Οι τουρκικοί δεσμοί του Atlantic Council

Οι τουρκικοί δεσμοί του Atlantic Council

Ερωτηματικά και σκιές για τις  δεξαμενές  σκέψης της Ουάσιγκτον

Το Atlantic Council (AC), μία από τις πιο γνωστές δεξαμενές σκέψεις  της Ουάσινγκτον, ήταν και πάλι στο προσκήνιο  για τα αμφιλεγόμενα πάνελ, άρθρα και δεσμούς του με ξένες κυβερνήσεις.

Ο ιστότοπος    Washington Free Beacon

δημοσίευσε ένα άρθρο της αρχισυντάκτης τoυ  Eliana Johnson , αναλύοντας την πρόσφατη σκοτεινή ιστορία του AC με λομπίστες και αυταρχικούς ξένους ηγέτες.

 

Το κείμενο  είναι πολύ επιθετικό. Ξεκινά με μια υπενθύμιση στους αναγνώστες ότι “ήταν ο πρόεδρος της AC Fred Kempe και τα μέλη του  AC που πήγαιναν  τον Μάιο του 2017 στην Ουάσιγκτον DC με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ως σωματοφύλακες του Τούρκου προέδρου” , όπου υπήρχαν  πλήθος διαδηλωτές έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη .

Το AC συνέχισε τις συναντήσεις του με Τούρκους αξιωματούχους και εκπροσώπους ομάδων συμφερόντων για να κάνει τις  δημόσιες σχέσεις τους τους, ακόμη και μετά τις επιθέσεις και καθώς οι τουρκικές αρχές συνέχισαν να συλλάμβουν, να χτυπούν, να βασανίζουν και να καταδιώκουν τους εγχώριους επικριτές της κυβέρνησης. Από το 2017, Τούρκοι αξιωματούχοι φιλοξενούνταν συνεχώς από τους ευγενικούς συντονιστές του AC, οι οποίοι “παραμέλησαν ”  να υποβάλουν στους καλεσμένους τους ερωτήσεις σχετικά με ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Τουρκία.

Τον Απρίλιο, το AC φιλοξένησε μια εκδήλωση , στην οποία συμμετείχε ,  μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, τον οποίο ο πρόεδρος του Ατλαντικού Συμβουλίου Φρεντ Κέμπε επαίνεσε ως «πνευματική δύναμη». Ένα άρθρο ,  που γράφτηκε από τον πρώην Τούρκο πρεσβευτή στις Ηνωμένες Πολιτείες, Namik Tan, αποδίδει προβλήματα στη σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας στο έργο των «πολιτικοποιημένων αναλυτών». Και ένα πρόσφατο γεγονός, που υπογραμμίζει την «ανθεκτικότητα των προσφύγων» της Τουρκίας συντονίστηκε από ένα δημοσιογράφο της  TRT,  δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό της Τουρκίας, ο οποίος έχει εγγραφεί ως ξένος πράκτορας στις Ηνωμένες Πολιτείες.

*Διαβάστε το άρθρο στα αγγλικά

At the Atlantic Council by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

*Τα ενυπόγραφα άρθρα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post