Οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ενεργοποιούν «εν υπνώσει πράκτορες» στην Κύπρο και ολόκληρο τον ελεγχόμενο «στρατό»

Οι Ρωσικές ειδικές υπηρεσίες ενεργοποιούν «εν υπνώσει πράκτορες» στην Κύπρο και ολόκληρο τον ελεγχόμενο «στρατό»

Δύο “διακεκριμένοι  προπαγανδιστές λειτουργούν με την κάλυψη της Ρωσικής Εκκλησίας” στην  ρωσόφωνη ενορία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό . – Ο Λεμεσού Αθανάσιος τέλεσε τον αγιασμό για την  τοποθέτηση  τρούλων στον  κατασκευή  ναού  του Αγίου Νικολάου.

Του Αλέξανδρου Κοβαλένκο, 

ειδικού στρατιωτικού και πολιτικού αναλυτή

Νέες λεπτομέρειες έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με μια εκστρατεία δυσφήμησης που ξεκίνησε από τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες με στόχο την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας, για την οποία έγραψα νωρίτερα. Αυτά τα γεγονότα επιβεβαιώνουν ότι ο υβριδικά επιτιθέμενος παίζει μάλλον ένα σοβαρό παιχνίδι ενάντια στην Εκκλησία της Ουκρανίας, καθώς και στην κρατική υπόσταση της χώρας γενικά, με τη χρήση μιας ποικιλίας καταστροφικών εργαλείων.

Όπως ανέφερα, το τελευταίο κύμα υβριδικών πληροφοριακών και ψυχολογικών επιχειρήσεων στη θρησκευτική σφαίρα οφείλεται στην επερχόμενη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, η οποία, επαναλαμβάνω, θα καταφέρει ακόμη ένα ανεπανόρθωτο πλήγμα στη θέση της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία, μιας Ρωσικής Εκκλησίας που λειτουργεί ως ένας κακοήθης όγκος του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου». Ως εκ τούτου, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία και οι θυγατρικές της στην Ουκρανία, καθώς και οι Ρώσοι κατάσκοποι που βοηθούν τον σκοπό τους, θα εργαστούν σκληρά για να ματαιώσουν την επίσκεψη.

Οι προσπάθειές τους θα επικεντρωθούν σε διάφορες κατευθύνσεις, όπως: να διαμορφώσουν μια αρνητική στάση μεταξύ των Ορθοδόξων Εκκλησιών ως προς την απόφαση του Οικουμενικού Πατριάρχη να χορηγήσει τον Τόμο της Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να παρεμποδίσουν την περαιτέρω αναγνώρισή της από άλλες Ορθόδοξες Εκκλησίες. Να δυσφημήσουν την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και τους Ιεράρχες της τόσο μέσα στην Ουκρανία όσο και διεθνώς. Να προσπαθήσουν να καλλιεργήσουν κάθε είδους ψευδο-συγκρούσεις με βάση φήμες, με αναπόσπαστο μέρος τους τη διοργάνωση «συλλαλητηρίων», προβοκάτσιες για θρησκευτικούς λόγους, συνέδρια και αξιοθρήνητες «συνάξεις» (π.χ. όπως στο Αμμάν το περασμένο έτος).

Ένα ξεχωριστό κεφάλαιο σε αυτήν την υβριδική επιχείρηση είναι η δημοσίευση ορισμένων «ερευνών» από άτομα που δεν είναι εκπρόσωποι των νόμιμων ερευνητικών οργάνων, συγκεκριμένα από «ανεξάρτητους» δημοσιογράφους, bloggers και άλλες προσωπικότητες των μέσων ενημέρωσης. Αν και θα προσελκύουν την προσοχή της κοινής γνώμης, με σοκαριστικούς τίτλους και στόχο τον εντυπωσιασμό, αυτές οι «έρευνες» δεν θα έχουν καμία σοβαρή πραγματική βάση για αντικειμενική διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές, αποτελώντας στην ουσία τους ψευδείς ειδήσεις και χειραγώγηση.

Η αγαπημένη μέθοδος των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών για να κυκλοφορήσουν τις ψεύτικες αφηγήσεις τους είναι η λεγόμενη «φυτευμένη επιστολή», η οποία διεισδύει σε τεράστιους όγκους γενικά αληθινών αναφορών ένα μικρό αλλά σημαντικό κομμάτι ψευδών στοιχείων, τα οποία επιτρέπουν στους εγκέφαλους αυτής της διαστροφής να διαστρεβλώσουν ουσιαστικά το ευρύτερο πλαίσιο, καθιστώντας πολύ δύσκολο για το κοινό-στόχο να εντοπίσει το ψεύδος ανάμεσα στους μεγάλους όγκους αξιόπιστων δεδομένων.

