Οικονομική στήριξη με 103 εκ. ευρώ.

Οικονομική στήριξη με 103 εκ. ευρώ.

Μέτρα κατά της ακρίβειας – Οι αποφάσεις του Υπουργικού

Με συνολική δαπάνη 103 εκ. ευρώ, η Κυβέρνηση εξήγγειλε σήμερα νέο πακέτο οικονομικής στήριξης της κοινωνίας που έχει πληγεί από την ακρίβεια, εξαιτίας του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία. Το πακέτο στήριξης, το οποίο έρχεται να προστεθεί στο προηγούμενο πακέτο στήριξης για τις συνέπειες της Πανδημίας ύψους 192 εκ. ευρώ, αποφασίστηκε στο Υπουργικό Συμβούλιο.

Σε δηλώσεις του,  μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως μετά την Πανδημία η χώρα μας έχει εισέλθει σε μια περίοδο πληθωρισμού που οφείλεται πρωτίστως σε εξωγενείς παράγοντες και στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σημείωσε πως καμία Κυβέρνηση δεν μπορεί να σκοτώσει στη ρίζα της τον πληθωρισμό καθώς η αύξηση της ρευστότητας στην αγορά ενδεχομένως να ανατροφοδοτήσει τις πληθωριστικές πιέσεις ανατροφοδοτώντας έναν φαύλο κύκλο αυξήσεων.

Είπε πως θα πρέπει με λελογισμένο και προσεκτικό τρόπο η Κυβέρνηση θα προσπαθήσει να βοηθήσει αυτούς που έχουν ανάγκη με τρόπο κοστολογημένο, ο οποίος δεν θα διαταράξει τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σημείωσε πως εισερχόμαστε επίσης σε μια εποχή που θα αυξηθούν τα επιτόκια, κάτι που εμπεριέχει αύξηση του κόστους δανεισμού και εξυπηρέτησης του χρέους από το ίδιο το κράτος.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως τα μέτρα για αντιμετώπιση των συνεπειών της Πανδημίας που πήρε η Κυβέρνηση έχουν κοστολογηθεί στα 192 εκ. ευρώ, ενώ σήμερα το Υπουργικό, μετά από διαβούλευση, αποφάσισε τη λήψη ακόμη 11 μέτρων για στήριξη ειδικά των ευάλωτων ομάδων. Τα μέτρα όπως είπε, χωρίζονται σε πέντε ενότητες.

Το πρώτο μέτρο αφορά την στήριξη των συνταξιούχων, είπε και ανακοίνωσε πως από τον Ιούλιο οι συντάξεις 165 χιλιάδων δικαιούχων θα αυξηθούν κατά μέσο όρο κατά 4,3% με το κόστος αναπροσαρμογής να κυμαίνεται γύρω στα 34 εκ. ευρώ.

Η δεύτερη ενότητα αφορά την στήριξη των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού και θα παραχωρηθεί εφάπαξ στοχευμένης στήριξης. Αναλυτικά, όπως είπε, στην πρώτη κατηγορία που αφορά 6.639 νοικοκυριά που έχουν εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους μέχρι 10 χιλιάδες ευρώ, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 150 ευρώ για κάθε παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

Η δεύτερη κατηγορία που αφορά 13.008 νοικοκυριά με εξαρτώμενα τέκνα και ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα από 10 χιλιάδες ευρώ ως 19,5 χιλιάδες. Σε αυτές τις οικογένειες θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 120 ευρώ για κάθε ανήλικο παιδί.

Στην τρίτη κατηγορία που αφορά 1.804 νοικοκυριά με εισοδήματα από 19,5 χιλιάδες μέχρι 29 χιλιάδες ευρώ με τρία ή περισσότερα τέκνα. Σε αυτές τις οικογένειες θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 100 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον παιδί ηλικίας ως 18 ετών.

Η τέταρτη κατηγορία, είπε ο Υπουργός Οικονομικών, αφορά 1.587 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια από 29 μέχρι 39 χιλιάδες ευρώ, με τρία ή και περισσότερα τέκνα, στα οποία θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό 80 ευρώ για το τρίτο και κάθε επιπλέον τέκνο ως 18 ετών.

