Οι πρώτες εκλογές μετά τα μνημόνια

Οι πρώτες εκλογές μετά τα μνημόνια

Άνοιξαν στις 07:00 το πρωί ( ώρα Ελλάδος και Κύπρου) οι κάλπες σε όλη την Ελλάδα. Οι κάλπες θα κλείσουν, εκτός απροόπτου στις 19:00 και τότε θα έχουμε τα πρώτα exit poll.
Περίπου 10 εκατομμύρια Ελληνίδες και Έλληνες θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, από το οποίο θα προκύψει η νέα Βουλή και η κυβέρνηση της χώρας. Πρόκειται για τις πρώτες βουλευτικές εκλογές της μεταμνημονιακής εποχής και για τις 19ες της μεταπολίτευσης. Εθνικές εκλογές στην καρδιά του καλοκαιριού έχουν να διενεργηθούν από το 1928 (19 Αυγούστου), ενώ μέσα στο κατακαλόκαιρο στήθηκαν εθνικές κάλπες και τα έτη 1910 (21 Αυγούστου) και 1875 (18 Ιουλίου).

Ο Αλέξης Τσίπρας έγραψε στο tw για την σημερινή εκλογική μάχη: «Θα κρίνει την πορεία της χώρας μας τα επόμενα 4 χρόνια, θα κρίνει τις ζωές μας. Ας μη λείψει κανείς. Και η τελευταία ψήφος μπορεί να είναι η καθοριστική. Αποφασίζουμε για την ζωή μας.»
Το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι: «Στις 7 Ιουλίου ψηφίζουμε. Στις 8 Ιουλίου ξεκινάμε. Έφτασε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Ισχυρή ανάπτυξη για όλους τους Έλληνες. #Ενωμένοι_Μπορούμε #Εκλογές2019».


Ο Κύπριος ΥΠΕΞ , Νίκος Χριστοδουλίδης, δηλώνει σήμερα στην «Καθημερινή» Κύπρου : «Βάσει των επαφών μας με τα ΗΕ, μετά τις εκλογές στην Ελλάδα, θα δοθεί νέα ώθηση στην προσπάθεια για επανέναρξη των συνομιλιών».
Οι ξένοι «βλέπουν» Μητσοτάκη
Σύμφωνα με ανάλυση του ΠΑΥΛΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ στην DW , πριν από τρία χρόνια η Άγκελα Μέρκελ θεωρούσε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που μόλις είχε εκλεγεί πρόεδρος της Ν.Δ., εξέφραζε απλώς τη συνέχεια του παλαιού κατεστημένου. Η Γερμανίδα καγκελάριος, έχοντας μια μάλλον απλουστευτική εικόνα των ελληνικών πραγμάτων, πίστευε ότι η μεταρρυθμιστική αφλογιστία των ελληνικών κυβερνήσεων οφειλόταν στα εμπόδια που έθεταν οι πολιτικές οικογένειες που δεσπόζουν στο Κοινοβούλιο και στις ηγεσίες των μεγάλων κομμάτων. Σταδιακά κατανόησε ότι οι αντιστάσεις της κοινωνίας και των διαφόρων λόμπι μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες των πολιτικών και ότι κάποια μέλη πολιτικών οικογενειών μπορεί να διαθέτουν μεγαλύτερη τόλμη από τον μέσο όρο στη λήψη δύσκολων αποφάσεων.
Σήμερα η κ. Μέρκελ, ενώ εξακολουθεί να εκτιμά τον κ. Τσίπρα, διατηρεί παράλληλα ειλικρινή επικοινωνία και σχέση εμπιστοσύνης με τον κ. Μητσοτάκη, αφού οι άνθρωποι του επιτελείου της έχουν προεξοφλήσει, ιδίως μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ότι αυτός θα είναι ο επόμενος πρωθυπουργός.

