Οι Γερμανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Στέλλα Κυριακίδου

Οι Γερμανοί έβαλαν στο στόχαστρο την Στέλλα Κυριακίδου

Διαδικτυακή συζήτηση Μέρκελ -Επιτρόπου Υγείας. – Το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος  μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη

Το βιογραφικό της Επιτρόπου Υγείας παραθέτει η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), σχολιάζοντας παράλληλα τους χειρισμούς της στο θέμα των εμβολιασμών. Όπως επισημαίνει, η Στέλλα Κυριακίδου «σπούδασε Ψυχολογία στο Ρέντινγκ και στο Μάντσεστερ. Το καταλαβαίνει κανείς όταν μιλάει αγγλικά. Άρχισε τη σταδιοδρομία της στο κυπριακό υπουργείο Υγείας το 1979 ως ψυχολόγος για παιδιά και νέους. Αργότερα έγινε γνωστή στον αγώνα για την καταπολέμηση του καρκίνου. Η ίδια έχει νοσήσει δύο φορές, ενώ από το 2004 διευθύνει την οργάνωση Europa Donna, έναν σύνδεσμο ομάδων αυτοβοήθειας που στηρίζει την προσπάθεια για έγκαιρη πρόληψη και αντιμετώπιση της ασθένειας. Το 2006 εξελέγη στην κυπριακή Βουλή με το χριστιανοδημοκρατικό κόμμα ΔΗΣΥ, στο οποίο ανήκε μέχρι την αναχώρησή της για τις Βρυξέλλες το 2019. Το προφίλ της ταίριαζε ιδανικά με τη νέα της θέση, στην οποία θα πρέπει να εκπληρώσει μία κύρια προεκλογική υπόσχεση των Ευρωπαίων Χριστιανοδημοκρατών: μία ευρωπαϊκή στρατηγική για την καταπολέμηση του καρκίνου».

Η εφημερίδα της Φρανκφούρτης αξιολογεί με κριτική διάθεση τους χειρισμούς της Επιτρόπου στο ζήτημα των εμβολίων: «Όταν η Κομισιόν άρχισε να δέχεται κριτική για τα προβλήματα στην παράδοση των εμβολίων, δεν θέλησε να δώσει στόχο. Φυσικά η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια είχε γίνει υπό τη δική της πολιτική επίβλεψη. Η ίδια δεν επέδειξε τη διαφάνεια, την οποία τώρα απαιτεί από τις κατασκευάστριες εταιρίες. Ελάχιστες λεπτομέρειες αποκάλυπτε στην αρχή, επί σειρά ημερών δίνονταν εσφαλμένες πληροφορίες και αυτό ενίσχυε την εντύπωση ότι η Κομισιόν δεν είχε υπό έλεγχο την κατάσταση».

 

Τα νεύρα έχουν κλονιστεί

«Αντιπαραγωγική» κρίνει την επίθεση στη φαρμακευτική βιομηχανία η ελβετική εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung (ΝΖΖ). Όπως επισημαίνει, σύμφωνα με τη DW, στις πρωτεύουσες σχεδόν όλων των ευρωπαϊκών χωρών τα νεύρα έχουν κλονιστεί. Καθημερινά οι πολιτικοί αντιμετωπίζουν την κατηγορία ότι έχουν καθυστερήσει με τα προγράμματα εμβολιασμού απέναντι στις ΗΠΑ ή ακόμη και απέναντι στο Ισραήλ. Πιο γρήγορα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο κινείται μόνο η Μ.Βρετανία, η οποία όμως έχει εγκαταλείψει την ΕΕ και ακολουθεί τον δικό της δρόμο. Με δεδομένη την τεράστια πίεση, το τελευταίο που χρειάζονται αυτή τη στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες και τα μέλη της Κομισιόν είναι η είδηση για προβλήματα στην παρασκευή εμβολίων. Αλλά ήταν δεδομένο ότι δεν θα κυλήσουν όλα ομάλα, ιδιαίτερα στο αρχικό στάδιο μίας τόσο γιγαντιαίας επιχείρησης, όπως η παρασκευή δεκάδων εκατομμυρίων νέων εμβολίων για μία πρωτόγνωρη πανδημία.

Το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung: Το γεγονός ότι η AstraZeneca μπορεί να προμηθεύσει λιγότερα εμβόλια από όσα είχε συμφωνήσει, είναι μία ακόμη αποτυχία για την ΕΕ.

Ακόμα χειρότερα: Υπάρχει η υποψία ότι η εταιρεία προσπαθεί να κοροϊδέψει την ΕΕ. Η επιχείρηση έχει εισπράξει σημαντική προπληρωμή, αλλά προφανώς δεν άρχισε να παρασκευάζει εγκαίρως τις δόσεις που είχαν παραγγελθεί- ή ενδεχομένως το πολύτιμο εμπόρευμα έχει πωληθεί αλλού.

