Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μεγάλη η αγάπη του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ στην μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος: Μεγάλη η αγάπη του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κυρού Χρυσοστόμου Β’ στην μαρτυρική Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως

Με λόγια τιμής και ευγνωμοσύνης αποχαιρέτησε σήμερα  ο Οικουμενικός Πατριάρχης τον αοίδημο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου κυρό Χρυσόστομο τον Β’. “Το λογικόν της Εκκλησίας ποίμνιον, ο σεπτός των αγίων Αρχιερέων χορός, η αξιονόμαστος χορεία του τιμίου πρεσβυτερίου, της εν Χριστώ διακονίας και του οσιοβίου μοναχισμού, εστερήθησαν τον εαυτών Πρώτον, τον γενναίον στρατιώτην της Εκκλησίας, τον μέγαν και επίσημον κριόν της ποιμαντορίας, τον δεξιόν και δόκιμον οιακοστρόφον της ιεράς Ολκάδος, τον συνετόν και σώφρονα χειριστήν των εκκλησιαστικών και διεκκλησιαστικών πραγμάτων, τον ανύστακτον φύλακα των πατρίων, τον φιλόστοργον πατέρα πάντων, μάλιστα δε των εν ασθενείαις και ανάγκαις και δυσπραγία όντων, τον απλούν και άτυφον, τον ευπροσήγορον και ευέντευκτον, τον ελεήμονα και φιλάνθρωπον, τον όντως αξιομακάριστον Χρυσόστομον! ”, υπογράμμισε στον επικείδιο λόγο του ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Σε ορισμένα σημεία του λόγου η φωνή του έτρεμε από την μεγάλη συγκίνηση. 

“Εκείνο το οποίον ως Οικουμενικός Πατριάρχης επιθυμούμεν οφειλετικώς να υπογραμμίσωμεν όλως ιδιαιτέρως, ήτο η μεγάλη αγάπη του αειμνήστου προς την μαρτυρικήν Εκκλησίαν της Κωνσταντινουπόλεως και η φιλότιμος και αδιάκοπος συμπόρευσίς του μεθ’ ημών εις την οδόν του μαρτυρίου και της μαρτυρίας της! Εις κάθε βήμα μας ήτο πλησίον μας με γενναιότητα, με παρρησίαν”.

*Διαβάστε περισσότερα στον σύνδεσμο:

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέστη της εξοδίου Ακολουθίας του μακαριστού Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού για την Κύπρο, το αεροσκάφος που μετέφερε  τον Οικουμενικό Πατριάρχη και την συνοδεία του, έκανε μια ολιγόλεπτη στάση στην Κω. Τον Παναγιώτατο υποδέχθηκαν θερμά ο Ποιμενάρχης της νήσου Σεβασμιώτατος Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, ο παρεπιδημών στην Κω Σεβ. Μητροπολίτης Άγκυρας κ. Ιερεμίας, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές, ο Σοφολ. Ιμάμης Κω κ. Ιρφάν Τράμπα, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, και πιστοί. 
_____
Φωτό: Ν.Παπαχρήστου / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Share this post