Οι “27” δεν συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Οι “27” δεν συμφώνησαν για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

 

Χωρίς συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε έληξε η «τηλεσύνοδος» των Ευρωπαίων ηγετών. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ανακοίνωσε ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. θα ξανασυζητήσουν το θέμα στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες με τη φυσική παρουσία τους. 

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, που είχε την προεδρία αυτό το εξάμηνο, εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για το Ταμείο που θα προβλέπει 750 δισεκατομμύρια ευρώ σε επιχορηγήσεις και δάνεια.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, το Σχέδιο «σκόνταψε» στις αντιρρήσεις χωρών που απαιτούν να υπάρξουν πιο αυστηρά κριτήρια σύνδεσης των χρηματοδοτήσεων (allocation key) με την πανδημική κρίση.

Συγκεκριμένα, κάποιες χώρες- μέλη θέλουν να αναδειχθεί ποια κράτη δεν ήταν σε ευνοϊκή δημοσιονομικά θέση , ώστε να ανταπεξέλθουν στην κρίση και απαιτούν να γίνει διαχωρισμός μεταξύ των ήδη προβληματικών (προ πανδημικής κρίσης) οικονομικών δεικτών, με αυτούς που προέκυψαν λόγω της πανδημίας.

Έτσι, οι  Ευρωπαίοι  στα μέσα Ιουλίου θα προσπαθήσουν  να καταλήξουν σε συνολική συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της περιόδου 2021-2027, αλλά και το Ταμείο Ανάκαμψης της οικονομίας μετά την πανδημία του κορονοϊού. Η σημερινή τηλεδιάσκεψη των ηγετών έγινε σε καλό κλίμα, ενώ καταγράφηκε συναίνεση σε πολλά βασικά ζητήματα, αλλά και διαφωνίες κυρίως από την πλευρά χωρών του Βορρά (Ολλανδία, Σουηδία, Δανία, Αυστρία) για το Ταμείο Ανάκαμψης.

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ μετά τη συνεδρίαση, σύμφωνα με τον οποίο αρχίζει και «αναδύεται μια συναίνεση», ωστόσο έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν παραγνωρίζει και τις διαφωνίες που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος διαπίστωσε συναίνεση σε σχέση με την αύξηση του ανώτατου ορίου ιδίων πόρων του ΠΔΠ, αλλά και την αναγκαιότητα του Ταμείου Ανάκαμψης. Διαπίστωσε και διαφωνίες σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης, όπως για το ύψος των επιχορηγήσεων, την κλείδα κατανομής και τους όρους της χορήγησης των χρημάτων.

Σύμφωνα με τον κ. Μισέλ από τώρα ουσιαστικά ξεκινούν οι πραγματικές διαπραγματεύσεις, οι οποίες θα ενταθούν μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συγκαλέσει συνάντηση αλλά με φυσική παρουσία των Ευρωπαίων ηγετών τον επόμενο μήνα. Δεν ανέφερε συγκεκριμένη ημερομηνία, ωστόσο κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για τα μέσα Ιουλίου.

Η  πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, χαιρέτησε τη βούληση των ηγετών για συμφωνία, ενώ επισήμανε ότι μπορούμε να ξεπεράσουμε τις διαφωνίες και να φτάσουμε σε συμφωνία αρκεί να μην χάσουμε, όπως είπε, τη μεγάλη εικόνα.

Στην τηλεδιάσκεψη έλαβε μέρος και η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία έκανε έκκληση στους ηγέτες να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο. Η οικονομία βιώνει μια δραματική πτώση με υποχώρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο της τάξης του 13%, ενώ η συνολική ύφεση το 2021 θα κυμανθεί στο 8,7%, ανέφερε, προσθέτοντας ότι όσο πιο γρήγορα ληφθούν οι αποφάσεις για το Ταμείο Ανάκαμψης τόσο νωρίτερα θα ξεκινήσειη αναθέρμανση της οικονομίας.