Στο Βερολίνο δεν έχουν ξεχάσει ότι ο κ. Τσίπρας πιστώνεται με την εφαρμογή του μνημονίου και την επίλυση του Μακεδονικού, αλλά εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η συνεργασία με τον κ. Μητσοτάκη θα είναι ακόμα πιο εποικοδομητική για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων, που μέσα στα επόμενα χρόνια θα βάλουν την Ελλάδα σε μια σταθερή τροχιά ανάπτυξης.
Την ίδια ώρα, εκπρόσωποι των μεγάλων ευρωπαϊκών πρεσβειών στην Αθήνα βρίσκονται σε «ανοιχτή γραμμή» με πρόσωπα από το γραφείο του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όχι μόνο για τα εξωτερικά, αλλά ιδίως για τα οικονομικά θέματα, καθώς η κυριότερη μεταβολή που αναμένεται να εκδηλωθεί σχεδόν αμέσως στην Αθήνα είναι αποφάσεις που θα αλλάξουν δραματικά το κλίμα προς το καλύτερο για την οικονομία και τις επενδύσεις. «Οι διεθνείς επενδυτές είναι ενθουσιασμένοι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα διαδεχθεί τον Αλέξη Τσίπρα», λέει στην «Κ» ο δημοσιογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον και συμπληρώνει ότι η Ελλάδα «θα μπει επιτέλους σε έναν ενάρετο κύκλο». Άρθρο σε αυτό το κλίμα από τον ίδιο δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο Reuters.
Δεν είναι μόνον οι εκπρόσωποι ξένων επενδυτικών οίκων, πολλοί από τους οποίους είχαν την ευκαιρία να συναντήσουν τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη κατά τους τελευταίους μήνες, αλλά και ανώτατοι τεχνοκράτες των θεσμών καθώς και επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών ευρωπαϊκών χωρών που πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά στα 10 χρόνια της κρίσης που η Ελλάδα έχει αποφασίσει να αλλάξει σελίδα και να διαμορφώσει συνθήκες ισχυρής ανάπτυξης που αυτομάτως θα θέσουν σε νέα βάση όλα τα προβλήματα – από τη βιωσιμότητα του χρέους έως το μέλλον της απασχόλησης και του ασφαλιστικού.
Τα εθνικά θέματα
Παράλληλα, τα εξωτερικά θέματα παραμένουν στην «πρώτη γραμμή», καθώς η νευρικότητα στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο και η επιθετικότητα της Τουρκίας καθιστούν επιτακτική τη συναντίληψη και τον συγχρονισμό ενεργειών μεταξύ των μεγάλων πρωτευουσών και των Αθηνών.
Στο πλαίσιο αυτό έγινε η συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με την κ. Μέρκελ στο περιθώριο των εργασιών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στις 20 Ιουνίου. Κατά τη διάρκεια των επίσημων εργασιών, ο πρόεδρος της Ν.Δ. υποστήριξε την επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία σε περίπτωση που η Αγκυρα συνεχίσει την πολιτική προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη θέση του αυτή επανέλαβε στην κατ’ ιδίαν συζήτησή του με τη Γερμανίδα καγκελάριο. Η συζήτηση επεκτάθηκε σε άλλα ζητήματα πολιτικής που σχετίζονται με τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη.
Παράλληλα, γερμανικές, γαλλικές και βρετανικές εφημερίδες στις οποίες έχει παραχωρήσει συνεντεύξεις τους τελευταίους μήνες ο κ. Μητσοτάκης τολμούν την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα αποτελέσει μέσα στα επόμενα χρόνια όχι μόνο μια χώρα που άφησε πίσω της οριστικά την κρίση, αλλά επιπλέον, με λίγη τύχη και με αρκετή δουλειά, ένα μοντέλο προόδου και δυναμισμού. Θα αντιστραφεί, δηλαδή, η εικόνα «μαύρου πρόβατου» που υπήρχε στα πρώτα χρόνια της δεκαετίας.
Είναι αλήθεια ότι οι Γερμανοί και οι Γάλλοι έδειξαν για τους δικούς τους ξεχωριστούς λόγους μεγάλη ανοχή στον Αλέξη Τσίπρα. Σήμερα, όμως, η συζήτηση που επικρατεί επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η ευρεία νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις ευρωεκλογές είναι μη αναστρέψιμη και ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Η νίκη αυτή, βεβαίως, ερμηνεύεται με δύο τρόπους. Κύκλοι του ΕΛΚ, αλλά και άνθρωποι του κύκλου Μακρόν στο Παρίσι, πιστεύουν ότι η νίκη της Ν.Δ. σηματοδότησε ότι ο λαϊκισμός ηττήθηκε για πρώτη φορά σε τέτοια έκταση στην πρωτεύουσα στην οποία πρώτα οξύνθηκε και επιβλήθηκε, πριν από σχεδόν πέντε χρόνια. Στο Βερολίνο, όμως, υπάρχει και η άποψη ότι ο κ. Τσίπρας έχασε ακριβώς γιατί εγκατέλειψε τον λαϊκισμό του πρώτου εξαμήνου του 2015 και στη συνέχεια προώθησε τόσο μια σειρά από μνημονιακές μεταρρυθμίσεις και περικοπές εισοδημάτων όσο και την περίφημη συμφωνία των Πρεσπών. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τώρα είναι πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, υπερέβαλε εαυτόν όταν σε μεγάλο αφιέρωμα στον Αλέξη Τσίπρα που δημοσίευσε η εβδομαδιαία εφημερίδα Die Zeit δήλωσε ότι «ο Ελληνας πρωθυπουργός έχει επιδόσεις ηγέτη (statesman), γιατί ξεμπλόκαρε τις σχέσεις με τη Βόρεια Μακεδονία παρά τις αντιδράσεις που συνάντησε».
Είναι προφανές ότι το Μακεδονικό ενδιέφερε ιδιαίτερα το Βερολίνο, σε βαθμό που να αγνοούνται στο αφιέρωμα της Zeit στοιχεία όπως η υπερβολική φορολόγηση και οι συνθήκες στασιμοχρεοκοπίας που επικρατούν στην οικονομία. Ο συντάκτης Μίχαελ Τούμαν, που έχει παρομοιάσει στον παρελθόν τον κ. Τσίπρα με τον Βίλι Μπραντ, αυτή τη φορά «τερματίζει» τον θαυμασμό του ανακαλύπτοντας αντιστοιχίες ανάμεσα στον Ελληνα πρωθυπουργό και στον… Ουίνστον Τσώρτσιλ του 1945, που αφού κέρδισε τον πόλεμο, έχασε τις εκλογές, γιατί οι Βρετανοί σκέφτηκαν ότι δεν είχε να τους προσφέρει κάτι παραπάνω.
Από την άλλη πλευρά, οι Financial Times, παρά το γεγονός ότι έχουν εκφραστεί ευμενώς για τον κ. Τσίπρα, υποδέχθηκαν θετικά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η ανταποκρίτρια της εφημερίδας στην Αθήνα, Κάρεν Χόουπ, ακολούθησε τον κ. Μητσοτάκη στην προεκλογική επίσκεψή του στην Πετρούπολη και υπογράμμισε ότι «ο Μητσοτάκης ενισχύεται εξαιτίας της επιθυμίας των Ελλήνων για αλλαγή».

