Οι “27” είπαν ναι σε “Ταμείο Ανάκαμψης”

Οι “27” είπαν ναι σε “Ταμείο Ανάκαμψης”

Παραμένουν οι  διαφορές  Βορρά – Νότου και μετά την  τηλεδιάσκεψη. 

Την σύσταση “Ταμείου για την Ανάκαμψη”,  το οποίο θα χρηματοδοτήσει με δάνεια και κονδύλια τα Κράτη-Μέλη, που έχουν πληγεί περισσότερο από τον κορονοϊό, αποφάσισαν οι ηγέτες των “27” κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης , προκειμένου αυτή να εξέλθει από τη διαφαινόμενη βαθιά ύφεση.
Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
 και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν), Σαρλ Μισιέλ, και Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, δεν αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένο ποσό που θα συγκεντρωθεί. Ωστόσο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Κομισιόν)  οριοθέτησε τις ανάγκες σε τρισεκατομμύρια ευρώ.
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στις επόμενες εβδομάδες.
Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης προβλέπει τεχνική προετοιμασία της πρότασης από την Κομισιόν, παρακολούθηση από το Eurogroup και νέα Σύνοδο Κορυφής προκειμένου να ληφθούν τελικές αποφάσεις.
Το “Ταμείο για την Ανάκαμψη”, θα είναι συνδεδεμένο με το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, γεγονός το οποίο συνεπάγεται αναπροσαρμογή των προτεραιοτήτων, όσον αφορά το νέο επταετή προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την DW η  εντολή των Ευρωπαίων ηγετών προς την Κομισιόν είναι να υποβάλει πλήρη πρόταση, μέσα στο επόμενο μήνα, για τη σύσταση του ταμείου, η οποία θα περιλαμβάνει τον χρονικό ορίζοντα, τον στόχο, το μέγεθος, την κατανομή των πόρων, τον τρόπο χρηματοδότησης και την αποπληρωμή του μέρους των δανείων.
Η Επιτροπή έχει ήδη αναλάβει να τροποποιήσει την αρχική πρότασή της (Ιούνιος 2018) για το ΠΔΠ της παραπάνω περιόδου, η οποία καθόριζε τις δαπάνες στα 1.135 δισ. ευρώ. Τώρα θα επανακαθοριστεί η πρόταση, ώστε ενδεχομένως να αυξηθούν οι δαπάνες, ενώ σύμφωνα με την κ. φον ντερ Λάιεν, η υλοποίηση του ΠΔΠ θα γίνει με εμπροσθοβαρή τρόπο, ώστε να υπάρξουν περισσότερα διαθέσιμα κοινοτικά κονδύλια το 2021-2022.
Προειδοποίεί για ύφεση η Λαγκάρντ
Πάντως, δεδομένου ότι στη σύνοδο δεν λήφθηκαν αποφάσεις, πέραν της εντολής προς την Κομισιόν να φέρει συνολική πρόταση, είναι λογικό να υπάρχουν πολλά ερωτήματα που θα απαντηθούν μόνο όταν υποβληθεί η τελική πρόταση. Αφορούν το πώς θα εκδοθούν τα ομόλογα, τους όρους και τη διάρκεια, το πώς θα δοθούν τα δάνεια στα κράτη-μέλη και φυσικά το ακριβές ύψος που θα έχει το νέο ταμείο.
Αυτό που ζήτησαν οι χώρες του νότου με επικεφαλής την Ιταλία, που έχει και το μεγαλύτερο πρόβλημα, είναι να υπάρξει προικοδότηση του ταμείου ανάκαμψης με επιθυμητό ύψος τα 1,5 τρισ. ευρώ και να μην περιορίζεται μόνο σε δάνεια αλλά και επιχορηγήσεις. Οι χώρες του Βορρά επέμειναν από την πλευρά τους το νέο ταμείο να είναι στοχευμένο και προσωρινό με ρήτρα λήξης ισχύος.