Ως εκ τούτου, η επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία δεν είναι απλώς ένα επίσημο κρατικό γεγονός, αλλά η λυδία λίθος που αντικατοπτρίζει την ήττα της Μόσχας. Είναι επίσης ένα σημείο χωρίς επιστροφή που θα δώσει νέα ώθηση στην περαιτέρω ανάπτυξη και αναγνώριση της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας και στην απόλυτη αποτυχία των πολιτικών της Ρωσικής Εκκλησίας στην Ουκρανία. Και αυτό, φυσικά, είναι μια αιτία υπερβολικού άγχους και αγωνίας για τη Μοσχοβίτικη Υβριδική Εκκλησία.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι τρέχουσες προσπάθειες, συμπεριλαμβανομένης της προπαγάνδας χειραγώγησης διά των μέσων ενημέρωσης, που γίνονται από τη Ρωσική Εκκλησία και το τοπικό παράρτημά της στην Ουκρανία (την υπό τον Ονούφριο Ρωσική Εκκλησία στην Ουκρανία), καθώς και από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB) και την Υπηρεσία Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσικής Ομοσπονδίας, οι οποίες ελέγχουν και κατευθύνουν τη Ρωσική Εκκλησία, σε αυτό το στάδιο σηματοδοτούν μόνο την έναρξη μιας πολύ ευρύτερης εκστρατείας με στόχο τη δυσφήμηση και την υπονόμευση. Και όσο θα πλησιάζει η ημερομηνία της επίσκεψης του Πατριάρχη Βαρθολομαίου, τόσο μεγαλύτερες θα γίνονται οι προσπάθειες της ρωσικής προπαγανδιστικής μηχανής, αξιοποιώντας όλες τις δυνατότητες που διαθέτει για να κινητοποιήσει αυτό το σφόνδυλο αποσταθεροποίησης. Σε αυτήν την περίπτωση εννούμε, πρώτα απ’ όλα, το εκτεταμένο δίκτυο ανθρώπινων πόρων στις ειδικές υπηρεσίες πληροφοριών, τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τις πλατφόρμες πληροφοριών, τους επίσημους οργανισμούς και τις δομές, όπως το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, το Rossotrudnichestvo, καθώς και κάθε λογής «αναλυτές» και «ομιλητές».

Παρεμπιπτόντως, μια παρόμοια εκστρατεία, που ξεκίνησε από ένα πολύ παρόμοιο σχήμα, από την αρχή έως την κορύφωση, πραγματοποιήθηκε σε μια προσπάθεια να παρεμποδιστεί η Αυτοκεφαλία της Ουκρανικής Εκκλησίας. Και τότε η Μόσχα σπατάλησε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια για προπαγάνδα, δωροδοκίες και εκβιασμούς, προσπαθώντας να δυσφημίσει τον Οικουμενικό Πατριάρχη και καταφεύγοντας σε διαφόρους τύπους καταστροφικής δράσης.

Επί του παρόντος, με τη χρησιμοποίηση ενός ελεγχόμενου από τους Ρώσους blogger, του Ανατόλι Σάρι, η Μόσχα έκανε αυτό που ο στρατός θα αποκαλούσε «υποστήριξη πυροβολικού» πριν από την κύρια επίθεση: την αρχική εισαγωγή αυτού του «φυτευμένου γράμματος» για να δυσφημίσει την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας.

Ο Ανατόλι Σάρι

Ο στόχος ήταν να πυροδοτήσει αντιπαράθεση μεταξύ των ιεραρχών της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας. Αλλά αποδείχθηκε ότι δεν αρκεί να εμπλακεί ένας μόνο «Ουκρανός» blogger, ο Ανατόλι Σάρι, ο οποίος από καιρό δουλεύει για τη Ρωσία, ενώ κρύβεται από την ουκρανική δικαιοσύνη μετά την αποκάλυψη ότι είναι ένα «όργανο του Κρεμλίνου».