Εκτός από τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, στο πλαίσιο του ΕΛΚ, ο κ. Μητσοτάκης έχει ακολουθήσει μέσα στο 2019 πρόγραμμα επαφών με διεθνείς προσωπικότητες. Ανάμεσα σε αυτές ξεχωρίζουν τρεις γυναίκες ο ρόλος των οποίων στην ευρωπαϊκή και στη διεθνή σκηνή φαίνεται ότι αναβαθμίζεται σημαντικά: η Ανεγκρετ Κραμπ Κάρενμπαουερ, που διαδέχθηκε την κυρία Μέρκελ στην προεδρία των Χριστιανοδημοκρατών, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία προτάθηκε για να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στη θέση του επικεφαλής της ΕΚΤ, και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επελέγη από τους Ευρωπαίους ηγέτες για να διαδεχθεί τον Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν επισκέφθηκε την Αθήνα στις 5 Μαρτίου αποδεχόμενη πρόσκληση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής». Στη σχετική εκδήλωση για την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας, όπου μίλησαν η ίδια και ο κ. Μητσοτάκης, η Γερμανίδα πολιτικός απευθύνθηκε στον πρόεδρο της Ν.Δ. λέγοντας: «Ξέρω ότι εσύ, Κυριάκο, θα διαμορφώσεις το νέο success story της Ελλάδας ως μελλοντικός πρωθυπουργός».
Απαρατήρητο δεν έχει περάσει το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης, ήδη από τις αρχές Μαρτίου, βρισκόταν ανάμεσα σε αυτούς που υποστήριξαν δημοσίως την αναστολή συμμετοχής του κόμματος Fidecz του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας Βίκτορ Ορμπαν στο ΕΛΚ, εξαιτίας της πολιτικής του κατά των μεταναστών και του γενικότερου ρόλου του στη χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και στην κάμψη της ευρωστίας των δημοκρατικών θεσμών στην Ουγγαρία. Αυτό πράγματι έγινε στις 20 Μαρτίου.
Σήμερα, κορυφαία think tanks προεξοφλούν ευρεία νίκη της Ν.Δ. «Είναι εξαιρετικά πιθανή η αυτοδυναμία της στις εκλογές της Κυριακής», δηλώνει ο επικεφαλής Ευρώπης του Eurasia Group Μιζτάμπα Ραχμάν, με βάση όλες τις τελευταίες δημοσκοπήσεις. Στη σχετική έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με όλες τις μετρήσεις, η διαφορά κυμαίνεται από 8,5% έως 13% και εκτιμάται ότι η τελική διαφορά τη βραδιά των εκλογών θα είναι ίδια ή μεγαλύτερη από εκείνη των ευρωεκλογών. Εάν η αυτοδυναμία δεν επιτευχθεί, τότε αναφέρεται ότι το πιθανότερο σενάριο είναι η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΚΙΝΑΛ. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη θετική στάση των ξένων επενδυτών απέναντι στον κ. Μητσοτάκη λόγω των σπουδών του στο Χάρβαρντ και της εργασίας του σε διεθνή συμβουλευτική εταιρεία, τη McKinsey, στο Λονδίνο το 1993.
Η διαδικασία των εκλογών
Οι εκλογές διενεργούνται με βάση τους εκλογικούς καταλόγους της Β’ Αναθεώρησης του 2019, δηλαδή αυτούς που περιλαμβάνουν τις μεταβολές που επήλθαν έως και τις 30 Απριλίου 2019, ενώ οι τετραπλές εκλογές του Μαΐου διεξήχθησαν με βάση τους καταλόγους της Α΄ Αναθεώρησης, δηλαδή με τις μεταβολές που επήλθαν έως τις 28 Φεβρουαρίου. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι εγγραμμένοι ψηφοφόροι για τις σημερινές εκλογές να είναι 18.430 λιγότεροι, όσοι δηλαδή και οι θανόντες στο μεσοδιάστημα.

