Οι τέσσερις λόγοι ικανοποίησης της Λευκωσίας από τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Οι τέσσερις λόγοι ικανοποίησης της Λευκωσίας από τον Ρώσο ΥΠΕΞ.

Lavrov:   “Ουδείς πρέπει να καθορίσει τεχνητά χρονοδιαγράμματα στο Κυπριακό”

Πέραν των δημοσίων δηλώσεων του Ρώσου ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, κατά την σημερινή επίσκεψη του στην Λευκωσία, η κυπριακή κυβέρνηση είναι  ιδιαιτέρως ικανοποιημένη- όπως ανέφερε στην ιστοσελίδα μας καλά ενημερωμένη πηγή- από τα αποτελέσματα της για τους εξής  λόγους:

  1. Kυπριακό, UNFICYP, Περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου,
  2. UNCLOS ,
  3. Μεσολάβηση προς την Άγκυρα, για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ανατολική Μεσόγειο, εφόσον ζητηθεί από την Μόσχα. (Σ.Σ: Πρόκειται για την θέση, που εξέφρασε ο κ. Lavrov χθες στην συνέντευξη του στην εφημερίδα «Φιλελεύθερος» και στον δημοσιογράφο, Κώστα Βενιζέλο)
  4. Δεν τέθηκε από τον Ρώσο ΥΠΕΞ το ζήτημα των σχέσεων Κύπρου ΗΠΑ, πέρα από τις πρόσφατες δηλώσεις του , με τις οποίες είχε απαντήσει σε δηλώσεις της Αμερικανίδας πρέσβειρας.

Σύμφωνα με την ίδια έγκυρη πηγή αναφορικά με το Κυπριακό:

– Επαναβεβαιώθηκε: Α) η στήριξη Μόσχας στο πρόβλημα με τονισμό στην λύση της Διζωνικής, Δικοινοτικής Ομοσπονδίας,  η οποία εδράζεται στα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ, Β) η ρωσική θέση ότι τo σύστημα των εγγυήσεων στην Κύπρο δεν ανταποκρίνεται στα σημερινά δεδομένα και ότι οι εγγυήσεις πρέπει να προέρχονται από το Συμβούλιο Ασφαλείας για να είναι αποτελεσματικές.

ΕΙΔΙΚΟΤΕΡΑ, στην συγκεκριμένη χρονική συγκυρία, η Λευκωσία είναι ικανοποιημένη , γιατί:

*ΠΡΩΤΟΝ, η Ρωσία δεσμεύεται από Ψηφίσματα και Αποφάσεις Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για την Αμμόχωστο και απορρίπτει προσπάθειες δημιουργίας τετελεσμένων διά του εποικισμού της περίκλειστης από το 1974 περιοχής της πόλης.

*ΔΕΥΤΕΡΟΝ, η ταυτότητα απόψεων στην προσήλωση των δύο χωρών στις αρχές και πρόνοιες της UNCLOS (Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η Σύμβαση αναφέρεται και  ως ο Νόμος της θαλάσσιας Σύμβασης ή ο Νόμος της Θαλάσσιας Συνθήκης. Η UNCLOS, ως Νόμος της Θάλασσας τέθηκε σε ισχύ στις 16 Νοεμβρίου 1982).

ΤΡΙΤΟΝ, «αλλά όχι έλασσον», αναφορικά με την    UNFICYP (Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ στην Κύπρο) η Ρωσία θα συνεχίσει να στηρίζει τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας  , η οποία  ως η κυβέρνηση της χώρας που φιλοξενεί την Δύναμη  έχει εξ ορισμού τον κύριο λόγο για τα σχετικά με αυτή (UNFICYP)  ζητήματα.

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Sergei Lavrov, χαρακτήρισε πολύ καλές τις συνομιλίες του  με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, τον πρόεδρο της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη , και τον  ομόλογο του Νίκο Χριστοδουλίδη. Επίσης, είχε στην ρωσική πρεσβεία κοινή συνάντηση με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, στους οποίους τόνισε: «Ουδείς πρέπει να επιβάλει οποιεσδήποτε συνταγές στις πλευρές στην Κύπρο και ιδιαίτερα να καθορίσει τεχνητά χρονοδιαγράμματα». Ο Ρώσος ΥΠΕΞ , δήλωσε ότι το σημερινό σύστημα εγγυήσεων (Βρετανία, Ελλάδα, Τουρκία) είναι αναχρονιστικό.

Κύπρος και Ρωσία επαναβεβαίωσαν «την κοινή τους βούληση για εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων τους», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών,  Νίκος Χριστοδουλίδης, ύστερα από τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι στις συνομιλίες ανταλλάχθηκαν απόψεις για τις διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, για περιφερειακά και διεθνή θέματα, καθώς και για το μέλλον των σχέσεων Ευρωπαϊκής Ένωσης – Ρωσίας.  Έγινε επίσης, όπως είπε ο ΥΠΕΞ, ανοικτή και γόνιμη ανταλλαγή απόψεων αναφορικά με την αναγκαιότητα επανέναρξης των διαπραγματεύσεων « αμέσως μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στις κατεχόμενες περιοχές, από το σημείο ακριβώς όπου η τελευταία προσπάθεια είχε διακοπεί στο Κραν Μοντανά».

Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε πως είναι καθοριστικής σημασίας σε αυτή τη χρονική συγκυρία «να υπάρξουν παρεμβάσεις από τη διεθνή κοινότητα προς την Άγκυρα, ιδιαίτερα δε από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως είναι η Ρωσία, με στόχο τον άμεσο τερματισμό της Τουρκικής παραβατικότητας και συμπεριφορών, που ξεκάθαρα ξεφεύγουν του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας, είτε αυτά είναι σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, είτε πρόκειται για σχετικές διεθνείς συμβάσεις, όπως είναι για παράδειγμα η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Για την  κατάσταση σε Συρία και Λιβύη εκφράστηκε η ανησυχία της Λευκωσίας για την παρατεταμένη κρίση στις δύο χώρες , « η οποία αναπόφευκτα έχει αρνητικό αντίκτυπο στη σταθερότητα και την ασφάλεια σε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, και η ελπίδα για ταχεία ομαλοποίηση της κατάστασης».

Ο Lavrov τόνισε  την ανάγκη για επανεκκίνηση των συνομιλιών για το Κυπριακό, κάτι που όπως είπε, «θα συμβάλει στην δημιουργία απαραίτητων συνθηκών για την εξεύρεση συμβιβασμών και για το άνοιγμα των Βαρωσίων». Ο κ. Lavrov  αναφέρθηκε και στην κλιμάκωση της έντασης στην ανατολική Μεσόγειο και επανέλαβε την ετοιμότητα της χώρας του να συνδράμει, αν της ζητηθεί.

Εξάλλου, οι δύο υπουργοί αναφέρθηκαν στην υπογραφή του Προγράμματος Πολιτικών Διαβουλεύσεων μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών για τα έτη 2021 και 2022, καθώς και του τροποποιητικού Πρωτοκόλλου της Συμφωνίας Αποφυγής Διπλής Φορολογίας, που αποτυπώνει «με τον πιο έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο την πρόθεση των δύο πλευρών να εργαστούν από κοινού προς την κατεύθυνση εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, πάντα στη βάση μιας θετικής προσέγγισης».

Για την πανδημία του κορονοϊού οι δύο υπουργοί συμφώνησαν  ότι αποτελεί προτεραιότητα των δύο χωρών να επανέλθει η συνδεσιμότητα Κύπρου – Ρωσίας στα υψηλά προ της πανδημίας επίπεδα το συντομότερο δυνατόν, μόλις τα επιδημιολογικά δεδομένα στις δύο χώρες το επιτρέψουν.

ΥΠΕΞ Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ by ARISTEIDIS VIKETOS

 

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης , καλωσορίζοντας τον Ρώσο ΥΠΕΞ , είπε ότι «η επίσκεψη του , ιδιαίτερα φέτος , που γιορτάζουμε τα 60χρονα των διπλωματικών μας σχέσεων, δεν αποτελεί παρά μια επιβεβαίωση των σχέσεων μας που τις διακρίνει ο αλληλοσεβασμός, η αλληλοϋποστήριξη και σίγουρα η αλληλεγγύη μεταξύ των δύο χωρών».

Ιδιαίτερη, όμως, βαρύτητα αποδίδουμε στην επίσκεψη , σημείωσε «σε μια περίοδο που εν μέσω εκνόμων ενεργειών της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, με απειλές για εποικισμό της Αμμοχώστου και γενικότερα μιας πολύ κρίσιμης περιόδου για το διεθνές δίκαιο».

Ο κ. Λαβρόφ, είπε, μεταξύ άλλων, ότι μεταφέρει  τους χαιρετισμούς και τις καλύτερες ευχές του προέδρου Πούτιν και πρόσθεσε: « Επιβεβαιώνουμε τη διάθεση μας προς ανάπτυξη όλων των τομέων της συνεργασίας μας.  Γνωρίζετε πολύ καλά τη θέση μας για το Κυπριακό, που η επίλυση του πρέπει να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και ελπίζουμε για τη γρηγορότερη επανεκκίνηση του διαλόγου μεταξύ των κοινοτήτων και τη γρηγορότερη επίλυση του Κυπριακού. Παρακολουθούμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο όσον αφορά τις σχέσεις σας με την Τουρκία. Είμαστε έτοιμοι να παρέχουμε κάθε συνδρομή στην ανάπτυξη ενός πραγματικού διαλόγου προς αμοιβαίως αποδεκτές λύσεις».

Αλλά υπάρχουν και άλλα ζητήματα, που μας ανησυχούν όσον αφορά την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο» είπε ο Ρώσος ΥΠΕΞ , επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν και οι έξωθεν παίκτες , όπως οι ΗΠΑ,  που προσπαθούν να δημιουργήσουν γραμμές ,και να συμβάλουν στις συγκρούσεις παρά στις ειρηνικές λύσεις».

Ο Νίκος Αναστασιάδης απένειμε στον Ρώσο ΥΠΕΞ τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’. 

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΥΠΕΞ : Α. Βικέτος

Share this post