Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και η σκοπιμότητα του εορτασμού της λήξης του Β’ Π.Π στις 9 αντί στις 8 Μαΐου

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες και η σκοπιμότητα του εορτασμού της λήξης του Β’ Π.Π στις 9 αντί στις 8 Μαΐου

Βαλαάμ… Βαλαάμ… Πόσοι νεκροί είναι θαμμένοι κάτω από τους τοίχους των μοναστηριών σου…
Του Kostas Onisenko*

 ΔΕΚΑ ΠΕΝΤΕ απαντήσεις  , που πρέπει να ξέρουν οι Έλληνες σχετικά με το τσίρκο που στήνουν κάθε χρόνο στις 9 Μαΐου οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες. Οι παρελάσεις που ονομάζονται «αθάνατο τάγμα» – ομάδες ατόμων που κρατούν πλακάτ με φωτογραφίες «νεκρών του Β’ΠΠ» – έχουν στόχο να πλήξουν την ακεραιότητα (και) της Ελλάδας.
1: Γιατί, ενώ ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τελείωσε στις 8 Μαΐου, οι Ρώσοι γιορτάζουν στις 9 Μαΐου;
➡️ Επειδή ο Β’ ΠΠ είναι ένας πόλεμος που διήρκησε από το 1939 μέχρι το 1945 ενώ οι Ρώσοι γιορτάζουν τον «μεγάλο πατριωτικό πόλεμο», διάρκειας 1941-1945. Και ενώ είναι ο ίδιος πόλεμος, για τους Ρώσους ξεκίνησε αργότερα.
2: Άρα μέχρι το 1941, τρία ολόκληρα χρόνια, οι Ρώσοι ήταν ουδέτεροι;
➡️ Όχι. Οι Ρώσοι ήταν στο πλευρό των Ναζί. Στις 23 Αυγούστου 1939 είχε υπογραφεί στη Μόσχα  (Σύμφωνο Μολότωφ – Ρίμπεντροπ). Η ΕΣΣΔ ήταν σύμμαχος των Ναζί, βοηθούσε στην άνοδο της Ναζιστικής Γερμανίας παρέχοντάς της στήριξη και πόρους.
3: Ναι, αλλά η ΕΣΣΔ δεν συμμετείχε ενεργά στον πόλεμο στο πλευρό της Γερμανίας;
➡️ Συμμετείχε. Δύο εβδομάδες μετά την εισβολή των Ναζί στην Πολωνία τον Σεπτέμβριο του 1939, η ΕΣΣΔ επίσης επιτέθηκε στην Πολωνία από άλλο σημείο, αρπάζοντας πολωνικά εδάφη και εκτελώντας δεκάδες χιλιάδες άτομα, κυρίως στο δάσος του Κατύν.
4: Αλλα μετά η ΕΣΣΔ κατάλαβε το λάθος της και πέρασε με την πλευρά των συμμάχων;
➡️ Όχι. Ο Χίτλερ ήταν εκείνος που αυθόρμητα παραβίασε την συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στη ναζιστική Γερμανία και την ΕΣΣΔ όταν, στις 22 Ιουνίου 1941, επιτέθηκε στην ΕΣΣΔ. Η ΕΣΣΔ αναγκάστηκε να πολεμήσει κατά του Χίτλερ.
5: Ο Χίτλερ έκανε μαζικές δολοφονίες αθώων ανθρώπων, έκαιγε Εβραίους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Απείλησε τις πανανθρώπινες αρχές και τις αξίες. Η ΕΣΣΔ δεν γνώρισε τίποτα από αυτά;
➡️ Μέχρι την αρχή του Β’ ΠΠ η ΕΣΣΔ είχε εξολοθρεύσει μαζικά και χωρίς λόγο περισσότερα από 10 εκατομμύρια ανθρώπους και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης της δεν είχαν «σε τίποτα να ζηλέψουν» από των Ναζί. Τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας ήταν μια καθημερινότητα για την ΕΣΣΔ.
6: Μετά τον πόλεμο όμως η ΕΣΣΔ έγινε μια σοσιαλιστική χώρα που καταδίκασε τις μαζικές δολοφονίες και τις επιθέσεις σε ξένες χώρες. Σωστά;
➡️ Όχι. Η ΕΣΣΔ συνέχισε να σκοτώνει μαζικά ανθρώπους σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και σε επιχειρήσεις εκκαθάρισης. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και χιλιάδες Έλληνες της ΕΣΣΔ που διώχθηκαν στον Καύκασο και πέθαναν. Ακόμα, πραγματοποίησε σειρά επιθετικών πολέμων κατά τρίτων χωρών.
7: Όμως η Ρωσία ήταν πάντα σύμμαχος της Ελλάδας;
➡️ Όχι, όπως και στα Ορλωφικά έτσι και σε άλλες ιστορικές περιόδους η Ρωσία συχνά δρούσε βλαπτικά ως προς τα ελληνικά συμφέροντα.
8: Είμαστε όμως και οι δύο Ορθόδοξες χώρες!
➡️ Για αυτό η Ρωσία σήμερα προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστρέψει τον Ελληνισμό στην Ορθοδοξία. Επεκτείνεται στο Άγιο Όρος, αυξάνοντας επιθετικά την επιρροή της. Αγοράζει εδάφη στην Ιερουσαλήμ, πολεμάει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, αποκαλώντας τον «ο πατριάρχης της Ισταμπούλ» κ.λπ.
