Οικουμενικός Πατριάχρης : ” Άδικη η απόφαση για την Αγία Σοφία”

Οικουμενικός Πατριάχρης : ” Άδικη η απόφαση για την Αγία Σοφία”

“‘Αδικη και άτυχη” χαρακτήρισε ο Οικουμενικός  Πατριάρχης Βαρθολομαίος την απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Πόλη σε μουσουλμανικό τέμενος.

Μιλώντας στον ιερό ναό των Αγίων Πάντων στην πόλη Weirton της Δυτικής Βιρτζίνια ο Πατριάρχης είπε:  «δυστυχώς όπως ξέρετε πέρυσι έγινε Μουσουλμανικό τέμενος, αυτός ο περίφημος Καθεδρικός Ναός του Οικουμενικού Πατριάρχη, της Χριστιανοσύνης. Από μουσείο που ήταν ανοικτός εις επίσκεψιν όλων των ανθρώπων που ήρχοντο να θαυμάσουν την Πόλιν την Πόλεων και την Αγιά Σοφιά, αυτό το Αθάνατο Μνημείο των Πατέρων μας που αντέχει στους αιώνες τώρα που μετετράπη σε τέμενος είναι μόνο για τους μουσουλμάνους αδελφούς μας και λυπούμεθα γι’ αυτήν την άδικη και άτυχη απόφαση της κυβερνήσεως της Τουρκικής Δημοκρατίας».

 

Έπειτα από την επίσκεψή του και ευλογία του «Οίκου Ευγενίας Αγάπης», που ήταν το σπίτι της γιαγιάς του Μιχάλη Ψαρού, ο οποίος το αγόρασε και το δώρισε στο Χριστιανικό Κέντρο του Weirton,  ο Πατριάρχης μετέβη στον Ναό των Αγίων Πάντων όπου τελέσθηκε Δοξολογία .

 

Ο Παναγιώτατος έκανε αναφορά στον αείμνηστο Μητροπολίτη Πίτσμπουργκ Μάξιμο, με τον οποίον συνδεόταν με μακροχρόνια και στενή φιλία από τα χρόνια της μαθητείας τους στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Είπε πως τη Μητρόπολη Πίτσμπουργκ την είχε επισκεφθεί προ πολλών ετών, όταν ήταν ποιμενάρχης εδώ ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ένας πολύτιμος αδελφός εν Χριστώ με τον οποίον είχαμε ειλικρινή φιλία και πνευματικούς δεσμούς από τα χρόνια της φοιτήσεώς μας στη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Εκείνος ήταν σε μεγαλύτερη τάξη, απεφοίτησε πήγε στο Βέλγιο και σπούδασε στο ιστορικό πανεπιστήμιο της Λουβαίν και κατόπιν ήλθε στη Ρώμη ως ιερατικός προϊστάμενος, όπου εγώ ήμουν Διάκονος και φοιτητής στο Ινστιτούτο Ανατολικών Σποδών. Ο Μάξιμος διορίσθηκε για ένα διάστημα και παρατηρητής του Οικουμενικού Πατριαρχείου στη Δευτέρα Βατικανή Σύνοδο. Η φιλία μας , πρόσθεσε, ήταν διαρκής και ειλικρινής μέχρι του θανάτου του. Ο Πατριάρχης τέλεσε τρισάγιο για την ανάπαυση της ψυχής του. 

Ο Πατριάρχης μίλησε πολύ θετικά για τον Αρχιεπίσκοπο  Ελπιδοφόρο λέγοντας πως «επαινώ και ενώπιόν σας τον αδελφόν Αρχιεπίσκοπο Αμερικής διότι αφ’ ότου ανέλαβε τα ηνία της μεγάλης Αυτής Επαρχίας του Θρόνου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής άρχισε να πνέει νέος άνεμος ανασυγκροτήσεως, αναδημιουργίας, ζωντάνιας, προόδου, οργανώσεως και εύχομαι όλοι σας πρώτα – πρώτα οι Μητροπολίται της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου, όπως είναι ο αδελφός Σάββας, ο ιερός κλήρος σε όλες τις πολιτείες της Αμερικής και όλοι εσείς οι πιστοί πρόεδροι, Φιλόπτωχοι Αδελφότητες, όλοι και ο μικρότερος πιστός των κοινοτήτων μας συσπειρωμένοι γύρω από τον καινούργιο δραστήριο και άξιο Αρχιεπίσκοπό σας να γράψετε λαμπρές σελίδες δόξης για την Ορθοδοξία μας, για το Οικουμενικό Πατριαρχείο μας, για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αμερικής. Ο Θεός να είναι μαζί σας και να ευλογεί την ζωή σας και τα έργα των χειρών σας».

 

 

 

 

 

 

Share this post