Στην παρέμβασή της στη συζήτηση η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε σε δραματικούς τόνους τους Ευρωπαίους ηγέτες για το μέγεθος της κρίσης και της συρρίκνωσης του ΑΕΠ σε ποσοστό που μπορεί, όπως είπε, να αγγίξει και το 15% για το 2020. Πρόσθεσε επίσης ότι η πολιτική ηγεσία της ΕΕ έχει κάνει μέχρι στιγμής «πολύ λίγα και πολύ αργά» για την αντιμετώπιση της κρίσης.
Όπως επισημαίνουν στις Βρυξέλλες, στόχος είναι το νέο ταμείο να τεθεί σε λειτουργία από τον Ιανουάριο του 2021, ενώ η κ. φον ντερ Λάϊεν διευκρίνισε ότι εάν χρειαστούν χρήματα νωρίτερα μπορεί να βρεθεί μια ενδιάμεση λύση.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες επικύρωσαν την απόφαση του Εurogroup της 9ης Απριλίου σχετικά με το πρώτο πακέτο μέτρων ύψους 540 δισ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, τα παραπάνω χρήματα θα είναι διαθέσιμα από την 1η Ιουνίου.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για: 1) 240 δισ. ευρώ σε μορφή δανείων από τον ΕSM προς τα κράτη-μέλη προκειμένου να χρηματοδοτήσουν δαπάνες που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τις δαπάνες για την πρόληψη, περίθαλψη και θεραπεία που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, 2) 100 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση της διατήρησης της απασχόλησης, μέσω στήριξης των εργαζομένων και των επιχειρήσεων, 3) 200 δισ. ευρώ για δάνεια σε ΜΜΕ από την ΕΤΕπ.

Ο πρόεδρος Αναστασιάδης

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , Κυριάκος Κούσιος , ανέφερε ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης σε παρέμβασή του  τοποθετήθηκε σε έκταση ως προς τις θέσεις της Κύπρου για το πλάνο ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι ανεξαρτήτως εργαλείου που θα επιλεγεί, αυτό που έχει σημασία είναι να βοηθηθούν περισσότερο οι χώρες που είναι πιο εκτεθειμένες, όπως η περίπτωση της Κύπρου, με οικονομία βασιζόμενη στις υπηρεσίες, οι οποίες μάλιστα έχουν υποστεί βαριές επιπτώσεις από την οικονομική κρίση. Θα πρέπει, τόνισε, να ληφθούν υπόψη οι ιδιαιτερότητες, όπως ο νησιωτικός χαρακτήρας και γενικότερα η γεωγραφική θέση στην περίπτωση της Κύπρου και να ενισχυθούν τόσο η Πολιτική Συνοχής, τόσο και η Κοινή Αγροτική Πολιτική. Η Κύπρος υποστήριξε, επίσης, την ενίσχυση των χωρών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα μέσω κονδυλίων της ΕΕ, και όχι δανεισμού, καθώς και τη συνέχιση της συζήτησης για το μηχανισμό του αμοιβαίου χρέους.

Στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου προστίθεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε, επίσης, εκτενώς τους ηγέτες της ΕΕ για τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα της Κύπρου. Επεσήμανε ότι εν μέσω παγκόσμιας πανδημίας και ενώ καλούνται οι χώρες να συνεργαστούν και να επιδείξουν πραγματική αλληλεγγύη, η Άγκυρα συνεχίζει την εχθρική και επικίνδυνη προσέγγισή της, εναντίον του Διεθνούς Δικαίου καθώς και αρχών και αξιών, αλλά και των συμφερόντων της ΕΕ, στο πλαίσιο μιας αναχρονιστικής αναθεωρητικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε τη σημασία η ΕΕ να εξακολουθήσει να τηρεί συνεπή, ενιαία στάση αρχών επί του συγκεκριμένου θέματος, στο πλαίσιο των ειλημμένων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των μηχανισμών που έχουν ήδη τεθεί σε εφαρμογή”.

Share this post