8: Αυτά όμως δεν αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα. Σήμερα σε τι βλάπτει η Ρωσία την Ελλάδα;
➡️ Πουλώντας όπλα στους Τούρκους για παράδειγμα. Υπονομεύοντας την ελληνική δημοκρατία με παρεμβάσεις στο πολιτικό σκηνικό για θέματα όπως το Σκοπιανό. Προσπαθώντας να απομακρύνει την Ελλάδα πό την Ε.Ε. προκειμένου να αποδυναμώσει την Ευρώπη κ.ά.
9: Και τι σχέση έχουν με αυτό οι παρελάσεις για τον Β’ ΠΠ;
➡️ Οι παρελάσεις έχουν ρόλο επικοινωνιακό. Μετά την εισβολή στην Ουκρανία το 2014, οι Ρώσοι χρησιμοποιούν τον λεγόμενο υβριδικό πόλεμο. Δηλαδή τον πόλεμο που γίνεται όχι μόνο με όπλα αλλά και με άλλα μέσα, όπως η επικοινωνία.
10: Δηλαδή οι Ρώσοι «διαφημίζουν» την λήξη του Β’ ΠΠ;
➡️ Το βασικό σύνθημα των Ρώσων είναι «μπορούμε να το ξανακάνουμε». Δηλαδή ότι μπορούν να ξανακερδίσουν τον πόλεμο μόνοι τους. Στην ιστορία που διδάσκουν στα παιδιά τους λένε ότι μόνοι τους κέρδισαν τον πόλεμο. Ακυρώνοντας τον αγώνα που έδωσαν οι άλλοι λαοί, μεταξύ των οποίων και οι Έλληνες.
11: Εναντίων ποιών; Αφού η Γερμανία δεν είναι πια η απειλή.
➡️ Εναντίων όσων της αντισταθούν. Στην Ουκρανία. Στη Γεωργία. Στη Συρία. Και όπου αλλού θελήσουν να ξεκινήσουν πόλεμο. Προσπαθούν να δείξουν ότι είναι οι μεγαλύτεροι «αντιφασίστες» του κόσμου και όσοι διαφωνούν μαζί τους (επειδή π.χ οι Ρώσοι τους σκοτώνουν) είναι φασίστες.
12: Αυτές οι παρελάσεις είναι αυθόρμητες εκδηλώσεις των πολιτών;
➡️ Όλες οι παρελάσεις του «αθάνατου τάγματος» είναι κατευθυνόμενες από τις κατά τόπους πρεσβείες. Τα προηγούμενα χρόνια ανάλογες «παρελάσεις» πραγματοποιήθηκαν σε εννέα πόλεις της Ελλάδος.
13: Οι άνθρωποι κρατούν πλακάτ με άτομα που πολέμησαν στον Β’ ΠΠ;
➡️ Και με άτομα που πολέμησαν σε άλλους πολέμους της ΕΣΣΔ. Όπως του Αφγανιστάν και της Τσετσενίας. Πολέμους επεκτατικους και ιμπεριαλιστικούς, με τους οποιους οι Έλληνες δεν έχουν καμία σχέση.
14: Γιατί η Ρωσία επενδύει τόσα πολλά λεφτά σε αυτές τις παρελάσεις. Τι έχει να κερδίσει ως αντάλλαγμα;
➡️ Όλες οι εκδηλώσεις στις οποίες έχουν δαπανηθεί τόσα χρήματα έχουν συγκεκριμένο στόχο. Ο στόχος της Ρωσίας είναι η υπονόμευση των κρατών από μέσα. Συγκεκριμένα, στην περίπτωση της Ελλάδας, ο στόχος της Ρωσίας είναι η υπονόμευση της Ε.Ε. μέσα από τον «πιο αδύναμο κρίκο». Δηλαδή, η Ρωσία θέλει την Ελλάδα πολύ φτωχή προκειμένου να την χρησιμοποιεί ως παράδειγμα «προς αποφυγήν» όσον αφορά την ευρωπαϊκή προοπτική κρατών όπως η Ουκρανία και η Γεωργία και αφετέρου θέλει να ελέγχει την πολιτική της ηγεσία για να εκβιάζει την ηγεσία της Ε.Ε. στις κρίσιμες ψηφοφορίες. Το «αθάνατο τάγμα» είναι ένας από τους τρόπους δημιουργίας ομάδων πίεσης μέσα στην Ελλάδα για να επηρεάζει την κοινή γνώμη και τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
15: Και τι να κάνω;
➡️ Να μην ξεχνάς ότι η Ελλάδα είχε την πιο μακροχρόνια αντίσταση στον Β’ΠΠ απ όλες τις χώρες, παρά τις όποιες δυσκολίες είχε. Να μην ξεχνάς ότι οι ήρωες πολέμησαν σαν Έλληνες σε αυτό τον πόλεμο και να μην αφήνεις κανέναν να σε κάνει εργαλείο στις συγκυριακές του σκοπιμότητες. Να βλέπεις πρώτα το συμφέρον του Έθνους σου, του κράτους σου, της οικογένειάς σου και το προσωπικό σου συμφέρον. Και όχι το συμφέρον των πρώην κομμουνιστών που έχουν μετατραπεί σε νταβατζήδες της Ανατολικής Ευρώπης.
Ζήτω η Ελλάς! Ποτέ ξανά φασισμός!