Ως εκ τούτου, ένας άλλος «πολίτης» της Ουκρανίας προσχώρησε στο παιχνίδι, ο οποίος στην πραγματικότητα είναι ένας κλασικός «πράκτορας εν υπνώσει» των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών στην Κύπρο: ο Alexander Voznesensky, του οποίου το πραγματικό όνομα είναι Alexander Borislavsky.

Ο Alexander Borislavsky είναι μέλος της ρωσόφωνης ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό και ένθερμος υποστηρικτικής του «Ρωσικού Κόσμου». Αυτοπροβάλλεται ως απόφοιτος του εκκλησιαστικού σεμιναρίου (της υπό τον Ονούφριο Ρωσικής Εκκλησίας) στο Κίεβο και συμμετέχει ενεργά σε όλες σχεδόν τις εκστρατείες προπαγάνδας που καταστρώνουν από κοινού η Ρωσική Εκκλησία και οι Ρωσικές Ειδικές Υπηρεσίες.

Ο Voznesensky-Borislavsky, σύμφωνα με τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε στενή επαφή με τον τοπικό σταθμό των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών, ο οποίος είναι γνωστό ότι χρησιμοποιεί τη ρωσόφωνη ενορία του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, ως ένα από τα προπύργια συγκέντρωσης πληροφοριών και ανατρεπτικής δράσης σε αυτό το κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με βιτρίνα αυτή την ενορία στην Κύπρο “διεξάγονται μεγάλης κλίμακας δραστηριότητες των ρωσικών ειδικών υπηρεσιών στην περιοχή, με στόχο, μεταξύ άλλων, να βλάψουν την Ουκρανία”.

Το πιο ενδιαφέρον είναι ότι, από το 2009, το διοικητικό συμβούλιο του Ναού του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό έχει έναν μάλλον περίεργο συμπρόεδρο: τον πρώην Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας (Βουλής), Σεργκέι Ναρίσκιν, ο οποίος από το 2016 είναι Διευθυντής της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας.

 

 

                                                                                               

                                                                                       Ο Πούτιν και δεξιά του ο Σεργκέι Ναρίσκιν

Κυριολεκτικά πριν από δύο χρόνια, το 2018, ο ιερέας Πάβελ Ποβαλιάεφ μετατέθηκε από τη Νορβηγία στην εν λόγω ενορία. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Όσλο, αυτός ο κληρικός είχε εμπλακεί σε κατασκοπεία μαζί με τον Ρώσο κατάσκοπο Ντμίτρι Λιν. Μέχρι που η Νορβηγική αντικατασκοπεία τους «τσάκωσε» και η Μόσχα αναγκάστηκε να μετεγκαταστήσει και τους δύο στην Κύπρο.

Έτσι, μπορεί να ειπωθεί με ασφάλεια ότι η Ρωσία, πολύ πριν από την επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην Ουκρανία, ξεκινά μια μαζική εκστρατεία προπαγάνδας, με κύριο σκοπό να τη ματαιώσει. Για το σκοπό αυτό, θα χρησιμοποιηθεί μια μεγάλη ποικιλία μέσω παραπληροφόρησης, τόσο με εσωτερικούς όσο και με εξωτερικούς παράγοντες.

Όπως πάντα λέω, η προειδοποίηση σημαίνει προστασία! Δεδομένης της σειράς δυνάμεων και μέσων που η Ρωσία εντείνει τώρα ενάντια στην Ουκρανία, πιστεύω ότι αυτό ακριβώς συμβαίνει.

***************************

Ουκρανοί ακτιβιστές εκθέτουν δύο διακεκριμένους προπαγανδιστές που λειτουργούν με την κάλυψη της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο

Το Κέντρο «Миротворець» (=Ειρηνοποιός), το οποίο προσθέτει στη βάση δεδομένων του πληροφορίες σχετικά με άτομα που αποτελούν απειλή για το κράτος και την κοινωνία της Ουκρανίας ή έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά των θεμελίων της εθνικής ασφάλειας της χώρας, υπέβαλε, ως τελευταίες καταχωρήσεις του, δύο πασίγνωστους προπαγανδιστές, οι οποίοι προωθούν τις ιδέες του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου» και δραστηριοποιούνται υπό την κάλυψη του Πατριαρχείου της Μόσχας.

Ο Πρωθιερέας της Ρωσικής Εκκλησίας στην Κύπρο και Προϊστάμενος της Ρωσόφωνης Ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, Πάβελ Ποβαλιάεφ, και ένας ενορίτης της ίδιας κοινότητας, ο προπαγανδιστής Alexander Borislavsky, έχουν τεθεί στο «καθαρτήριο», αναφέρει ο ιστότοπος «Інформаційний спротив» (=Αντίσταση πληροφοριών).

