Οι στόχοι της διάσκεψης για τη Λιβύη

Οι στόχοι της διάσκεψης για τη Λιβύη

Συνέρχεται αύριο στο Βερολίνο η διάσκεψη για την Λιβύη. 
Συμμετέχουσες χώρες και οργανισμοί έχουν μάλλον συμφωνήσει σε προσχέδιο συμφωνίας . Προτεραιότητα στην εκεχειρία και στη δρομολόγηση πολιτικής λύσης.

Μια σειρά από γερμανικά μίντια αναφέρονται σήμερα στο σχέδιο ψηφίσματος της διάσκεψης για τη Λιβύη, στο οποίο φαίνεται να έχουν συμφωνήσει οι 11 χώρες, που θα συμμετέχουν, οι διεθνείς οργανώσεις αλλά και οι αντιμαχόμενες πλευρές στη Λιβύη. Πρόκειται για έγγραφο του ΟΗΕ στο οποίο αποτυπώνονται οι στόχοι της συνάντησης. 

Οι βασικότεροι είναι η άμεση κατάπαυση του πυρός, η τήρηση του εμπάργκο των Ηνωμένων Εθνών που αφορά την αποστολή όπλων και στρατιωτών και η έναρξη μιας διαδικασίας για την επίτευξη πολιτικής λύσης. Στο κείμενο γίνεται επίσης αναφορά σε μεταρρυθμίσεις στους τομείς της οικονομίας και της ασφάλειας.
Το κείμενο είναι αποτέλεσμα πέντε προπαρασκευαστικών συναντήσεων τους περασμένους μήνες στο Βερολίνο με εκπροσώπους κρατών και οργανώσεων που έχουν προσκληθεί. Ο κατάλογος των συμμετεχόντων  δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί. Από τις υπάρχουσες πληροφορίες προκύπτει ότι η Γερμανία έχει καλέσει τις ΗΠΑ, τη Ρωσία, την Κίνα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Τουρκία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο, την Αλγερία και το Κογκό. Πέραν αυτού έχουν προσκληθεί τα ΟΗΕ, η ΕΕ, η Αφρικανική Ένωση και ο Αραβικός Σύνδεσμος , ο πρωθυπουργός της κυβέρνησης στην Τρίπολη Αλ-Σάρατζ, αλλά και ο στρατάρχης Χάφταρ.

Κριτική Πρασίνων

Μπέρμποκ: Λάθος η μη συμμετοχή της Ελλάδας και της Τυνησίας
Το γεγονός ότι η Ελλάδα και η Τυνησία δεν έχουν προσκληθεί στη διάσκεψη επικρίνει η συμπρόεδρος των Πρασίνων Ανναλένα Μπέρμποκ. Σε συνέντευξη της στο γερμανικό ραδιόφωνο (SWR) χαρακτηρίζει «πραγματικό λάθος» την απουσία των δύο χωρών. Όπως δηλώνει, «τιμωρούνται χώρες, που δεν κλιμακώνουν (την κρίση), αλλά καταβάλουν προσπάθειες για την ειρήνη». Το ζητούμενο είναι τώρα, σύμφωνα με την πολιτικό των Πρασίνων, η ΕΕ να μιλήσει με μια φωνή. Ενώ κατηγορεί τη γερμανική κυβέρνηση για «αποσπασματική πολιτική» τα τελευταία χρόνια στην υπόθεση της Λιβύης, την καλεί να επιδείξει σταθερότητα αναφορικά με τη διαδικασία που προτίθεται να ακολουθήσει, προκειμένου να επιτευχθεί λύση στη Λιβύη.
Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο (DW).

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, η αποστολή του ΟΗΕ στη Λιβύη εξέφρασε σήμερα τη βαθιά ανησυχία της για τις προσπάθειες να διακοπεί ο ρυθμός της παραγωγής πετρελαίου στη χώρα και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση.
«Η κίνηση αυτή θα έχει καταστροφικές συνέπειες πρώτα και κύρια για τον λιβυκό λαό που εξαρτάται για την ευημερία του από την ελεύθερη ροή του πετρελαίου», αναφέρεται στην ανακοίνωση της αποστολής.