Βαλαάμ… Βαλαάμ… «Άγιο Όρος της Ρωσίας». Πόσοι νεκροί είναι θαμμένοι κάτω από τους τοίχους των μοναστηριών σου…

Ο κάθε πόλεμος αφήνει αναπήρους. Ανθρώπους που έχασαν τα άκρα τους, τυφλούς, ψυχικά διαταραγμένους. Ο Β’ ΠΠ δεν είναι εξαίρεση και ειδικά για την ΕΣΣΔ, η οποία έχασε περισσότερα από 20 εκατομμύρια άτομα στον πόλεμο. Στα πρώτα χρόνια μετά τον πόλεμο οι κεντρικοί δρόμοι των μεγάλων πόλεων, της Μόσχας, του Κιέβου, του Λένινγκραντ ήταν γεμάτοι από επαίτες χωρίς χέρια και πόδια και μάτια, με καρφιτσωμένα παράσημα του «μεγάλου πατριωτικού πολέμου». Δυσάρεστο θέαμα. Αταίριαστο στην εικόνα του ραγδαία χτιζόμενου «υπαρκτού σοσιαλισμού». Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘50 οι περισσότεροι ανάπηροι εξαφανίστηκαν από τους δρόμους. Εκείνη την εποχή πολλοί δεν αναρωτήθηκαν για το τι ακριβώς είχε συμβεί, ωστόσο αργότερα αρκετά στόματα άνοιξαν, ορισμένα αρχεία επίσης.

