ΟΙ ΗΠΑ ουδέτερες έναντι Ελλάδος -Τουρκίας

ΟΙ ΗΠΑ ουδέτερες έναντι Ελλάδος -Τουρκίας

Την άνοιξη τοποθετείται η αναβληθείσα επίσκεψη Πομπέο στην Κύπρο

Tο Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα μερίδας ελληνικών ΜΜΕ περί διαμεσολαβητικής προσπάθειας των ΗΠΑ, για τις ελληνοτουρκικές διαφορές, το προσεχές διάστημα με πρωταγωνιστή τον επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Μάικ Πομπέο, όπως μετέδωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, ο ανταποκριτής του σταθμού στις Ηνωμένες Πολιτείες και αναμεταδίδει ο ιστότοπος ant1news.gr.
Τρεις ημέρες μετά από την επίσκεψη του Κυριακού Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ όχι μόνο δεν επιβεβαίωσε, αλλά κράτησε και αποστάσεις από τα σχετικά ελληνικά δημοσιεύματα, στα οποία αναφερόταν ότι ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στην διάρκεια της δεξίωσης που παρέθεσαν Πενς και Πομπέο, προς τιμήν του Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη Τετάρτη, ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες πρόκειται να αναλάβουν σύντομα μία διπλωματική πρωτοβουλία για να συνδράμουν στην αποκλιμάκωση της έντασης με την Τουρκία.
Στην απάντηση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τηρείται για ακόμα μια φορά η γραμμή της πάγιας αμερικανικής ουδετερότητας.

Οι ΥΠΕΞ Ελλάδος -Τουρκίας Ν. Δένδιας και Μ. Τσαβούσογλου

Πιο συγκεκριμένα, η απάντηση του εκπροσώπου αναφέρει “Γνωρίζουμε αυτά τα δημοσιεύματα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύονται συνεχώς, με τις κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Τουρκίας, για να ενθαρρύνουν την αποκλιμάκωση των εξελίξεων μέσω διπλωματικών οδών. Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ, την Ελλάδα και την Τουρκία να συνεργαστούν για να διατηρήσουν την ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύσουν τις διαφωνίες τους ειρηνικά, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και καλούν όλα τα μέρη να απέχουν από όλες τις ενέργειες που ενέχουν τον κίνδυνο αύξησης των εντάσεων στην Ανατολική Μεσόγειο”.
Μετά από την δήλωση του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έγκυρη διπλωματική πηγή κληθείσα να σχολιάσει τις αναφορές, επιβεβαίωσε ότι ουδεμία συζήτηση έγινε για ανάμειξη και διαμεσολάβηση του Μάικ Πομπέο στα ελληνοτουρκικά ή ότι επίκειται αμερικανική διαμεσολαβητική πρωτοβουλία.
Η ίδια διπλωματική πηγή ξεκαθάρισε επίσης ότι το ταξίδι του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μάθιου Πάλμερ στην Τουρκία, τον επόμενο μήνα, ήταν ήδη προγραμματισμένο και -αντίθετα από σχετικά δημοσιεύματα- δεν εντάσσεται σε πλαίσιο μεσολαβητικής πρωτοβουλίας. “Δεν έχει συμφωνηθεί διαμεσολάβηση των ΗΠΑ ούτε σε υψηλό ούτε σε χαμηλό επίπεδο”, ανέφερε στον ΑΝΤ1 η ίδια πηγή, για να συμπληρώσει με νόημα ότι “οι διαμεσολαβήσεις δεν βγαίνουν σε καλό…”.

Τηλεφωνική συνομιλία Χριστοδουλίδη-Ρίκερ
Ο Αμερικανός Υφυπουργός Εξωτερικών για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Ρίκερ είχε την Παρασκευή τηλεφωνική επικοινωνία με τον ευρισκόμενο στις Βρυξέλλες Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη και συζήτησαν θέματα τις εξελίξεις στην περιοχή καθώς και τον επανακαθορισμό της αναβληθείσας – λόγω της κρίσης με το Ιράν – επίσκεψης του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στην Κύπρο.


Όπως ανέφερε διπλωματική πηγή, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ βλέπει την επίσκεψη να πραγματοποιείται κάποια στιγμή την άνοιξη. Μάλιστα καθώς υπάρχουν κάποια χρονικά περιθώρια, συμφώνησαν να δουν αν μπορούν – πέραν της ήδη προγραμματισμένης να υπογραφεί διμερούς συμφωνίας – να προχωρήσουν και με κάποια άλλη από τις δύο που συζήτησαν το Νοέμβριο, όταν ο κ. Χριστοδουλίδης επισκέφθηκε την Ουάσιγκτον.
Η συζήτηση κάλυψε κι άλλες τρέχουσες περιφερειακές εξελίξεις (Ιράν, Λιβύη), ενώ και ο ίδιος ο κ. Ρίκερ είπε πως θα ήθελε να επισκεφθεί στο επόμενο διάστημα την Κύπρο.
Σημειώνεται ότι την προσεχή εβδομάδα αναμένονται δύο επισκέψεις Αμερικανών επισήμων στη Λευκωσία. Την Τρίτη επισκέπτεται την Κύπρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών για προξενικές υποθέσεις, Καρλ Ριτς, για να συζητήσει θέματα που σχετίζονται με την άρση της υποχρέωσης βίζας για τους Κύπριους που θα επισκέπτονται για τουρισμό τις ΗΠΑ. Αμέσως μετά αναμένεται να αφιχθεί ο Υφυπουργός Εξωτερικών για ενεργειακά ζητήματα Φράνσις Φάνον, ο οποίος θα βρίσκεται στις 17 Ιανουαρίου στο Κάιρο για το ενεργειακό φόρουμ.

Share this post