ΟΗΕ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη

ΟΗΕ: Ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη

Ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, μιλώντας στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στη Γενεύη, εξέφρασε σήμερα τον φόβο ότι ο πόλεμος στη Γάζα μπορεί να οδηγήσει «σε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη».

«Ανησυχώ βαθιά για το γεγονός ότι σε αυτή τη πυριτιδαποθήκη, κάθε σπίθα θα μπορούσε να οδηγήσει σε πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε ο Φόλκερ Τουρκ, προσθέτοντας ότι «αυτό θα έχει επιπτώσεις για όλες τις χώρες της Μέσης Ανατολής, καθώς και άλλες πέραν αυτής».

Στην παραδοσιακή του ομιλία, όπου αναφέρεται στις βασικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο, ο Τουρκ επικαλέστηκε δύο παραδείγματα όπου η σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και του Χαμάς έχει ήδη περιφερειακές επιπτώσεις: τον Λίβανο και την Υεμένη.

«Η στρατιωτική κλιμάκωση στον νότιο Λίβανο μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ και άλλων ενόπλων οργανώσεων είναι εξαιρετικά ανησυχητική», δήλωσε ο Τουρκ, κάνοντας λόγο ήδη για 200 νεκρούς στον Λίβανο.

«Τα περιστατικά κατά τα οποία άμαχοι, κυρίως παιδιά, πληρώματα ασθενοφόρων και δημοσιογράφοι, σκοτώθηκαν σε επιθέσεις πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο ενδελεχούς έρευνας», δήλωσε ο ίδιος, θυμίζοντας ότι 80.000 Ισραηλινοί έχουν επίσης εκτοπιστεί από τις συνοριακές περιοχές του Ισραήλ.

«Είναι επιτακτικό να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αποφύγουμε μια πολύ μεγαλύτερη ανάφλεξη», δήλωσε.

Στην Υεμένη, οι αντάρτες Χούθι που στοχοποιούν τα εμπορικά πλοία που διαπλέουν την Ερυθρά Θάλασσα σε μια κίνηση στήριξης της Χαμάς προκαλούν προβλήματα στο παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και οδηγούν σε άνοδο των τιμών των εμπορευμάτων, «με ιδιαίτερα σημαντικό αντίκτυπο για τις αναπτυσσόμενες χώρες», τόνισε ο Τουρκ. «Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος η σύγκρουση να επεκταθεί στην ίδια την Υεμένη, με πιθανόν σοβαρές επιπτώσεις για τον πληθυσμό της Υεμένης, που ήδη υποφέρει από την ανθρωπιστική κρίση που προκλήθηκε από μια δεκαετία πολέμου».

Η άνευ προηγουμένου επίθεση στις 7 Οκτωβρίου της ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς, που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας από το 2007, προκάλεσε άμεσα μια βίαιη στρατιωτική απάντηση από την πλευρά των Ισραηλινών. Η αιφνιδιαστική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 1.160 ανθρώπους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου με βάση τα επίσημα ισραηλινά στοιχεία. Ως αντίποινα, το Ισραήλ ορκίστηκε να εξοντώσει της Χαμάς και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις, που διεξάγει χωρίς σταματημό από τις 7 Οκτωβρίου, έχουν προκαλέσει τον θάνατο άνω των 30.000 ανθρώπων, σύμφωνα με καταμέτρηση του υπουργείου Υγείας της Χαμάς.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Share this post