Στην 5η κατηγορία που αφορά 1.037 νοικοκυριά με εισοδηματικά κριτήρια από 39 ως 49 χιλιάδες ευρώ ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα, με τρία ή και περισσότερα παιδιά, στα οποία θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους 60 ευρώ για το τρίτο και για κάθε επιπλέον παιδί ως 18 χρόνων.

Από τις πιο πάνω κατηγορίες θα επωφεληθούν περίπου 24.075 οικογένειες και 45.883 παιδιά.

Η 6η κατηγορία αφορά τα νοικοκυριά που εμπίπτουν στο ΕΕΕ ή του δημόσιου βοηθήματος χωρίς εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 χρόνων. Σε αυτά τα νοικοκυριά θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους 100 ευρώ για κάθε δικαιούχο, 50 για τον σύζυγο ή την σύζυγο του δικαιούχου και 25 για κάθε τέκνο του δικαιούχου. Σε αυτή την κατηγορία, όπως είπε, εμπίπτουν 18 χιλιάδες νοικοκυριά ή 23 χιλιάδες άτομα.

Ο κ. Πετρίδης αναφέρθηκε στη συνέχεια στο 3ο μέτρο στήριξης, το οποίο έχει να κάνει με την άμεση προκήρυξη σχεδίου επιδότησης των υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά ηλικίας ως 4 ετών, για επιδότηση των διδάκτρων της φοίτησης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Το μέτρο θα στηρίξει 16 χιλιάδες δικαιούχους με μηνιαίο ύψος επιδόματος που θα καλύπτει το 80% των διδάκτρων και της σίτισης με επιδότηση από 100 μέχρι 300 ευρώ μηνιαίως για κάθε παιδί στη βάση κριτηρίων. Η έναρξη του μέτρου θα είναι ο Σεπτέμβριος του 2022.

Η τέταρτη σειρά στοχευμένων μέτρων αφορά την ηλεκτρική ενέργεια, είπε ο Υπουργός, αριθμώντας ως πρώτο την επέκταση των οριζόντιων και στοχευμένων μέτρων για μείωση του ΦΠΑ μέχρι την 31η Αυγούστου 2022.

Το 5ο μέτρο αφορά την αύξηση της επιδότησης δικαιούχων του σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών και θερμομόνωσης οροφής, με αύξηση της επιχορήγησης στους δικαιούχους από τα 750 στα 1.000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ και για τους οικιακούς καταναλωτές από τα 250 ευρώ στα 375 ανά κιλοβάτ.

Το 6ο μέτρο είναι η διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας που θα δικαιούνται αυξημένη επιχορήγηση από τα σχέδια χορηγιών ΑΠΕ και του προγράμματος «εξοικονομώ και αναβαθμίζω» του Υπουργείου Εμπορίου. Στον κατάλογο αυτό θα προστεθούν 19,5 χιλιάδες οικογένειες που έχουν ακαθάριστο εισόδημα κάτω από 19000 χιλιάδες ευρώ.

Ο κ. Πετρίδης είπε πως το 7ο μέτρο αφορά την αύξηση από το 90 στο 100% της δυνατότητας κάλυψης της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού υποστατικού για ίδια κατανάλωση από την παραγώμενη ηλεκτρική ενέργεια από το φωτοβολταϊκό σύστημα τόσο για οικιακούς καταναλωτές όσο και για επιχειρήσεις.

Το 8ο μέτρο αφορά την επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ και μέσα από εντολή του ΥΠΕΣ δεν θα απαιτείται άδεια οικοδομική για εγκατάσταση συστήματος φωτοβολταϊκών σε περιπτώσεις που υπάρχει ήδη πολεοδομική άδεια.

Το 9ο μέτρο που εμπίπτει στον 4ο τομέα, αφορά τα καύσιμα, και όπως είπε ο ΥΠΟΙΚ, επεκτείνεται το μέτρο του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και θέρμανσης μέχρι την 31η Αυγούστου 2022.

