Οι πρώτες ώρες της χούντας στην Ελλάδα το 1967

Οι πρώτες ώρες της χούντας στην Ελλάδα το 1967

Συμπληρώνονται σήμερα 54 χρόνια από το πραξικόπημα της χούντας των συνταγματαρχών στην Ελλάδα , που κράτησε επτά χρόνια. Η επτάχρονη δικτατορία κατέρρευσε με το πραξικόπημα  (15 Ι0υλίου) και την τουρκική εισβολή (20 Ιουλίου 1974) στην Κύπρο.

Τα ξημερώματα της 21ης Απριλίου 1967, η Ελένη Καραπαναγιώτη ξύπνησε από το τηλεφώνημα του  εκδότη της εφημερίδας “ΤΟ ΒΗΜΑ” των Αθηνών, Χρήστου Λαμπράκη, που ενημέρωνε τον σύζυγό της, τότε διευθυντή σύνταξης της εφημερίδας  ,  Λέοντα Καραπαναγιώτη, για «ένα κινηματάκι». Δημοσιογράφος και η ίδια, κατέγραψε στην γραφομηχανή της πώς έζησε τις αγωνιώδεις πρώτες ώρες της επταετίας.

Το κείμενο αυτό  παρουσίασε, στις 21 Απριλίου 2016, το inside story.gr .

Εκτός από τη συγγραφέα του κειμένου Ελένη Καραπαναγιώτη, που υπήρξε δημοσιογράφος και εκδότης και τον σύζυγό της Λέοντα Καραπαναγιώτη, δημοσιογράφο και τότε διευθυντή συντάξεως του Βήματος, στη μαρτυρία αναφέρονται οι εξής: Απόστολος Δοξιάδης, συγγραφέας, αδελφός της Καλής Δοξιάδη. Καλή Δοξιάδη, κόρη του Κωνσταντίνου Δοξιάδη, δημοσιογράφος, συγγραφέας. Χρήστος Λαμπράκης, εκδότης. Κώστας Καζάκος, ηθοποιός.

Στο κείμενο αναφέρονται οι: Ανδρέας Δημάκος, τότε διευθυντής του Βήματος, Κώστας Σκουράς, δημοσιογράφος του Βήματος, Γαλάτεια Δημάκου, σύζυγος του Ανδρέα Δημάκου.

 

 

Ο Λέων και η Ελένη Καραπαναγιώτη

 

Share this post