Οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο θαλάσσιο χώρο από την οπτική του διεθνούς δικαίου

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές στο θαλάσσιο χώρο από την οπτική του διεθνούς δικαίου

Του Δρα. Ευθύμιου  Παπασταυρίδη*

Το  Κείμενο Πολιτικής   του δρα. Ευθύμιου  Παπασταυρίδη , που δημοσιεύεται πιο κάτω, κυκλοφόρησε (9.7.2020) από το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Εξετάζει τις διαφορές στο θαλάσσιο χώρο μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας από τη σκοπιά του διεθνούς δικαίου, ιδίως εκείνες που αφορούν στην οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών και στο ζήτημα του εύρους της αιγιαλίτιδας ζώνης της Ελλάδος.

Σημείο εκκίνησης αποτελεί το ιστορικό και νομικό υπόβαθρο της διαφοράς για την επίλυση της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας, και δη οι αιτήσεις της Ελλάδος στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 1976. Στη συνέχεια, το άρθρο αναπτύσσει τις νομικές θέσεις των δύο κρατών σχετικά με τα ως άνω ζητήματα, θέσεις τις οποίες εξετάζει υπό το φως του διεθνούς δικαίου. Ακολουθεί η συζήτηση σχετικά με τα διαθέσιμα μέσα για την ειρηνική επίλυση των διαφορών μεταξύ Ελλάδος-Τουρκίας, με έμφαση να δίδεται στο ενδεχόμενο υπογραφής συνυποσχετικού για την υποβολή της διαφοράς οριοθέτησης στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, όπως συζητείται έντονα τελευταία.

 

Το άρθρο, στο οποίο τονίζεται ότι τα νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το διεθνές δίκαιο παρέχει ένα επαρκές, σαφές και προβλέψιμο πλαίσιο κανόνων δικαίου για την επίλυση των υπό συζήτηση διαφορών, η οποία επίλυση θα ήταν αναμφίβολα επωφελής όχι μόνο αμοιβαία για τα δύο κράτη, αλλά και για όλη την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Οι ελληνοτουρκικές διαφορές… by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

Δρ. Ευθύμιος Παπασταυρίδης, είναι Επιστημονικός Συνεργάτης του ΕΛΙΑΜΕΠ, Ερευνητής και Διδάσκων, Πανεπιστήμιο Οξφόρδης. Επίσης, μεταξύ άλλων,  εργάζεται επίσης ως ερευνητής στο Γραφείο Διεθνών και Συνταγματικών Θεσμών της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ είναι Senior Fellow του Κέντρου Έρευνας Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Athens Public International Law Center). Στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Athens PIL Center, συμμετέχει τα τελευταία έτη στη διδασκαλία μαθημάτων του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής Αθηνών, ενώ το εαρινό εξάμηνο του έτους 2018-2019 δίδαξε Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο στο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών. Κατά το διάστημα Δεκεμβρίου 2016-Ιουνίου 2019 ο Δρ. Παπασταυρίδης υπήρξε Εμπειρογνώμων Διεθνούς Δικαίου στο Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδος με συμμετοχή σε διεθνείς διαπραγματεύσεις, πολυμερείς (Κυπριακό, Ηνωμένα Έθνη) και διμερείς (μεταξύ άλλων, στο πλαίσιο της Συμφωνίας των Πρεσπών). Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο./ Τα ενυπόγραφα κείμενα απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων τους

Share this post