκελλος της Αρχιεπισκοπής, Αρχιμανδρίτης Βαρνάβας Θεοχάρης. Στα αναλόγια ιεροψάλτες , μέλη του “εν Αθήναις Συλλόγου Μουσικοφίλων Κωνσταντινουπόλεως.

Στην ομιλία του ο Παναγιώτατος επεσήμανε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:

“Ο Αναστάς Χριστός εφέτος, πέραν των άλλων πασχαλίων δωρεών Του, επεφύλαξε και εν ακόμη πολύτιμον δώρημα προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον. Εν ιερόν θυσιαστήριον εις την Πρωτεύουσαν της Ελλάδος, τον σεβάσμιον τούτον και ιστορικόν Ναόν του Αγίου Νικολάου, ο οποίος μας παρεχωρήθη εν ευλαβεία και φιλαδελφία εκτενεί. Ο ιερός ούτος Ναός, υπέροχον αρχιτεκτόνημα Βυζαντινής τεχνοτροπίας, εις το κέντρον του Άστεως, μας παρεχωρήθη παρά της «Ελεήμονος Εταιρείας», ευγενεί πρωτοβουλία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, του λίαν ημίν αγαπητού Αδελφού και Συλλειτουργού κ. Ιερωνύμου, και συμβολίζει, όπως ο ίδιος ευστόχως υπεγράμμισε, «την ενότητα και τας αδελφικάς σχέσεις μεταξύ της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως και της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Είμεθα βαθύτατα ευγνώμονες προς τον Μακαριώτατον δι’ αυτήν του την φιλάδελφον ενέργειαν, διά της οποίας έγραψεν όντως χρυσήν σελίδα ιστορίας εις τας σχέσεις των δύο Εκκλησιών και θερμώς τον ευχαριστούμεν εκ βάθους καρδίας. Εκ του ιερού θυσιαστηρίου τούτου, εκτενείς θα αναπέμπωνται πάντοτε δεήσεις και θερμαί ικεσίαι προς Κύριον τον Θεόν υπέρ υγείας και μακροημερεύσεως της πολυφιλήτου εις ημάς Μακαριότητός του, υπέρ ευσταθείας της Αγιωτάτης Εκκλησίας της Ελλάδος και της ευημερίας και προόδου του ευσεβούς πληρώματος αυτής. Ο Ναός του Αγίου Νικολάου θα είναι μία μόνιμος φανέρωσις της αγάπης της ημών Μετριότητος προς τον αγιοτόκον τούτον και θεόσωστον τόπον, αλλά και της ευσεβούσης Ελλάδος προς την Μητέρα και Τιθηνόν Βυζαντίδα Εκκλησίαν, καθώς και του «το αυτό φρονείν εν αλλήλοις κατά Χριστόν Ιησούν» (Ρωμ. ιε´, 5)!

Ταυτοχρόνως, διά λόγους δικαιοσύνης, οφειλετικώς εκφράζομεν την Πατριαρχικήν ημών ευαρέσκειαν προς τον άγοντα σήμερον τα ονομαστήρια αυτού Εντιμότατον Δήμαρχον Αθηναίων κ. Κωνσταντίνον Μπακογιάννην διά την θερμήν συνεπικουρίαν αυτού, καθώς και προς τον Αξιότιμον κ. Σπυρίδωνα Χαμακιώτην, Πρόεδρον του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελεήμονος Εταιρείας και προς πάντα τα περί αυτόν Αξιότιμα Μέλη, διά την εν ευλαβεία πολλή προς το Οικουμενικόν Πατριαρχείον πρόθυμον και γενναιόφρονα ανταπόκρισίν των εις την ανάγκην του να αποκτήση ιερόν θυσιαστήριον εν Αθήναις. Δεν αγνοούμεν επίσης τον θετικόν και καίριον ρόλον, τον οποίον διεδραμάτισεν εις την όλην υπόθεσιν ο πάντοτε ευγενής και εν αγάπη αποτελεσματικός Ιερώτατος Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος, Διευθυντής του Γραφείου Εκπροσωπήσεως του Οικουμενικού Πατριαρχείου εν Αθήναις, προς τον οποίον εκφράζομεν και δημοσία επί τούτοις τον δίκαιον έπαινον της Μητρός Εκκλησίας.

Ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου υπήρξεν, ως γνωστόν, ευλαβές κτίσμα του μακαρίας μνήμης αειμνήστου εκείνου Ομογενούς και Μεγάλου Εθνικού Ευεργέτου Ανδρέου Συγγρού, χάριν του οποίου και υπάρχει το προσκυνητάριον του προστάτου αυτού Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, του και ιδρυτού της Εκκλησίας του Βυζαντίου και προστάτου του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Τούτο αναμφιβόλως μας δίδει μίαν αίσθησιν μεγαλυτέρας εγγύτητος και οικειότητος προς τον χώρον. Προσφάτως, καθώς πληροφορούμεθα, έγινεν η αποκατάστασις των φθαρεισών αγιογραφιών του Ναού και άλλαι ανακαινιστικαί εργασίαι, δαπάναις του Μεγάλου Ευεργέτου κ. Νικολάου Πατέρα και της Ευγενεστάτης μητρός αυτού Αναστασίας, οι οποίοι «ηγάπησαν ευπρέπειαν οίκου Κυρίου». Τους συγχαίρομεν εγκαρδίως διά την ευσεβή μέριμναν και την αρχοντικήν φιλογένειάν των”.

Ο Πατριάρχης επιδίδει αργυρό δίσκο στον ευεργέτη Νικόλαο Πατέρα. 