«Αναφορά ΥΠ.ΕΣ. ΕΣΣΔ στο προεδρείο Κεντρικής Επιτροπής Κομμουνιστικού Κόμματος Σοβιετικής Ένωσης σχετικά με μέτρα για την αποτροπή και την εξάλειψη της επαιτείας. 02/20/1954. ΑΠΟΡΡΗΤΟ.

Το Υπουργείο Εσωτερικών της ΕΣΣΔ αναφέρει ότι, παρά τα μέτρα που ελήφθησαν, σε μεγάλες πόλεις και βιομηχανικά κέντρα της χώρας, εξακολουθεί να λαμβάνει χώρα ένα απαράδεκτο φαινόμενο όπως η επαιτεία. Κατά την περίοδο του διατάγματος του Προεδρείου των Ενόπλων Δυνάμεων της ΕΣΣΔ, της 23ης Ιουλίου 1951, σχετικά με μέτρα για την καταπολέμηση αντικοινωνικών, παρασιτικών στοιχείων από την αστυνομία … ζητιάνοι συνελήφθησαν: κατά το δεύτερο εξάμηνο του 1951 – 107.766 άτομα, το 1952 –  156.817 άτομα, το 1953 –  182.342 άτομα… Μεταξύ των κρατουμένων ζητιάνων, το 70% είναι ανάπηροι εξαιτίας πολέμου και εργασίας…

Η καταπολέμηση της φτώχειας καθίσταται δύσκολη … από το γεγονός ότι πολλοί ζητιάνοι αρνούνται να σταλούν σε ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες … τα εγκαταλείπουν χωρίς άδεια και συνεχίζουν να επαιτούν … Από αυτή την άποψη, θα ήταν σκόπιμο να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την πρόληψη και την εξάλειψη της επαιτείας. Το Υπουργείο Εσωτερικών της ΕΣΣΔ θεωρεί απαραίτητο να προβλεφθούν τα ακόλουθα μέτρα:

(…)

  1. Για να αποφευχθεί η μη εξουσιοδοτημένη έξοδος από ιδρύματα για άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους που δεν θέλουν να ζήσουν εκεί, και προκειμένου να στερηθούν την ευκαιρία να επαιτούν, ορισμένα από τα υπάρχοντα σπίτια για άτομα με ειδικές ανάγκες και ηλικιωμένους θα πρέπει να μετατραπούν σε σπίτια κλειστού τύπου με ειδικό καθεστώς…

Υπουργός Εσωτερικών Σ. Κρούγκλοφ».

                                               Ο πρόεδρος  Πούτιν και ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος στη Μονή Βαλαάμ
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα -μέσα σε λίγα χρόνια- τον θάνατο μεγαλύτερου μέρους των τροφίμων. Ένα, ίσως όχι από τα μεγαλύτερα αλλά σίγουρα από τα εμβληματικότερα ιδρύματα τέτοιου τύπου -στο οποίο στοιβάχτηκαν και πέθαναν βετεράνοι πολέμου- βρισκόταν στη νησί Βαλαάμ. Το αγαπημένο καταφύγιο του Πατριάρχη Ρωσιών Κυρίλλου και του ομογάλακτού του Βλαδίμηρου Πούτιν.
Οι ήρωες του μεγάλου πολέμου δεν βρίσκονται στα χάρτινα πλακάτ που κουνάνε οι ρώσοι προπαγανδιστές και οι αφελείς συνεργάτες τους σε διάφορα μέρη του κόσμου στις 9 Μαΐου κάθε χρόνου. Οι ήρωες κείτονται θαμμένοι, ανώνυμοι και άγνωστοι στα κρύα χώματα του Βαλαάμ και σε πολλά άλλα μέρη της απέραντης πρώην ΕΣΣΔ. Ας αναπαύσει ο Κύριος τις ψυχές τους.
*Ο Kostas Onisenko  είναι δημοσιογράφος. / Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post