Δυνάμεις πιστές στον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ απέκλεισαν σήμερα τους κύριους τερματικούς σταθμούς εξαγωγής πετρελαίου στην ανατολική Λιβύη, ανακοίνωσε η λιβυκή Εθνική Επιχείρηση Πετρελαίου (ΕΕΠ).
Σε ανακοίνωσή της, η ΕΕΠ αναφέρει πως οι εξαγωγές σταματούν στα λιμάνια της πετρελαϊκής ημισελήνου, τον πνεύμονα της λιβυκής οικονομίας: Μπρέγκα, Ρας Λανούφ, αλ-Σέντρα, αλ-Χαρίγκα.
Σύμφωνα με την εταιρεία, ο αποκλεισμός θα προκαλέσει μείωση της παραγωγής της χώρας από 1,3 εκατομμύριο βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, σε 500.000 βαρέλια ημερησίως.


Ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών στη Λιβύη Γάσαν Σαλάμε ελπίζει ότι το κλείσιμο των λιμανιών εξαγωγής πετρελαίου θα λήξει σε λίγες ημέρες, αλλά δεν μπορεί να κάνει οποιαδήποτε πρόβλεψη
Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη δήλωσε σήμερα πως ελπίζει ότι τα λιμάνια εξαγωγής πετρελαίου στο ανατολικό τμήμα της χώρας, που ήταν κλειστά σήμερα, θα ανοίξουν και πάλι σε λίγες ημέρες, αλλά «δεν μπορεί να προβλέψει» αν αυτό θα συμβεί.
«Αν το πράγμα δεν επιλυθεί από σήμερα μέχρι αύριο, περιμένω πως, ναι, το θέμα θα τεθεί», δήλωσε στο Ρόιτερ ο Γάσαν Σαλάμε, αναφερόμενος στη διάσκεψη του Βερολίνου.

«Όταν το Σαββατοκύριακο έρθουν στο Βερολίνο οι ηγέτες της Ρωσίας, της Τουρκίας, της Γαλλίας και άλλων δυνάμεων στο πλαίσιο της διάσκεψης για τη Λιβύη δεν αποκλείεται να υπάρξουν περισσότερες απόψεις από συμμετέχοντες, γράφει η εφημερίδα Die Zeit σε άρθρο με τίτλο «Η διχόνοια για τη Λιβύη». Καμία άλλη χώρα δεν έχει προκαλέσει διεθνώς τόσες διαφωνίες και προστριβές όσο η Λιβύη. Μόνο που καμία πλευρά δεν μιλά ανοιχτά για τα πραγματικά της συμφέροντα. Η περιπλοκότητα της κατάστασης στη Λιβύη επιτρέπει στον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ, ο οποίος ελέγχει το ανατολικό τμήμα και τα πετρέλαια της χώρας να διαλέξει τους συμμάχους του κατά το δοκούν.
Όταν αρχίσει να ρέει η βοήθεια από το Παρίσι χτυπά την πόρτα του Κρεμλίνου, όταν ο Πούτιν τον πιέζει για εκεχειρία εκείνος ζητά από το Άμπου Ντάμπι διαβεβαιώσεις στήριξης. Λόγω της ισχυρής του θέσης ο Χαφτάρ δεν εξαρτάται μόνο από έναν υποστηρικτή. Ούτε η Ρωσία, ούτε η Γαλλία, ούτε κάποιο αραβικό κράτος είναι σε θέση να του επιβάλει κάτι. Και εδώ ακριβώς είναι το σημείο αφετηρίας της Άγκελας Μέρκελ στη Διάσκεψη.  Στόχος της καγκελαρίου είναι να συμμετάσχουν στη συζήτηση οι υποστηρικτές τους και εκείνοι που κινούν τα νήματα εκ του μακρόθεν και στο τέλος να πετύχει μια συμφωνία για μια κοινή ανακοίνωση, πάνω στην οποία να στηριχθεί μια διαδικασία ειρήνευσης».

 

Share this post