Η Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ ανέφερε ότι η Ευρώπη έχει κάθε συμφέρον να συμφωνηθεί το Ταμείο Ανάκαμψης το συντομότερο, ενώ προειδοποίησε ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τη βαθύτερη ύφεση από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι οι προτεινόμενες επιχορηγήσεις των 500 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το ελάχιστο με δεδομένη την έκταση της κρίσης. Πρόσθεσε ότι η συμφωνία πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.

Η παρέμβαση Αναστασιάδη

Κατά την παρέμβαση του στη Σύνοδο, ο πρόεδρος Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την πρόταση και τις προσπάθειες της, και εξέφρασε την πεποίθηση του για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων, υπογραμμίζοντας την ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης του νέου προϋπολογισμού.

Τόνισε πως η τελική συμφωνία πρέπει πρωτίστως να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες όλων των Ευρωπαίων πολιτών και να παρέχει στην ΕΕ τη δυνατότητα αποτελεσματικής αντιμετώπισης των τρεχουσών και μελλοντικών προκλήσεων και επεσήμανε την ανάγκη να επιδειχθεί ιδιαίτερη αλληλεγγύη προς τα Κράτη Μέλη που έχουν πληγεί περισσότερο από τη χωρίς προηγούμενο κρίση στη δημόσια υγεία.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, παρουσίασε εκ νέου τις θέσεις και τα αιτήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναλύοντας λεπτομερώς τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου ως νησιωτικό Κράτος Μέλος και των προβλημάτων συνδεσιμότητας που αντιμετωπίζει .

Αναφέρθηκε επίσης στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτή την περίοδο η κυπριακή οικονομία και την ανάγκη περαιτέρω στήριξης της από την ΕΕ, αφού οι κυριότεροι τομείς της, όπως αυτοί του τουρισμού και των υπηρεσιών, έχουν δεχθεί σοβαρότατο πλήγμα εξαιτίας της πανδημίας.

Σε σχέση με τα ευρωπαϊκά κονδύλια υπογράμμισε ότι αυτά, είτε απευθύνονται σε Κράτη Μέλη είτε σε τρίτους, θα πρέπει να συνοδεύονται από σαφείς προϋποθέσεις που να σχετίζονται όχι μόνο με τον σεβασμό στο κράτος δικαίου, αλλά πρωτίστως με τον σεβασμό της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των Κρατών Μελών.

 

Κ. Μητσοτάκης: Αναφορά και  στα ελληνοτουρκικά

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Ανάκαμψης ένα πολύ καλό σημείο εκκίνησης, από το οποίο δεν πρέπει να πάμε παρακάτω. Μιλώντας ως εκπρόσωπος, όπως είπε, μιας χώρας που το 2011 βίωσε ύφεση της τάξης του 9,1%, ανέφερε ότι αυτού του είδους οι οικονομικές καταστάσεις είναι πραγματικά ιδιαίτερα επώδυνες, οδηγούν σε κοινωνική αναταραχή και σε άνοδο του λαϊκισμού.

Πρέπει όλοι να γνωρίζουμε καλά τι θα αντιμετωπίσουμε, εάν η αντίδρασή μας δεν έχει το κατάλληλο μέγεθος ή την ταχύτητα που απαιτείται, προειδοποίησε ο κ. Μητσοτάκης. Ζήτησε επίσης να διατηρηθεί το ύψος του συνολικού ποσού και η αναλογία επιχορηγήσεων – δανείων, καθώς και να μην αλλάξει η κλείδα κατανομής. «Οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το ύψος της παρέμβασης κι οτιδήποτε διαφορετικό θα δημιουργούσε σοβαρότατο πρόβλημα», υπογράμμισε.

Τέλος, έθεσε θέμα τουρκικής προκλητικότητας τονίζοντας ότι «είναι παράδοξο να συζητάμε για κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για την Ουκρανία και να μη συζητάμε για την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ελλάδας και της Κύπρου». Ζήτησε δε το ζήτημα αυτό να συζητηθεί στη Σύνοδο του Ιουλίου, που θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στις Βρυξέλλες

*Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ και DW

Share this post