Οι Ρώσοι έστειλαν την 15χρονη Βαλίεβα στους Ολυμπιακούς παρότι είχε βρεθεί ντοπαρισμένη

Οι Ρώσοι έστειλαν την 15χρονη Βαλίεβα στους Ολυμπιακούς παρότι είχε βρεθεί ντοπαρισμένη

Πολλά είναι πλέον τα ερωτήματα για τη στάση που κρατάει η Ρωσική Ολυμπιακή Επιτροπή απέναντι στις απαγορευμένες ουσίες μετά την παραδοχή της ότι τον Δεκέμβριο η 15χρονη πρωταθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ Καμίλα Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική σε έλεγχο ντόπινγκ αλλά και πάλι την έστειλε να συμμετάσχει στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες στο Πεκίνο.

Ο Διεθνής Οργανισμός Ελέγχου (ΙΤΑ) επιβεβαίωσε το θετικό δείγμα της Ρωσίδας που έλαμψε στο ομαδικό βοηθώντας τη χώρα της τη Δευτέρα να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο για μια ακόμη φορά, πετυχαίνοντας μάλιστα τετραπλή περιστροφή στον αέρα.

Το θετικό δείγμα είχε ληφθεί από τον Δεκέμβριο, πριν το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα το οποίο και κατέκτησε η έφηβη πρωταθλήτρια, και ο ρωσικός οργανισμός κατά του ντόπινγκ, ο διαβόητος RUSADA, ήρε αυθαιρέτως τον προσωρινό αποκλεισμό της, σύμφωνα με την ΙΤΑ. Πλέον η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή προσβάλλει την απόφαση αυτή.

Την Παρασκευή η Ρωσίδα αθλήτρια διέκοψε πρόωρα από την προπόνηση και αποχώρησε με το κεφάλι σκυμμένο και κρυμμένο πίσω από μια κουκούλα, γνωρίζοντας ότι πλέον θα χάσει όλη η ρωσική ομάδα το χρυσό μετάλλιο.

Την Τετάρτη η ρωσική εφημερίδα ΡΒΚ αποκάλυψε εν μέσω Ολυμπιακών ότι η Βαλίεβα είχε βρεθεί θετική τον Δεκέμβριο, κι έτσι ξέσπασε σκάνδαλο που εξακολουθεί να αναβάλλει την τελετή απονομής μεταλλίων για το ομαδικό στο καλλιτεχνικό πατινάζ στο Πεκίνο.

Υπενθυμίζεται ότι ήταν η διαβεβαίωση πως ήταν η υπόσχεση ότι ο RUSADA έχει αλλάξει και πλέον είναι αξιόπιστος, στα πρότυπα του παγκόσμιου οργανισμού (WADA) που του επέτρεψε να ξαναρχίσει τους ελέγχους των Ρώσων αθλητών και αθλητριών, ενώ η Ρωσία παραμένει αποκλεισμένη από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Οι Ρώσοι συμμετέχουν υπό τη σημαία της Ρωσικής Ολυμπιακής Επιτροπής, η οποία κατηγορείται τώρα ότι όχι μόνο συγκάλυψε το σκάνδαλο με τη Βαλίεβα αλλά και της επέτρεψε να συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς.

Η Βαλίεβα είναι το απόλυτο φαβορί για να πάρει το χρυσό στο αγώνισμα καλλιτεχνικού πατινάζ γυναικών – ίσως το πιο προβεβλημένο άθλημα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΠΗΓΗ: CNN.gr 

Share this post