Μία απάντηση στις αιτιάσεις της Κομισιόν- και όχι μόνο- για καθυστερημένη προμήθεια εμβολίων δίνει ο επικεφαλής της AstraZeneca Πασκάλ Σοριό, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Die Welt. Απαντώντας στο ερώτημα, εάν είχε δώσει συγκεκριμένες υποσχέσεις στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Σοριό απαντά: «Αυτό δεν ισχύει. Αυτό που υποσχεθήκαμε ήταν να καταβάλλουμε best effort, τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια. Ο λόγος ήταν ότι οι Βρυξέλλες ήθελαν να παραλάβουν τα εμβόλια λίγο-πολύ ταυτόχρονα με τους Βρετανούς, παρότι εκείνοι είχαν υπογράψει τρεις μήνες νωρίτερα. Γι αυτό είπαμε ότι θα το προσπαθήσουμε, αλλά δεν είχαμε δεσμευθεί με κάποιο συμβόλαιο. Μας αρέσουν οι φιλόδοξοι στόχοι, αλλά δεν είχαμε δώσει καμία εγγύηση».

 

Η κ. Στέλλα Κυριακίδου, επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων, δήλωσε: «Σήμερα, μετά από εβδομάδες διαπραγματεύσεων, συνάψαμε την πρώτη συμφωνία προαγοράς υποψήφιου εμβολίου από την ΕΕ. Θα ήθελα να ευχαριστήσω την AstraZeneca για την εποικοδομητική της συνεργασία σ’ αυτή τη σημαντική συμφωνία για τους πολίτες μας. Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε άοκνα για την ένταξη περισσότερων υποψήφιων εμβολίων στο ευρύ χαρτοφυλάκιο εμβολίων της ΕΕ. Η πιο ασφαλής στρατηγική εξόδου για την προστασία των πολιτών μας και του υπόλοιπου κόσμου από τον κορονοϊό παραμένει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο.»

 

Η συμφωνία που εγκρίθηκε σήμερα θα χρηματοδοτηθεί από το μέσο στήριξης έκτακτης ανάγκης, τα κονδύλια του οποίου χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία χαρτοφυλακίου πιθανών εμβολίων τα οποία θα διαθέτουν διαφορετικά προφίλ και θα παρασκευάζονται από διαφορετικές εταιρείες.

 

 

Οι κανονιστικές διαδικασίες θα είναι ευέλικτες, αλλά θα παραμείνουν αυστηρές. Από κοινού με τα κράτη μέλη και τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, η Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει τις υφιστάμενες ευελιξίες του κανονιστικού πλαισίου της ΕΕ για την επιτάχυνση της έγκρισης και της διαθεσιμότητας επιτυχών εμβολίων κατά της COVID-19. Σ’ αυτές περιλαμβάνεται η ταχεία διαδικασία έγκρισης και η ευελιξία όσον αφορά την επισήμανση και τη συσκευασία.

Σε διαδικτυακή συζήτηση με την Γερμανίδα Καγκελάριο Μέρκελ συμμετείχε η Επίτροπος Υγείας της ΕΕ Στέλλα Κυριακίδου και ο Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς Τιερί Μπρετόν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Στέλλα Κυριακίδου ενημέρωσε ότι στην ΕΕ, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, ο εμβολιασμός μπορεί να έχει φτάσει το 70% τονίζοντας ότι θα υπάρχουν αρκετές δόσεις για όλους τους πολίτες. Παράλληλα, σημείωσε ότι μέχρι σήμερα, έχουν παραδοθεί 18,5 εκατομμύρια δόσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, την πολυπλοκότητα της ανάπτυξης, της παρασκευής και της διανομής των εμβολίων υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υποστηρίξει τους παρασκευαστές ώστε να αυξήσουν γρήγορα την παραγωγή, να παραδώσουν εμβόλια, να ξεπεράσουν τα εμπόδια στην παραγωγική ικανότητα και να αντιμετωπίσουν τις συνεχιζόμενες μεταλλάξεις.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, το νέο «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος του κορoνοϊού βρίσκεται στο «μικροσκόπιο» της επιστημονικής κοινότητας, ενώ έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 31 χώρες στον πλανήτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Παράλληλα ασαφές παραμένει κατά πόσο τα υπάρχοντα εμβόλια μπορούν να καλύψουν όλες τις γνωστές παραλλαγές του ιού και ειδικά το «νοτιοαφρικανικό» στέλεχος B1.351.

Μεταδοτικότερο από τη «βρετανική» μετάλλαξη φαίνεται ότι είναι το νέο στέλεχος του ιού, που προέρχεται από τη Νότια Αφρική, όπως δήλωσε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ ο καθηγητής Κλινικής Ιολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Γιώργος Σουρβίνος.

 

«Τα στοιχεία που γνωρίζουμε από τη μετάλλαξη της Νότιας Αφρικής είναι λιγότερα σε σχέση με τη βρετανική μετάλλαξη, γιατί είναι πιο πρόσφατη χρονικά και η διασπορά της διεθνώς είναι πολύ μικρότερη. Υπάρχουν κάποια χαρακτηριστικά της νέας μετάλλαξης που δείχνουν υψηλότερη μεταδοτικότητα, τα οποία είναι υπό διερεύνηση, ενώ δεν γνωρίζουμε καθόλου ό,τι αφορά στην επιθετικότητα του νέου αυτού στελέχους», σημείωσε ο καθηγητής.

 

 

Share this post