Οι ηγέτες των G7 ζητούν από Κίνα να πιέσει την Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου
Στη Χιροσίμα της Ιαπωνίας βρίσκεται ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι για να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) περισσότερο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών, η οποία διεξάγεται το Σαββατοκύριακο.
Το αεροπλάνο της Γαλλικής Δημοκρατίας που τον μετέφερε στη Χιροσίμα από τη Σαουδική Αραβία, όπου είχε μεταβεί την Παρασκευή, προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της ιαπωνικής πόλης και κόκκινο χαλί είχε τοποθετηθεί για την κάθοδό του.
Η Ιαπωνία, η οποία προεδρεύει φέτος της G7, είχε ανακοινώσει νωρίτερα πως ο Ζελένσκι πρόκειται να συμμετάσχει αυτοπροσώπως στη σύνοδο, η οποία πραγματοποιείται στην πρώτη πόλη στον κόσμο που δέχθηκε επίθεση με πυρηνική βόμβα, σε μια περίοδο που οι πυρηνικές απειλές από το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν έχουν αναστατώσει τη Δύση.
Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ζελένσκι ανακοίνωσε την άφιξή του στη Χιροσίμα για «σημαντικές συναντήσεις με εταίρους και φίλους της Ουκρανίας».
Χιροσίμα: Συνάντηση Ζελένσκι – Σούνακ στο περιθώριο της Συνόδου των G7
Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι συναντήθηκε νωρίτερα με τον βρετανό πρωθυπουργό Ρίσι Σούνακ στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της Ομάδας των Επτά (G7) στη Χιροσίμα.
Οι δύο πολιτικοί αντάλλαξαν έναν θερμό εναγκαλισμό και κάθισαν ο ένας δίπλα στον άλλον μέχρι να αποχωρήσουν οι δημοσιογράφοι και να ξεκινήσουν τις συνομιλίες τους.
Νωρίτερα σήμερα ο Ζελένσκι συναντήθηκε με την ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι.
Το μήνυμα της G7 προς την Κίνα
Οι ηγέτες της G7 κάλεσαν την Κίνα να πιέσει τον στρατηγικό της εταίρο, τη Ρωσία, ώστε να τερματιστεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Σε κοινή δήλωση που εκδόθηκε το Σάββατο, οι ηγέτες τόνισαν ότι δεν θέλουν να βλάψουν την Κίνα και επιδιώκουν «εποικοδομητικές και σταθερές σχέσεις» με το Πεκίνο, «αναγνωρίζοντας τη σημασία της ειλικρινούς συνεργασίας και της έκφρασης των ανησυχιών μας απευθείας στην Κίνα».
«Καλούμε την Κίνα να πιέσει τη Ρωσία να σταματήσει τη στρατιωτική της επίθεση και να αποσύρει αμέσως, πλήρως και άνευ όρων τα στρατεύματά της από την Ουκρανία», ανέφερε. «Ενθαρρύνουμε την Κίνα να υποστηρίξει μια συνολική, δίκαιη και διαρκή ειρήνη που βασίζεται στην εδαφική ακεραιότητα και στις αρχές και τους σκοπούς του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών», συμπεριλαμβανομένων των απευθείας συνομιλιών με την Ουκρανία.
Πηγή: gr.euronews.