Οι σχέσεις μεταξύ ιστορικών στελεχών του ΚΚΕ

Οι σχέσεις μεταξύ ιστορικών στελεχών του ΚΚΕ

Ο Μάρκος Βαφειάδης κατηγορούσε στους Σοβιετικούς τον Ζαχαριάδη ότι είχε στενές σχέσεις με τη γυναίκα του

Συνεχίζονται οι αποκαλύψεις  από τον καθηγητή Σεργκέι Ρατζσένκο. Τούτη τη φορά, με νέα του ανάρτηση στο twitter μας δίνει, όπως λέει ο ίδιος, «ένα ενδιαφέρον στιγμιότυπο των σχέσεων μέσα στο Κομμουνιστικό μπλοκ».

Και γράφει: «Ενας από τους Ελληνες Κομμουνιστές ηγέτες (Μάρκος) κατηγορεί τον άλλον (Ζαχαριάδη) ότι διατηρεί στενές σχέσεις με τη γυναίκα του -και το κάνει μάλιστα σε μία συνάντηση με σοβιετικούς ηγέτες σε μία προφανή προσπάθεια να τους κάνει να παρέμβουν».

 

1940. Τα τρία γράμματα του Ν. Ζαχαριάδη | Liberal.gr

Ο Νίος Ζαχαριάδης

Το έγραψαν “ΤΑ ΝΕΑ” - πάει και τελείωσε, είναι έτσι» - ΤΑ ΝΕΑ

Ο Μάρκος Βαφειάδης

Ο καθηγητής Sergey Radchenko δεν δίνει περαιτέρω λεπτομέρειες για τον χρόνο τέλεσης της συνάντησης Βαφειάδη Σοβιετικών.

Δεδομένου πάντως ότι ο Ζαχαριάδης επέστρεψε στην Ελλάδα το 1945 και ο Βαφειάδης -ύστερα από θυελλώδεις διαφωνίες μαζί του για μία σειρά ζητημάτων- απηλλάγη οριστικά των καθηκόντων του το 1949 και διεγράφη τελικά το 1950, ευλόγως πιθανολογείται ότι το αρχείο χρονολογείται μεταξύ αυτού του χρονικού διαστήματος.

Πιθανότατα μάλιστα το περιεχόμενο του κειμένου που δημοσιεύει ο Radchenko να τελέσθηκε σε χρόνο κοντινό με επιστολή που είχε παραδώσει ο Μάρκος Βαφειάδης προς το ΚΚΣΕ, όταν εστάλη στη Μόσχα για …«θεραπεία και ανάπαυση».

Μεταφέρουμε από τον Ριζοσπάστη του 1997 –με επιφύλαξη πάντως για ορισμένες ημερομηνίες:

«Μετά τη μάχη του Γράμμου, ο Βαφειάδης απαλλάχτηκε από τα καθήκοντα του αρχηγού του ΔΣΕ και στάλθηκε στη Μόσχα για θεραπεία και ανάπαυση. Στη Μόσχα, ο Βαφειάδης παρέδωσε στο ΚΚΣΕ σημείωμα με τις απόψεις του για την κατάσταση στο ΚΚΕ και στο ΔΣΕ, καθώς και για την πορεία του ένοπλου αγώνα. Το Νοέμβρη του 1948, επέστρεψε στο βουνό και στη συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στις 15/11/1948, παρέδωσε αυτό το σημείωμα στο καθοδηγητικό όργανο του Κόμματος, όπου και έγινε συζήτηση και λήφθηκε σχετική απόφαση. Παρενθετικά οφείλουμε να εκφράσουμε επιφύλαξη για το αν αυτό το σημείωμα που ο Βαφειάδης παρέδωσε στο ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είναι το ίδιο μ’ αυτό που έδωσε στο ΚΚΣΕ.

Στο σημείωμα, πάντως, που έδωσε στο ΚΚΕ κατηγορούσε το κόμμα ότι από παράδοση δεν είχε εσωκομματική δημοκρατία. Επέκρινε ως λαθεμένη τη στάση του Κόμματος για αποχή από τις εκλογές του 1946 και, ταυτόχρονα, ασκούσε κριτική γιατί δεν έγινε, τότε, αποφασιστικό τράβηγμα των κομματικών δυνάμεων και του λαϊκού κινήματος στον ένοπλο αγώνα. Αναφερόμενος στις αποφάσεις της 3ης Ολομέλειας, τις χαρακτήριζε ανεδαφικές, ενώ για τις αποφάσεις της 4ης Ολομέλειας υπογράμμιζε ότι δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα κι ότι έγινε προσπάθεια συγκάλυψης των λαθών της κομματικής καθοδήγησης. Ακόμη ο Βαφειάδης χαρακτήριζε πρόωρη τη δημιουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης και αναφερόμενος στην κατάσταση που είχε δημιουργηθεί το ’48 έκανε λόγο για σχετική πολιτικοστρατιωτική σταθεροποίηση του μοναρχοφασισμού και αντίστοιχη σταθεροποίηση του λαϊκοδημοκρατικού κινήματος».

Ποιος είναι Ρατζένκο

Ο ιστορικός Σεργκέι Ρατζένκο, καθηγητής της έδρας Wilson E. Schmidt της Σχολής Διεθνών Σχέσεων του Johns Hopkins, στο πλαίσιο συγγραφής ενός βιβλίου για τον Ψυχρό Πόλεμο, έχει δημοσιεύσει στον του λογαριασμό του στο Twitter προσφάτως αποχαρακτηρισθέντα έγγραφα στη Ρωσία, τα οποία φαίνεται να επιβεβαιώνουν τη στενή σχέση που υπήρχε κατά τη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου –και από τις αρχές του Ψυχρού Πολέμου– μεταξύ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος και της Σοβιετικής ‘Ενωσης.

ΠΗΓΗ:  hellasjournal.com

Share this post