Ο κ. Πετρίδης είπε στη συνέχεια πως ο 5ος τομέας μέτρων αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία. Συγκεκριμένα, είπε, το 10 μέτρο αφορά την στήριξη ομάδων και οργανώσεων παραγωγών για κάλυψη μέρος των λειτουργικών τους εξόδων. Το 11ο μέτρο αφορά επιπρόσθετη στήριξη σε κλάδους της γεωργίας και κτηνοτροφίας με στόχο την κάλυψη μέρους των αυξήσεων των τιμών λόγω πληθωρισμού.

Από τα 2 τελευταία μέτρα αναμένεται να επωφεληθούν περίπου 5,5 χιλιάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι με μια επιπρόσθετη δαπάνη της τάξης των 9,5 εκ. ευρώ.

Το συνολικό κόστος του τελευταίου πακέτου στήριξης της κοινωνίας ανέρχεται στα 103 εκ. ευρώ, επιπλέον των 192 εκ. ευρώ που έχουν ήδη δοθεί, είπε ο Υπουργός Οικονομικών.

Είπε, τέλος, πως συζητήθηκαν στο Υπουργικό και θέματα με πιο μακροπρόθεσμη στόχευση όπως η εντατικοποίηση των επιθεωρήσεων για πάταξη των φαινομένων αισχροκέρδιας.

 

Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι : “το συνολικό ποσό που θα έχει δαπανηθεί μέχρι την 31 Αυγούστου 2022 για αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων και της ακρίβειας ανέρχεται σε σχεδόν €300 εκ., ποσό που ισοδυναμεί με ποσοστό 1,5% του ΑΕΠ της Κυπριακής Δημοκρατίας

Σημειώνεται ότι τα μέτρα αυτά, είναι πλήρως ευθυγραμμισμένα με τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Επιτροπής αλλά και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες του κράτους, έτσι ώστε να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημοσιονομική σταθερότητα.

Πιο κάτω παρατίθεται αναλυτικά το νέο πακέτο μέτρων που περιλαμβάνει 14 μέτρα με συνολικό κόστος €103 εκ.

A.   ΣΤΗΡΙΞΗ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

1.    Αναπροσαρμογή των συντάξεων ώστε να λαμβάνεται  υπόψη η αύξηση του πληθωρισμού.

Από την 1η Ιουλίου υπολογίζεται ότι οι συντάξεις 165.200 δικαιούχων θα αυξηθούν κατά περίπου 4,3% (το τελικό ποσοστό θα καθοριστεί αναλόγως του ύψους του πληθωρισμού για τους μήνες Μάιο και Ιούνιο 2022).

Σημειώνεται ότι από 1/1/2022 έχει ήδη δοθεί αύξηση ύψους 1,22% στις συντάξεις αλλά και στα υπόλοιπα επιδόματα, με βάση την αύξηση του μέσου όρου των ασφαλιστέων αποδοχών του 2021 σε σχέση με αυτές του 2020, ως προβλέπεται στη νομοθεσία.

Κατά συνέπεια, η αύξηση η οποία θα παραχωρηθεί από 1η Ιουλίου 2022 θα είναι η δεύτερη για φέτος.

B.   ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΥΑΛΩΤΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ

2.    Παραχώρηση εφάπαξ χορηγίας για στήριξη ευάλωτων ομάδων πληθυσμού (καλύπτουν την περίοδο μέχρι 31/08/2022)

Αναλυτικά:

Κατηγορία 1: (Δικαιούχοι 6.639 νοικοκυριά)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, μέχρι €10.000, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €150 για έκαστο τέκνο ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 2: (Δικαιούχοι 13.008  νοικοκυριά)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €10.001 μέχρι €19.500, θα  καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €120 για έκαστο τέκνο ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 3: (Δικαιούχοι 1.804 νοικοκυριά από τις 14.604 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €19.501 μέχρι €29.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 4: (Δικαιούχοι 1.587 νοικοκυριά από τις 13.323 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγόρια των εισοδηματικών κριτήριων)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους από, €29.001 μέχρι €39.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €80 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών

Κατηγορία 5: (Δικαιούχοι 1.037 νοικοκυριά από τις 8.866 που εμπίπτουν στην εν λόγω κατηγορία των εισοδηματικών κριτηρίων)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες είναι λήπτες επιδόματος τέκνου και έχουν ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα του προηγούμενου έτους, από €39.001 μέχρι €49.000, με 3 ή και περισσότερα τέκνα, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €60 για το τρίτο ή και τα επιπλέον τέκνα ηλικίας μέχρι 18 ετών

Από τα πιο πάνω μέτρα, θα επωφεληθούν συνολικά 24,075 οικογένειες με συνολικό αριθμό τέκνων 45,883.

Κατηγορία 6: (Δικαιούχοι 23.087 συμπεριλαμβανομένων των συζύγων και εξαρτώμενων τέκνων μεγαλύτερων των 18 ετών και  μέχρι 28 ετών)

Σε όλες τις οικογενειακές μονάδες, οι οποίες δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι οποίες είναι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος ή του Δημόσιου Βοηθήματος και δεν έχουν εξαρτώμενα τέκνα κάτω των 18 ετών, θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100 για τον δικαιούχο, €50 για την/τον σύζυγο του δικαιούχου, και €25 για κάθε τέκνο του δικαιούχου που ανήκει στην οικογενειακή μονάδα

Από το εν λόγω μέτρο, αναμένεται ότι θα επωφεληθούν 18,454 δικαιούχοι, 2,401 εξαρτώμενοι των δικαιούχων και 2,232 σύζυγοι των αιτητών.

Κατηγορία 7: (Δικαιούχοι 4.750 άτομα με αναπηρία τα οποία λαμβάνουν επιδόματα από το Τμήμα Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες)

Σε όλα τα άτομα με αναπηρία που δεν εμπίπτουν στις πιο πάνω κατηγορίες, οι οποίοι είναι δικαιούχοι επιδομάτων από το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρίες, (τυφλοί, τετραπληγικοί, παραπληγικοί, βαριά κινητική αναπηρία, δικαιούχοι επιδόματος διακίνησης) θα καταβληθεί εφάπαξ ποσό ύψους €100.

Από το εν λόγω μέτρο αναμένεται ότι θα επωφεληθούν 4.750 άτομα με αναπηρία.

Συνολικά από εφάπαξ χορηγία θα επωφεληθούν 73,720 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι το εφάπαξ επίδομα δεν θα λαμβάνεται υπόψη στον υπολογισμό των συνολικών εισοδημάτων για τον καθορισμό του δικαιώματος ή της εισοδηματικής κατηγορίας που εμπίπτει έκαστος δικαιούχος στο σχέδιο που ήδη συμμετέχει.

3.    Άμεση προκήρυξη (με ισχύ από τον Σεπτέμβριο 2022) Σχεδίου Επιδότησης των υπηρεσιών φροντίδας σε παιδιά μέχρι 4 ετών για επιδότηση των διδάκτρων και σίτισης σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

16.000 εν δυνάμει δικαιούχοι, με το μηνιαίο ύψος επιδόματος να ανέρχεται σε 80% του ύψους των διδάκτρων και σίτισης, με επιδότηση από  €100 μέχρι €350 μηνιαίως για έκαστο παιδί, στην βάση κριτηρίων τα οποία λαμβάνουν υπόψιν μεταξύ άλλων και τον αριθμό των τέκνων.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Γ. ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

4.    Επέκταση των οριζόντιων και των στοχευμένων μέτρων για μείωση του ΦΠΑ για την ηλεκτρική ενέργεια μέχρι 31 Αυγούστου 2022.

Δηλαδή, μείωση του ΦΠΑ από 19% σε 9% για οικιακούς καταναλωτές και από 19% σε 5% για τους ευάλωτους καταναλωτές.

