ΟΗΕ: Ψήφισμα για την πλήρη ένταξη της Παλαιστίνης

Η Κύπρος ανάμεσα στις 143 χώρες, που έδωσαν θετική ψήφο.Οι ΗΠΑ θα ακήσουν βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ενέκρινε , με συντριπτική πλειοψηφία το αίτημα των Παλαιστινίων* για αναβάθμιση  τους, ως πλήρες μέλος, στον Οργανισμό, ένα ψήφισμα που όμως έχει συμβολικό χαρακτήρα δεδομένου ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να ασκήσουν βέτο, όταν συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Με το ψήφισμα δίνονται ορισμένα προνόμια στους Παλαιστίνιους, που θα ισχύσουν από τον Σεπτέμβριο του 2024, όπως μια έδρα μεταξύ των μελών του ΟΗΕ στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης. Δεν θα έχουν όμως δικαίωμα ψήφου.

Το σχέδιο απόφασης που παρουσίασαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα υιοθετήθηκε με 143 ψήφους (μεταξύ αυτών και η Κύπρος) υπέρ, 9 κατά (ΗΠΑ, Ισραήλ, Ουγγαρία, Τσεχία, Αργεντινή, Παλάος, Ναούρου, Μικρονησία, Παπούα Νέα Γουινέα) και 25 αποχές (κυρίως από τον Καναδά, τη Βρετανία και πολλές χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους η Ιταλία και η Γερμανία).

Αναλυτικά τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας στον παρακάτω πίνακα

Το σχέδιο απόφασης «παρατηρεί ότι το κράτος της Παλαιστίνης πληροί τους όρους για να γίνει μέλος» του ΟΗΕ και «θα έπρεπε να γίνει δεκτό στον Οργανισμό». Ζητεί επίσης από το Συμβούλιο Ασφαλείας «να επανεξετάσει θετικά το θέμα».

Οι ΗΠΑ προειδοποίησαν  ότι, αν το ζήτημα επιστρέψει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, θα ασκήσουν και πάλι βέτο, όπως είχαν κάνει τον Απρίλιο.

Με την προοπτική αυτή, το σχέδιο απόφασης προσφέρει «κατ’ εξαίρεση και χωρίς αυτό να δημιουργεί προηγούμενο» σειρά «επιπλέον δικαιωμάτων και προνομίων» στους Παλαιστίνιους από την 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης τον Σεπτέμβριο.

«Έχω βρεθεί εκατοντάδες φορές σε αυτό το ημικύκλιο, αλλά ποτέ για μια πιο σημαντική, ιστορική  ψηφοφορία », δήλωσε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριάντ Μάνσουρ, ενώ από τη Ραμάλα η Παλαιστινιακή Αρχή εξέφραζε την ικανοποίησή της για μια ψηφοφορία που αποδεικνύει ότι «η Παλαιστίνη (…) αξίζει» να είναι πλήρες μέλος του ΟΗΕ.

Και η Χαμάς χαιρέτισε την απόφαση, θεωρώντας την «επαναβεβαίωση της διεθνούς αλληλεγγύης προς τον λαό μας».

Ωστόσο το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας προκάλεσε την οργή του Ισραήλ. «Η βία αποδίδει», σχολίασε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ίσραελ Κατς στο Χ, εκτιμώντας ότι ο ΟΗΕ αντάμειψε τη Χαμάς για την επίθεσή της στις 7 Οκτωβρίου.

«Με αρρωσταίνει», δήλωσε ο Ισραηλινός Πρεσβευτής στον ΟΗΕ Γκιλάντ Ερντάν. «Με αυτό το νέο προηγούμενο μπορεί να δούμε εκπροσώπους του Νταές (σ.σ. αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους) ή της Μπόκο Χαράμ να κάθονται μεταξύ μας», κατήγγειλε.

«Κάνετε κουρέλι τη Χάρτα (του ΟΗΕ), ντροπή σας!», είπε.

Η Παλαιστίνη κατέχει επί του παρόντος καθεστώς παρατηρητή , γεγονός που της επιτρέπει να συμμετέχει σε συναντήσεις για θέματα που αφορούν την Παλαιστίνη και τη Μέση Ανατολή.

Χαμάς: Η απόρριψη από την ισραηλινή πλευρά της πρότασης εκεχειρίας στη Γάζα «επαναφέρει τις διαπραγματεύσεις πίσω στην αρχή»

Το παλαιστινιακό αίτημα υποβλήθηκε ενώ ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας διανύει τον έβδομο μήνα του και το Ισραήλ επεκτείνει τους οικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, τους οποίους ο ΟΗΕ θεωρεί παράνομους.

«Θέλουμε ειρήνη, θέλουμε ελευθερία», είπε ο Παλαιστίνιος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ριγιάντ Μανσούρ πριν από την ψηφοφορία. «Μια θετική ψήφος είναι ψήφος υπέρ της παλαιστινιακής ύπαρξης, όχι εναντίον οποιουδήποτε κράτους (…) Είναι μια επένδυση στην ειρήνη. Το να ψηφίσετε ναι είναι το σωστό», είπε, με τις δηλώσεις του να χειροκροτούνται από τους παριστάμενους.

Με βάση τον ιδρυτικό χάρτη του ΟΗΕ, μέλη μπορούν να γίνουν οι «ειρηνόφιλες» χώρες που αποδέχονται τις υποχρεώσεις οι οποίες απορρέουν από το κείμενο αυτό είναι ικανές και πρόθυμες να τις εκπληρώσουν.

«Εφόσον πολλοί από εσάς ‘μισείτε τους Εβραίους’ δεν σας νοιάζει πραγματικά που οι Παλαιστίνιοι δεν είναι ‘ειρηνόφιλοι’», σχολίασε ο πρεσβευτής του Ισραήλ Γκιλάντ Ερντάν, που μίλησε μετά τον Μανσούρ. Κατηγόρησε μάλιστα τη Γενική Συνέλευση ότι «έσκισε» τον Χάρτη του ΟΗΕ και χρησιμοποίησε έναν μικρό καταστροφέα εγγράφων για να σκίσει ένα αντίτυπό του ενώ βρισκόταν στο βήμα. «Ντροπή σας», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής είχε δηλώσει την Δευτέρα ότι, εάν εγκριθεί η πρόταση, αναμένει από τις ΗΠΑ να διακόψουν τη χρηματόδοτηση του ΟΗΕ και τον θεσμών του, βάσει της αμερικανικής νομοθεσίας.

Το αίτημα για να γίνει μια χώρα πλήρες μέλος πρέπει πρώτα να εγκριθεί από το 15μελές Συμβούλιο Ασφαλείας και κατόπιν από τη Γενική Συνέλευση. Εάν η πρόταση επιστρέψει και πάλι στο Συμβούλιο, είναι πιθανό ότι θα έχει την ίδια μοίρα: το βέτο των ΗΠΑ.

«Το Συμβούλιο πρέπει να ανταποκριθεί στη βούληση της διεθνούς κοινότητας», είπε ο πρεσβευτής των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Αμπουσαχάμπ πριν από την ψηφοφορία.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΦΩΤΟ: unric.org