Εάν επιβεβαιωθούν οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων ημερών, όλα δείχνουν ότι από εκείνη τη στιγμή θα γνωρίζουμε καθαρά και χωρίς αμφισβητήσεις -εκτός συγκλονιστικής ανατροπής- τον νικητή των εκλογών που θα είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία. Αυτό που ενδεχομένως θα είναι υπό αμφισβήτηση και αναμένεται να ξεκαθαρίσει σίγουρα στις 9 το βράδυ όταν η Singular Logic θα ανακοινώσει την τελική της εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αν θα υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση και το πόσο θα είναι τα κόμματα της επόμενης Βουλής. Αν δηλαδή, εκτός από τα τέσσερα σίγουρα -ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ- θα κάθονται στα έδρανα από τις 17 Ιουλίου και οι βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, του ΜέΡΑ25 και της Χρυσής Αυγής, οι κάποιοι από αυτούς. Είναι προφανές ότι όσα λιγότερα κόμματα θα έχει η Βουλή τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δύναμη του πρώτου κόμματος. Υπό προϋποθέσεις μπορεί να φτάσει ακόμη και του 165 βουλευτές. Από εκεί και πέρα, η Νέα Δημοκρατία μπορεί εφόσον και τα τρία κόμματα ξεπεράσουν το όριο του 3% και αναλόγως του δικού της ποσοστού να φτάσει και τους 151 βουλευτές. Πάντως σύμφωνα με όλα τα μοντέλα πρόγνωσης η σημερινή αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να έχει τουλάχιστον 155 βουλευτές. Σε ότι αφορά τα ποσοστά, η Νέα Δημοκρατία φέρεται να πλησιάζει το 40%. Ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του και αυτός δείχνει μια αυξημένη συσπείρωση και φέρεται να προσεγγίζει το 30% Οι τελικές επιδόσεις και κατά συνέπεια και οι διαφορές δεν μπορούν να προβλεφθούν καθώς καθοριστικό ρόλο παίζει η συμμετοχή. Και φυσικά αν η αποχή προέρχεται από συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού αυτό αυξάνει ή μειώνει αντίστοιχα τη διαφορά. Σε ότι αφορά τους δύο βασικούς μονομάχους μπορεί αυτό να έχει ελάχιστη σημασία κυρίως σε επίπεδο εντυπώσεων, αλλά μπορεί στα τρία μικρά κόμματα που αγωνίζονται να πιάσουν το όριο του 3% κάθε ψήφος να είναι καταλυτική. Σε κάθε περίπτωση πάντως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας εκφράζεται η ευχή να μείνουν εκτός Βουλής και η Χρυσή Αυγή και η Ελληνική Λύση, ενώ αντιθέτως δεν θα είχε κανένα πρόβλημα να βρίσκεται στα έδρανα ο Γιάνης Βαρουφάκης. Ειδικά σε σχέση με αυτό το τελευταίο, είναι προφανές ότι ακριβώς αντίθεση είναι η επιθυμία του Αλέξη Τσίπρα καθώς δεν θα ήθελε να έχει ένα ακόμη κόμμα στα αριστερά του στην επόμενη τετραετία στη Βουλή. Πόσο μάλλον όταν ο συγκεκριμένος πολιτικός ήταν ο υπουργός Οικονομικών της διαπραγμάτευσης που έφερε τα capital control, το το δημοψήφισμα και τελικά -εν τη απουσία του- το τρίτο μνημόνιο.
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι όσοι συμπληρώνουν το 17ο έτος της ηλικίας τους κατά το έτος των εκλογών.
Ο αριθμός των σταυρών εξαρτάται από εκείνο των εδρών της εκλογικής περιφέρειας.
Αυτό πρακτικά σημαίνει:
-Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από ένας ως και τρεις βουλευτές, έναν σταυρό.
-Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από τέσσερις ως και επτά βουλευτές, μέχρι δύο σταυρούς.
-Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται από οκτώ ως και δώδεκα βουλευτές, μέχρι τρεις σταυρούς, και
-Στις εκλογικές περιφέρειες, όπου εκλέγονται περισσότεροι από δεκατρείς βουλευτές, μέχρι τέσσερις σταυρούς.
Ο σταυρός πρέπει να μπαίνει ή δεξιά ή αριστερά του ψηφοδελτίου. Αν μπει και στις δύο πλευρές, το ψηφοδέλτιο θεωρείται άκυρο.