5.    Αύξηση της επιδότησης δικαιούχων του Σχεδίου εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων και θερμομόνωσης οροφής

  • Για ευάλωτους Καταναλωτές: από €750 στα €1.000 ανά εγκατεστημένο kw, και
  • Για οικιακούς καταναλωτές: από €250 στα €375 ανά εγκατεστημένο kw.

6.    Διεύρυνση του καταλόγου των ευάλωτων καταναλωτών ενέργειας με την ένταξη σε αυτόν, πρόσθετων 19,500 οικογενειακών μονάδων με ετήσια ακαθάριστα εισοδήματα μέχρι €19,500 ώστε να επωφελούνται αυξημένης επιχορήγησης από τα Σχέδια Χορηγιών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονομώ και Αναβαθμίζω του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν από το Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας.

7.    Αύξηση από το 90% στο 100% της δυνατότητας κάλυψης  της ετήσιας κατανάλωσης ηλεκτρισμού του υποστατικού για ιδία κατανάλωση από την παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια από φωτοβολταϊκό σύστημα για οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις.

Συνεπώς οικιακοί καταναλωτές και  επιχειρήσεις θα μπορούν να καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους σε ηλεκτρική ενέργεια μέσα από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων κάτι που καθιστά ελκυστικότερη την επένδυση εφόσον μειώνεται η περίοδος απόσβεσης και το κόστος ηλεκτρισμού.

8.    Επίσπευση και απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδοτήσεων εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ ώστε να θεωρείται δοσμένη η άδεια οικοδομής για εγκατάσταση συστήματος ΑΠΕ στις περιπτώσεις όπου ήδη υπάρχει πολεοδομική άδεια.

Δ. ΚΑΥΣΙΜΑ

9.    Επέκταση του μέτρου μείωσης του φόρου κατανάλωσης καυσίμων κίνησης και πετρελαίου θέρμανσης μέχρι 31 Αυγούστου 2022

Ε. ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΑΣ

10. Στήριξη αναγνωρισμένων Ομάδων και Οργανώσεων Παραγωγών στη φυτική παραγωγή ύψους €700,000 για κάλυψη μέρους των λειτουργικών τους εξόδων.

11. Επιπρόσθετη στήριξη  κλάδους της κτηνοτροφίας και της γεωργίας με ποσό ύψους €8.8 εκ. με στόχο την κάλυψη μέρους των αυξήσεων των τιμών λόγω των πληθωριστικών πιέσεων

Πρόκειται για νέα στήριξη, επιπρόσθετη του ποσού ύψους €8 εκ. που εγκρίθηκε στις 13 Απριλίου 2022 από το Υπουργικό Συμβούλιο.   

ΣΤ. ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΜΕΤΡΑ/ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΕΣ

12. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την εντατικοποίηση επιθεωρήσεων για πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας. Σε περίπτωση που παρατηρηθούν τα οποιαδήποτε φαινόμενα αισχροκέρδειας, η Κυβέρνηση θα προχωρήσει με την επιβολή πλαφόν.

13. Το Υπουργικό Συμβούλιο χαιρετίζει γιατί προς την ίδια κατεύθυνση κινείται και η πρόθεση της ΡΑΕΚ για έκδοση σχετικής απόφασης για καθορισμό πλαφόν στην τιμή αγοράς ΑΠΕ στα 11σ/kwh σε σχέση με τα 19σ/kwh που είναι η υφιστάμενη τιμή.  Η εν λόγω απόφαση θα αφορά τα έργα ΑΠΕ ενταγμένα στο Σχέδιο με τελική κατάληξη στην ανταγωνιστική αγορά ηλεκτρισμού.

14.  Το Υπουργικό Συμβούλιο καλεί την Βουλή των Αντιπροσώπων όπως προχωρήσει με την άμεση ψήφιση του νομοσχεδίου που εκκρεμεί ενώπιον της για μεγάλο χρονικό διάστημα ώστε να υλοποιηθεί η απόφαση της Κυβέρνησης για μείωση του τέλους κατανάλωσης του Ταμείου ΑΠΕ σε 0.1 σ/kw από 0.5 σ/kw που είναι σήμερα.

Share this post