Προηγουμένως, τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο  προσφώνησαν διαδοχικά ο  Μητροπολίτης Λαοδικείας  Θεοδώρητος, διευθυντής του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, και ο Μακ. Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος  Ιερώνυμος Β’.

Ο Μητροπολίτης Λαοδικείας Θεοδώρητος, Διευθυντής Εκπροσωπήσεως του Γραφείου του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην Αθήνα, αναφέρθηκε στην εορτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ χαρακτήρισε την ημέρα σημαντική, διότι παραχωρήθηκε -με την υποστήριξη και την συμβολή του Αρχιεπισκόπου- ο εν λόγω Ναος στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. 

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος Β’επεσήμανε :

“Και τανύν έχομεν εν μέσω πληθούσης Εκκλησίας, κατά την αγίαν εορτήν ταύτην, τον της Βασιλίδος των πόλεων Αρχιεπίσκοπον και Οικουμενικόν Πατριάρχην, τον Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίον, τον φέροντα εις τους ώμους αυτού την ιεράν παρακαταθήκην της πίστεως, της ιστορίας, της χαράς, της θλίψεως και της οδύνης του ευσεβούς ημών Γένους. Του Γένους, το οποίον πορεύεται την σταυρικήν και αναστάσιμον οδόν αυτού μετά πολλής πίστεως, ευλαβείας και αφοσιώσεως προς την Εκκλησίαν. Μάρτυρες αυτής της πίστεως εγενόμεθα οι πάντες κατά την πρόσφατον έλευσιν της θαυματουργού εικόνος της Θεομήτορος, της επονομαζομένης «Άξιόν Εστι». Ευσεβείς χριστιανοί πάσης ηλικίας μετά πολλού πόθου και σεβασμού ανέμενον επί ώρας την σειράν των δια να προσκυνήσουν το ιερόν εκτύπωμα της Κυρίας ημών Θεοτόκου και να εκφράσουν ούτω την αγάπην, την τιμήν και τον σεβασμόν προς την Υπέρμαχον Στρατηγόν του Έθνους ημών. Διό και συγκεκινημένοι ευχαριστούμεν τω Κυρίω ότι διατηρεί άσβεστον την φλόγα της πίστεως εις τας καρδίας του ευσεβούς λαού μας”.

Επίσης, ο Μακαριώτατος σημείωσε : «Αλλά η χαρά και η πνευματική ευφροσύνη ημών γίνεται ακόμη μεγαλυτέρα, καθότι η ημετέρα Μετριότης παραχωρεί επισήμως σήμερον, με την συγκατάθεσιν του Δήμου Αθηναίων, τον ιερόν τούτον Ναόν εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον δια την εξυπηρέτησιν των λειτουργικών αυτού αναγκών. Ο εν λόγω Ναός αποτελεί ιστορικόν και αρχιτεκτονικόν καύχημα των Αθηνών και χαιρόμεθα διότι από του νυν θα αποτελή καύχημα και της Εκκλησίας Κωνσταντινουπόλεως. Ως εκ τούτου, η Αγία Εκκλησία αύτη, του εν Αγίοις Πατρός ημών Νικολάου είναι από της σήμερον σύμβολον ενότητος, συναλληλίας, τιμής και αγάπης μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Φωτογραφίες : Νίκος Παπαχρήστου/Οικουμενικό Πατριαρχείο

**************************************************************************

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου

Ο Ναός του Αγίου Νικολάου επί της Βασιλίσσης Σοφίας οικοδομήθηκε στον περίβολο  του Πτωχοκομείου Αθηνών , που ιδρύθηκε από την “Ελεήμονα Εταιρεία” και απέκτησε μόνιμη εγκατάσταση το 1876, χάρις σε δωρεά του Ανδρέα Συγγρού. Το Πτωχοκομείο λειτούργησε μέχρι το 1906.  Το κτίριο του δεν υπάρχει πια, καθώς αυτό  και η έκταση του  πουλήθηκαν. Με τα χρήματα που συγκεντρώθηκαν από την πώληση αγοράστηκε η έκταση, όπου χτίστηκε το σημερινό Γηροκομείο Αθηνών, στη λεωφόρο Κηφισίας, ενώ σήμερα στη θέση του Πτωχοκομείου Αθηνών βρίσκεται η Βρετανική πρεσβεία.

Ο Ναός οικοδομήθηκε το 1873, με σχέδια του αρχιτέκτονα Παναγιώτη Κάλκου (1810-1878) και δαπάνες του εθνικού ευεργέτη Ανδρέα Συγγρού.  Στα εγκαίνια είχαν παρευρεθεί ο βασιλιάς Γεώργιος και η βασίλισσα Όλγα, οι οποίοι συγκαταλέγονται στους δωρητές του. Δωρητές υπήρξαν επίσης ο Ελευθέριος και η Έλενα Βενιζέλου, των οποίων η κατοικία συνόρευε με τον ναό (πρόκειται για το ίδιο κτίριο, που σήμερα κατοικεί ο εκάστοτε άγγλος πρέσβης).

Ο Άγιος Νικόλαος  είναι του τύπου σταυροειδούς μετά τρούλλου, με εμφανή αργολιθοδομή, πλίνθινο διάκοσμο και αξιόλογες αναλογίες, διαπνεόμενες -κατά τον Κώστα Μπίρη- από “αισθητικήν συγκίνησιν”, που τον κατατάσσουν στον Νεοβυζαντινό ρυθμό.

Το 2008 και το 2020 ο Ναός ανακαινίστηκε, με προσφορά του Ιδρύματος «Νικόλαος Διαμαντή Πατέρα», με αποτέλεσμα να αναδειχθούν, μεταξύ άλλων, οι υπέροχες τοιχογραφίες του.

Share this post