Οι υπεύθυνοι για τον αρχιμ που πέταξε τα ράσα και μιλά στα ΜΜΕ

Οι υπεύθυνοι για τον αρχιμ που πέταξε τα ράσα και μιλά στα ΜΜΕ

 

Του Παναγιώτη Αντ. Ανδριόπουλου*

Ένας αρχιμανδρίτης που πέταξε τα ράσα είναι αναμφίβολα ένα λίαν γαργαλιστικό θέμα τόσο για την κοινωνία όσο και για τα ΜΜΕ. Αν μάλιστα αυτός τυχαίνει να είναι και ευφραδής, όπως ο πρώην Ιάσων και νυν Συράκος-Ιωάννης Κεσέν, τότε τα πράγματα πάνε …βολίδα.
Έχει γεμίσει το διαδίκτυο με το σχετικό πρόσωπο, το οποίο φαίνεται πως απολαμβάνει την …ελευθερία του!
Αυτό που δεν μας λέει, όμως, ο πρώην Ιάσων είναι η δική του μεγάλη ευθύνη.
Ο ίδιος ισχυρίζεται πως από μικρό παιδί είναι «μέσα στην Εκκλησία», άρα γνώριζε πολύ καλά στα τριάντα του χρόνια πού ήθελε να ενταχθεί, δηλ. στις τάξεις του κλήρου. Επίσης, γνώριζε και τον σεξουαλικό του προσανατολισμό και γνώριζε πολύ καλά ότι αυτός ο προσανατολισμός αποτελεί «κώλυμα» ιερωσύνης. Παρ’ όλα αυτά «τόλμησε»… Εν γνώσει φρενών και προαιρέσει.
Για να γίνει κάποιος κληρικός, απαιτούνται κάποιες προϋποθέσεις που φαίνεται πως συχνά είναι απλώς γραφειοκρατικές.
Μία από αυτές είναι η λεγόμενη «κανονική συμμαρτυρία πνευματικού». Ο εξομολόγος, δηλαδή, του ατόμου που ζητεί να γίνει κληρικός, με αυτό το χαρτί βεβαιώνει: «…μαρτύρομαι αὐτόν ἄξιον τῆς Ἱερωσύνης ὄντα καί τέλειον τῇ ἠλικία, καθώς οἱ ἱεροί κανόνες διακελεύουσιν».
Άρα και στην περίπτωση του πρώην Ιάσωνα κάποιος «πνευματικός» έδωσε την συμμαρτυρία ότι είναι «άξιος» για την ιερωσύνη. Και αυτός ο «πνευματικός», που δεν τον ξέρουμε, έχει μεγάλη ευθύνη γιατί φαίνεται πως δεν εξέτασε τόσο καλά – όσο θα έπρεπε – την συγκεκριμένη περίπτωση.
Ακολούθως, μεγάλη ευθύνη φέρουν οι αρχιερείς της Εκκλησίας της Ελλάδος οι οποίοι τον χειροτόνησαν. Πρώτα ο μητροπολίτης Κερκύρας Νεκτάριος, ο οποίος τον χειροτόνησε διάκονο και στη συνέχεια ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ που τον χειροτόνησε πρεσβύτερο και του απένειμε και το οφφίκιο του αρχιμανδρίτη.
Όλοι αυτοί δεν γνώριζαν τίποτα για τον «σεξουαλικό προσανατολισμό» του πρώην Ιάσωνα Κεσέν; Κι εκείνος επιμελώς – και πονηρώς – τον απέκρυπτε για να πετύχει τον στόχο του εκείνη την στιγμή;


Φυσικά εξηγήσεις δεν θα δώσει κανείς. Ούτε οι μητροπολίτες ούτε ο πρώην Ιάσων, ο οποίος και ως παπάς απολάμβανε την δημοσιότητα και ως λαϊκός επίσης.
Στα όσα λέει στα ΜΜΕ ο πρώην Ιάσων δεν αναφέρεται καθόλου στους παραπάνω. Μιλάει γενικά και αόριστα για την «Εκκλησία» που «καταπιέζει» και τον Θεό που τον θέλουν «τιμωρό».
Όμως, αγαπητέ πρώην Ιάσων, η αλήθεια είναι κάπου αλλού… Και όσοι ξέρουμε κάπως τον εκκλησιαστικό χώρο, καταλαβαίνουμε πολύ περισσότερα από αυτά που λες για να κερδίσεις τις πρόσκαιρες εντυπώσεις.

Παναγιώτης Αντ. Ανδριόπουλος είναι Θεολόγος/ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις του συγγραφέα τους

****************

Βίντεο: Όσα αναφέρει ο πρώην ιερέας

«Αλήθεια, τι Θεός είναι αυτός που επεμβαίνει τόσο δυναμικά στις ζωές των ανθρώπων και τους ορίζει με το τι θα πλαγιάζουν στο κρεβάτι τους, ορίζει πως θα βιώνουν τη σεξουαλικότητά τους. Μόνο Θεός αγάπης και φιλανθρωπίας δεν είναι. Εγώ σε αυτόν τον Θεό βλέπω έναν δυνάστη. Και πώς θα ήταν διαφορετικά όταν αυτός ο άντρας Θεός είναι κατασκεύασμα των ανδροκρατούμενων κοινωνιών από την απαρχή της ανθρώπινης ιστορίας που παίρνουν ύφασμα και ράβουν παντελόνια και φοράνε αυτά τα παντελόνια στο θείον, όπου εάν υπάρχει αυτό το θείον, είναι πνεύμα και με ποιο δικαίωμα του δίνουμε ένα φύλο», προσθέτει μεταξύ άλλων ο πρώην ιερέας.

Share this post