Για την κάλυψη των εθνικών εκλογών στην Ελλάδα διαπιστεύθηκαν τριακόσιοι και πλέον δημοσιογράφοι, ανταποκριτές του ξένου Τύπου και φωτορεπόρτερ.
Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκεται το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο ενόψει των εκλογών ώστε να υποδεχθεί τους εκατοντάδες εκπρόσωπους των ελληνικών και διεθνών Μέσων Ενημέρωσης, που θα μεταδώσουν την διαδικασία.
Ενόψει της επιθεώρησης του Κέντρου Τύπου από τον αρμόδιο υφυπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσο η Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης έδωσε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία για την κάλυψη των εθνικών εκλογών στο Κέντρο Τύπου του Ζαππείου διαπιστεύθηκαν 320 δημοσιογράφοι, ανταποκριτές ξένου Τύπου, φωτορεπόρτερ και συνεργεία τηλεοπτικών σταθμών. Από αυτούς, περίπου οι 80 εκπροσωπούν διεθνή ΜΜΕ από 15 χώρες και έχουν έρθει στην Αθήνα ειδικά για την κάλυψη των εθνικών εκλογών. Πρόκειται για ΜΜΕ από την Κύπρο, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Τσεχία, τη Βουλγαρία, την Αλβανία, την Βόρεια Μακεδονία, τις ΗΠΑ, τη Βενεζουέλα, την Ιαπωνία και την Κίνα.
Το Κέντρο Τύπου στο Ζάππειο θα είναι ανοιχτό από νωρίς το πρωί για όλους τους διαπιστευμένους εκπροσώπους των ΜΜΕ. Είναι εξοπλισμένο με ενσύρματο και ασύρματο δίκτυο υψηλής ταχύτητας, με μηχανογραφικό και οπτικοακουστικό εξοπλισμό. Οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν μέσω video wall ελληνικούς και ευρωπαϊκούς τηλεοπτικούς σταθμούς. Επίσης, διατίθεται αίθουσα συνεντεύξεων, στην οποία μπορούν οι πολιτικοί αρχηγοί να προβούν σε δηλώσεις. Εξάλλου, έχει υπάρξει μέριμνα και για διερμηνεία προς διευκόλυνση των ξένων ανταποκριτών.

Share this post