Ο ιερέας Πάβελ Ποβαλιάεφ αναφέρεται ως “φορέας της προπαγάνδας του Κρεμλίνου με τη μορφή του λεγόμενου «Ρωσικού Κόσμου», ως παραβάτης της εθνικής νομοθεσίας λόγω της απόκτησης δεύτερης ιθαγένειας, το οποίο απαγορεύεται στην Ουκρανία, καθώς και ως αντίπαλος της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Αναφέρεται ότι η ρωσόφωνη κοινότητα του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό “είναι στενά συνδεδεμένη με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, ιδιαίτερα με το σημερινό Διευθυντή της Υπηρεσίας Εξωτερικών Πληροφοριών (SVR) της Ρωσίας, Σεργκέι Ναρίσκιν”.

Ο Ποβαλιάεφ εγκατέλειψε την Ουκρανία κατά την έναρξη της ρωσικής επιθετικότητας στις περιοχές Ντονέτσκ και Λουχάνσκ. Του χορηγήθηκε ρωσική ιθαγένεια με ειδικό διάταγμα που εξέδωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Μέχρι τα τέλη του 2017, εργαζόταν στο Όσλο της Νορβηγίας.

Αφού η νορβηγική αντικατασκοπεία αποκάλυψε τον Ρώσο κατάσκοπο Ντμίτρι Λινόφ, που εργαζόταν με διπλωματική κάλυψη, ο Λινόφ, μαζί με τον Πάβελ Ποβαλιάεφ, μεταφέρθηκαν στην Κύπρο, όπου και οι δύο συνέχισαν την υπηρεσία τους για τη Ρωσία.

Ο «σύντροφος» Alexander Borislavsky έχει ένα ευρύτερο μητρώο.  Λέγεται ότι ” είναι πράκτορας επιρροής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αντι-ουκρανός προπαγανδιστής, αντίπαλος της ανεξαρτησίας της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ουκρανίας από τη Ρωσική, διασπορέας της προπαγάνδας του Κρεμλίνου για το «Ρωσικό Κόσμο», παραβάτης της εθνικής νομοθεσίας που απέκτησε δεύτερη ιθαγένεια, το οποίο απαγορεύεται στην Ουκρανία, και επίσης ενεργό μέλος του δικτύου ανθρώπινων πόρων που διευθύνεται από τις ειδικές υπηρεσίες της Ρωσίας στην Κύπρο υπό την κάλυψη της ρωσόφωνης ενορίας του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό”.

 

Είναι γνωστό ότι το οικογενειακό επώνυμο του Μπορισλάβσκι ήταν Κίσκο. Αφού παντρεύτηκε τη Σβετλάνα Μπορισλάβσκαγια, ο Αλέξανδρος πήρε το επώνυμό της και μετακόμισε μαζί της στην Κύπρο.

Ο Alexander Borislavsky είναι επίσημα άνεργος. Κερδίζει χρήματα ως φωτογράφος σε αυτήν την Ορθόδοξη κοινότητα του Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό και δημοσιεύοντας θεματικά άρθρα και σχόλια σχετικά με την προπαγάνδα του «Ρωσικού Κόσμου», τα οποία “είναι διαποτισμένα με μίσος για την Κύπρο και την Ουκρανία, ενώ εκθειάζουν τη Ρωσία και τη Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Τα περισσότερα από τα κείμενά του αναρτώνται στο κανάλι στο Telegram με τον τίτλο «Θρησκεία και Πολιτική», όπου δημοσιεύει με τα ψευδώνυμα «Alexander Voznesensky» και «Alexander Pasichnik».

Το Κέντρο «Миротворець» απευθύνει έκκληση προς τις αρχές επιβολής του νόμου να εξετάσουν αυτή τη δημοσίευση στον ιστότοπο ως έκθεση για ” έναν πολίτη που έχει διαπράξει σκόπιμες ενέργειες εις βάρος της εθνικής ασφάλειας της Ουκρανίας, της διεθνούς ασφάλειας, της ανθρωπότητας και του διεθνούς δικαίου, καθώς και άλλα αδικήματα” αναφέρει η ουκρανική ΜΚΟ.

