Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν έχει απήχηση , δεν πείθει, μία ιερωσύνη, η οποία επιθυμεί να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται  

Οικουμενικός Πατριάρχης: Δεν έχει απήχηση , δεν πείθει, μία ιερωσύνη, η οποία επιθυμεί να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται  

 Νεοχειροτονιθής  Μητροπολίτης  Ισπανίας και Πορτογαλίας Βησσαρίων : “Ο Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος έμελλε να προεδρεύσει της  Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου, ως έχων όχι το πρωτείον την τιμής, όπως εσφαλμένως ή μάλλον κακοβούλως λέγεται από μερικούς, αλλά την τιμή του πρωτείου”.

Η σημερινή μέρα στο Φανάρι ήταν ιδιαίτερα ξεχωριστή και προκάλεσε σε όσους συμμετείχαν , αλλά και σε όσους  την παρακολούθησαν διαδικτυακά συγκίνηση και αγαλίαση για δύο λόγους: Α) Τιμήθηκε πανηγυρικά η  μνήμη του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου, Αρχιεπισκόπου Κωνσταντινουπόλεως, του οποίου τα ιερά λείψανα είχαν τοποθετηθεί στον  σολέα του Πατριαρχικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, Β)  κατά την Θεία Λειτουργία ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος    χειροτόνησε Επίσκοπο τον εψηφισμένο Μητροπολίτη  Ισπανίας και Πορτογαλίας,   Βησσαρίωνα. Με τον Οικουμενικό Πατριάρχη συλλειτούργησαν οι  Αρχιερείς, Μύρων Χρυσόστομος, Ανθηδώνος  Νεκτάριος, Επίτροπος του Παναγίου Τάφου στην Πόλη, Ικονίου  Θεόληπτος και Ίμβρου και Τενέδου Κύριλλος. 

Οι φωτογραφίες είναι του Ν. Μαγγίνα

Πριν από την χειροτονία ο κ. Βαρθολομαίος στην  ομιλία του , μεταξύ άλλων , τόνισε:

*Δικηκόνησες ευόρκως εν Φαναρίω, εξόχως ως Μέγας Αρχιμανδρίτης. Διεκρίθης διά την αυστηράν τήρησιν του Πατριαρχικού Τυπικού, το οποίον ως ορθώς ετόνιζες, είναι «ουσία» και όχι «τύπος». Ευθυτενής, ευλαβέστατος, σοβαρός, καλλικέλαδος, ετέλεις τας ιεράς ακολουθίας με υποδειγματικήν ιεροπρέπειαν. Αι εκφωνήσεις, αγγελικαί˙ η θυμίασις, εν τελειότητι ασυγκρίτω˙ το «Άνω σχώμεν τας καρδίας» μας ανεβίβαζεν εις τον ουρανόν. Εκράτεις το Ιερόν Ευαγγέλιον και τα Τίμια Δώρα, όπως ήθελε και συνεβούλευε τους κληρικούς μας ο μακαριστός Πατριάρχης Αθηναγόρας, όχι ως «άνθρωπος κοινός», αλλά βηματίζων τελετουργικώς «ως ασώματος άγγελος»….

*Η ποιμαντική προσέγγισις οφείλει να εφαρμόζεται αναλόγως προς τα προσωπικά χαρακτηριστικά του συνανθρώπου, με τρόπον φιλάνθρωπον και ολιστικόν, πάντοτε με κατανόησιν της διαφορετικότητος.

*Δεν έχει απήχησιν, δεν πείθει, μία ιερωσύνη, η οποία επιθυμεί περισσότερον να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να θυσιάζεται. Η θυσιαστική ιερωσύνη είναι πάντοτε προσωποκεντρική, συγκεκριμένη σχέσις με ζωντανά πρόσωπα, με κατανόησιν και ενσυναίσθησιν. Η ζωή του κληρικού είναι σχέσις ζωής μετά του Μεγάλου Αρχιερέως, του κατ’ εξοχήν «Άλλου», και μετά του «άλλου», του αδελφού, «υπέρ ου Χριστός απέθανε»“.

Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, Βησσαρίων , επεσήμανε :

*Δεν έχει ανάγκη η Μεγάλη Εκκλησία να «φορτώσει το πρόσωπό της με τα μαλάματα» της κοσμικής εξουσίας για να εμφανιστεί δήθεν ισχυρή, διότι κατέχει Εκείνον τον έναν και μοναδικό πολύτιμο μαργαρίτη (Μτ. 13:46). Ούτε προσμετρά τους πιστούς Της με το πλήθος των αριθμών, έχοντας εντρυφήσει στα μαθηματικά του Ευαγγελίου όπου το ένα πρόβατο που έχει χαθεί αξίζει όσο και τα άλλα ενενήντα-εννέα (Λκ. 15:4)…

* Ό, τι συντελείται εντός της Εκκλησίας είναι έξοδος, είναι τελετή εξόδιος, εκτός του εαυτού και καθοδόν προς τον Άλλον… 

*Ζυγίζει, όμως, ο ζυγός του αρχιερατικού ωμόφορου περισσότερο για εκείνον ο οποίος, ως εγώ κατά την παρούσα ώρα, προχειρίζεται επίσκοπος του Οικουμενικού Θρόνου, επωμιζόμενος την επιπρόσθετη ευθύνη μιας ανόθευτης παραδόσεως αιώνων, μιας αδιάκοπης και συνεχούς μαρτυρίας, εγγεγραμμένος εντός ενός κύκλου του οποίου μεν το κέντρο ευρίσκεται εδώ, σε τούτο το Σεπτό Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας, αλλά του οποίου η περιφέρεια εξακοντίζεται εις τα πέρατα της Οικουμένης”.

*Πάντες οι Προκαθήμενοι του Οικουμενικού Θρόνου αδικήθησαν και ακόμα αδικούνται, ως και ο σήμερον εορταζόμενος άγιος προκάτοχός Σας, ο αδικηθείς μάλιστα από αυτών των συνεπισκόπων του. Δεν εφθόνησαν, βεβαίως, τον Γρηγόριον ως έναν των λοιπών ανθρώπων, αλλά τον Κωνσταντινουπόλεως. Ουδέποτε άλλοτε δεν τον παρενόχλησαν παρά μόνον, όταν ανελθών εις τον θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως έμελλε να προεδρεύσει της ενθάδε συγκροτηθείσης Δευτέρας Οικουμενικής Συνόδου, ως έχων όχι το πρωτείον την τιμής, όπως εσφαλμένως η μάλλον κακοβούλως λέγεται από μερικούς, αλλά την τιμή του πρωτείου.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης Ισπανίας και Πορτογαλίας, αφού έλαβε την Αρχιερατική Μίτρα και την ράβδο από τα χέρια του Παναγιωτάτου, έκανε τρεις μετάνοιες και προσκύνησε τα ιερά λείψαν του Αγίου Γρηγορίου του Θεολόγου. Στην συνέχεια τέλεσε, κατά την τάξη, την απόλυση της Θείας Λειτουργίας από τον Πατριαρχικό Θρόνο.

Στην Θεία Λειτουργία και στην χειροτονία παρέστησαν συμπροσευχόμενοι οι Σεβ. Μητροπολίτες Γέρων Δέρκων ,  Απόστολος, Γέρων Πριγκηποννήσων,  Δημήτριος, Φιλαδελφείας, Μελίτων,    Καλλιουπόλεως και Μαδύτου, Στέφανος, Σηλυβρίας , Μάξιμος και Σμύρνης,  Βαρθολομαίος, οι Θεοφιλ. Επίσκοποι Αλικαρνασσού, Αδριανός, Τράλλεων,  Βενιαμίν και Αραβισσού, Κασσιανός, ο Σεβ. Αρχιεπίσκοπος κ. Paul Fitzpatrick Russell, Νούντσιος του Βατικανού στην Τουρκία, o Γενικός Πρόξενος της Ουκρανίας στην Πόλη,  Oleksandr Gaman, μαζί με στελέχη του Προξενείου, Άρχοντες Οφφικιάλιοι της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και  πιστοί από την Πόλη.

*Αναλυτικότερα διαβάστε στο Ενημερωτικό Δελτίο του Γραφείου Τύπου & Επικοινωνίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου

Χειροτονία Μητροπολίτη Ισπανίας Βησσαρίωνα by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd


 

 

Share this post