Οι “27” συνεχίζουν το δείπνο συζητώντας άλλο προσχέδιο. Τί ανέφερε αυτό που απέρριψαν Ελλάδα-Κύπρος

Οι “27” συνεχίζουν το δείπνο συζητώντας άλλο προσχέδιο. Τί ανέφερε αυτό που απέρριψαν Ελλάδα-Κύπρος

Σε αυτό υιοθετούνταν  βασικά αιτήματα της Άγκυρας

Δεύτερο προσχέδιο για τις ευρωτουρκικές σχέσεις  συζητούν οι ηγέτες των “27” της Ευρωπαϊκής Ένωσης  , ενώ δεν αποκλείεται, σύμφωνα με έγκυρη πηγή, που έχει εμπειρία από τις ΣυνόδουςΚορυφής , να παρουσιαστεί  τρίτο και  τέταρτο προσχέδιο στην προσπάθεια να υπάρξει κατάληξη.

Η Ελλάδα και η Κύπρος απέρριψαν το πρώτο προσχέδιο. Είναι πιθανόν οι διαβουλεύσεις να συνεχιστούν και μετά το δείπνο των ηγετών.

Στο προσχέδιο,που απορρίφθηκε , αναφερόταν :  Η ΕΕ είναι έτοιμη να χρησιμοποιήσει όλα τα εργαλεία στη διάθεσή της προκειμένου να διασφαλίσει τον σεβασμό της κυριαρχίας Ελλάδας και Κύπρου. Με την προϋπόθεση ότι διατηρούνται εποικοδομητικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση ζητημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να «δρομολογήσουν μια θετική πολιτική ατζέντα ΕΕ-Τουρκίας με ιδιαίτερη έμφαση στον εκσυγχρονισμό της Τελωνειακής Ένωσης και στη διευκόλυνση του εμπορίου» καθώς και «υψηλού επιπέδου διαλόγους» και «συνεχή συνεργασία σε θέματα μετανάστευσης σύμφωνα με τη δήλωση ΕΕ-Τουρκίας για το 2016». Διπλωματική πηγή ανέφερε ότι ουσιαστικά αυτά ήταν βασικά αιτήματα της Άγκυρας.

Στο προσχέδιο περιλαμβάνεται και η πρόταση του Σαρλ Μισέλ καλώντας σε «πολυμερή διάσκεψη για την Ανατολική Μεσόγειο» και αναθέτοντας στον Ζοζέπ  Μπορέλ, να επεξεργαστεί τις λεπτομέρειες. Επιπλέον, το κείμενο «χαιρετίζει τα πρόσφατα βήματα οικοδόμησης εμπιστοσύνης από την Ελλάδα και την Τουρκία».

Για την Κύπρο, στο κείμενο αναφερόταν ότι  οι τουρκικές δραστηριότητες στα ύδατά της «πρέπει να σταματήσουν» και καλεί την Άγκυρα να ξεκινήσει διάλογο με τη Λευκωσία για την επίλυση της θαλάσσιας διαφοράς. Το προσχέδιο συμπερασμάτων υποστήριζε και  την «ταχεία επανέναρξη των διαπραγματεύσεων» υπό την αιγίδα του ΟΗΕ  για τη δημιουργία μιας «δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Share this post