Πηγή: Πνευματικό Μέτωπο Ουκρανίας  /   

*Τα ενυπόγραφα κείμενα  απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους

Ο ναός  των ρωσοφώνων του Αγίου Νικολάου στην Λεμεσό

Στις 5 Φεβρουαρίου του 2021 τελέσθηκε, σύμφωνα με την СПЖ – новости Православия – Союз православных журналистов (spzh.news), από την οποία και οι φωτογραφίες, στη Λεμεσό ο αγιασμός σταυρών και η εγκατάσταση τρούλων του υπό κατασκευή ιερού ναού προς τιμήν του Αγίου Νικολάου Αρχιεπισκόπου Μύρων της Λυκίας και Θαυματουργού. 

Της πανηγυρικής δοξολογίας πριν τον αγιασμό προέστη ο  Μητροπολίτης Λεμεσού, Αθανάσιος. Στον χαιρετιστήριο λόγο του ο εφημέριος του υπό κατασκευή ναού πρωθιερέας Παύλος Ποβαλιάγεφ εξέφρασε εκ μέρους του Αγιωτάτου Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσσιών Κυρίλλου την ευγνωμοσύνη για τη στοργική φροντίδα για το πολυπληθές ρωσόφωνο ποίμνιο ( υπολογίζεται ότι πλησιάζει τις 40.000)  , που διαμένει στη νήσο.

Ο Μητροπολίτης  Αθανάσιος ευχαρίστησε τον Αγιώτατο Πατριάρχη,  Κύριλλο,  και υποσχέθηκε την πνευματική υποστήριξη στην ανέγερση του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου.

 

 Οι εργασίες για τον ναό ξεκίνησαν τον Μάιο του 2016, ενώ η προσπάθεια είχε ξεκινήσει από το 2010. Το 2012 μάλιστα μπήκε κι΄ο θεμέλιος λίθος με την παρουσία του Πατριάρχη Μόσχας , Κύριλλου,  και του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου Β’. Ωστόσο το κούρεμα καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013 “εξαφάνισε “, όπως λέγεται από ρωσικής πλευράς, τα χρήματα , που είχαν εισφέρει διάφοροι σε λογαριασμό για την ανέγερση του ναού.  Ο ναός έπρεπε να αποπερατωθεί το 2019 , αλλά αυτό δεν κατέστει ακόμη δυνατόν. Μέχρι σήμερα οι Ρώσοι Ορθόδοξοι εκκλησιάζονταν στο μικρό εκκλησάκι του Φιλάνθρωπου Χριστού στο Ζακάκι, το οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί.

 

Ο ρωσικός ναός με το εντυπωσιακό καμπαναριό των 25 μέτρων και τους χαρακτηριστικούς, χρυσούς τρούλους, άρχισε να χτίζεται το 2017.  Το επιβλητικό καμπαναριό του ναού, που αποτελεί ξεχωριστό κτίσμα μέσα στον χώρο, θα φιλοξενεί 7 καμπάνες, οι οποίες έχουν παραγγελθεί από τη Ρωσία, και θα φέρουν εγχάρακτες τις μορφές Αγίων, αλλά και των δωρητών, μελών της τοπικής κοινότητας. Οι χρυσοί τρούλοι θα υψώνονται πάνω από τον καθ’ εαυτό ναό, με εμβαδόν περίπου 400 τ.μ. 

 

Ο ρωσικός ναός έχει σχεδιαστεί με τη συνεργασία του αρχιτεκτονικού γραφείου Νίκου Μαυρονικόλα στη Λευκωσία και Ρώσων αρχιτεκτόνων, στο πρότυπο της ρωσικής, εκκλησιαστικής αρχιτεκτονικής του 16ου αιώνα. 

Βασικός δωρητής φέρεται ο Ρώσος επιχειρηματίας, Βιατσεσλάβ Ζαρένκοφ, ο οποίος μοιράζει τον χρόνο του ανάμεσα σε Αγία Πετρούπολη και Κύπρο. Ο Ζαρένκοφ    το  2015 συναντήθηκε για πρώτη φορά με τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, ζητώντας του τη βοήθειά του για ένα βιβλίο σχετικά με τα μοναστήρια της Κύπρου. Μετά από αυτό, πρόσθεσε, του εκφράσαμε την επιθυμία για την ανέγερση ενός μικρού ξύλινου ναού και τότε ο κ. Ησαΐας  παραχώρησε  ένα αρκετά μεγάλο χώρο για κτιστεί  εκκλησία.

 

 

 

 

 

 

Share this post