Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 200 χρόνια από Ελληνική Επανάσταση του 1821

Οι εκδηλώσεις στην Κύπρο για τα 200 χρόνια από Ελληνική Επανάσταση του 1821

Το Πρόγραμμα Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια της Εθνικής Επανάστασης του 1821 παρουσίασε ο υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας,  Πρόδρομος Προδρόμου, ο οποίος ανέφερε:  «Σκιάζει τον ορίζοντα στις μέρες μας η πανδημία και στην προσπάθειά μας να αμυνθούμε και να προστατεύσουμε την υγεία αναγκαζόμαστε να καταφύγουμε σε εντελώς αντικοινωνικούς περιορισμούς. Εντούτοις, μέσα από το ζοφερό περιβάλλον αναβλύζει φέτος το μέγα φως της επετείου των 200 χρόνων από την εθνεγερσία και την παλιγγενεσία”. Ο υπουργός επεσήμανε και τα εξής:

“1821-2021: 200 χρόνια από τη μεγάλη εκείνη επανάσταση που όχι μόνο χάρισε στην Ελλάδα την ελευθερία και την υπόσταση ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά ενέγραψε ξανά τον Ελληνισμό μέσα στη χορεία των σύγχρονων ευρωπαϊκών εθνών.  Η Επανάσταση που ξεκίνησε το 1821 υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ιστορικά γεγονότα στην εποχή εκείνη.

Θα γιορτάσουμε φέτος τα 200 χρόνια από τη μεγάλη Επανάσταση και την παλιγγενεσία. Και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού θα δώσουμε έμφαση τόσο στην κυπριακή διάσταση της εθνεγερσίας, όσο και στο πνευματικό περιεχόμενο και τα ιδεολογικά προαπαιτούμενα, δηλαδή τον νεοελληνικό διαφωτισμό.

Όπως είναι γνωστό το Υπουργικό Συμβούλιο είχε ορίσει μια Συμβουλευτική Επιτροπή, με σκοπό να διοργανωθούν οι πρέπουσες εκδηλώσεις για τη μεγάλη αυτή επέτειο.

Έχουμε την τιμή να προεδρεύει της Επιτροπής αυτής μια πολύ σημαντική προσωπικότητα, ο Καθηγητής και πρώην Υπουργός και πρώην Πρύτανης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου κ. Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είναι και εδώ μαζί μας σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης και θα μας μιλήσει στη συνέχεια.

Είναι ήδη έτοιμος ο Ιστότοπος της Επιτροπής και των εκδηλώσεων και μέσω του Ιστότοπου www.kypros1821.gov.cy θα ενημερώνεται το ευρύτερο κοινό.

Ως λογότυπο των εκδηλώσεων έχουμε επιλέξει να χρησιμοποιήσουμε την εμβληματική σημαία των Κυπρίων Αγωνιστών που συμμετείχαν σε διακριτή φάλαγγα στις επαναστατικές επιχειρήσεις, την ελληνική σημαία της κυπριακής ελευθερίας, η οποία φυλάσσεται στο Πολεμικό Μουσείο στην Αθήνα. Χρησιμοποιείται ακόμα και το λογότυπο που υιοθέτησε η Επιτροπή για τους εορτασμούς των 200χρονων από την Κύπρο.

Το Υπουργικό  Συμβούλιο ενέκρινε  προκαταρκτικά ένας αριθμό εκδηλώσεων. Ο προγραμματισμός αυτός θα προσαρμοστεί, βέβαια, στη συνέχεια αναλόγως και των ευρύτερων υγειονομικών συνθηκών και των όσων θα ισχύουν ως μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Έχουμε κινηθεί στη βάση των εισηγήσεων της Συμβουλευτικής Επιτροπής -που θα ήταν καλά να τους είχαμε όλους εδώ σήμερα, αλλά δυστυχώς τα μέτρα υγειονομικής προστασίας το αποτρέπουν. Στην Επιτροπή, εκτός του Καθηγητή κ. Μπαμπινιώτη, συμμετέχουν ο μεγάλος ποιητής μας και ακαδημαϊκός κ. Κυριάκος Χαραλαμπίδης, οι Καθηγητές Πανεπιστημίου κ.κ. Πέτρος Παπαπολυβίου και Γιώργος Γεωργής, η Καθηγήτρια Μουσικός και Ακαδημαϊκός κα Ελένη Μουζάλα, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος και Μουσείου Πιερίδη, κ. Δημήτρης Πιερίδης, και ο  Πρύτανης, Καθηγητής κ. Γιώργος Δημοσθένους, όπως επίσης συμμετείχε για κάποιο χρονικό διάστημα και η Εκπαιδευτικός κα Κίκα Ολυμπίου. Απευθύνω τις ευχαριστίες μου σε όλους. Όπως και στην Επιθεωρήτρια κα Ειρήνη Παρασκευά-Ροδοσθένους, η οποία έχει τη Γραμματεία της Επιτροπής.

Πρόσθετα από τις εκδηλώσεις που προγραμματίστηκαν άμεσα από την ίδια την Επιτροπή μας, έχουμε συμπεριλάβει στο πρόγραμμα των εορτασμών και ορισμένες εκδηλώσεις που διοργανώνει το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, όπως επίσης και εκδηλώσεις που οργανώνονται από διάφορους κοινωνικούς και πολιτιστικούς φορείς, οι οποίες θα τεθούν υπό την αιγίδα της Επιτροπής.

Σημειώνω με ικανοποίηση ότι υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και κινητοποίηση στην κοινωνία μας. Διευκρινίζω ακόμα ότι ο κατάλογος που έχει τεθεί χτες και ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου δεν είναι οριστικός, δηλαδή δεν έχει κλείσει οριστικά, αλλά μπορεί αναλόγως να συμπεριληφθούν στη συνέχεια και άλλες αξιόλογες εκδηλώσεις. Πόσο μάλλον αφού εξ αρχής έχουμε την απόφαση της Επιτροπής, εάν αυτό προσφέρεται, οι εκδηλώσεις να επεκταθούν ακόμα και το επόμενο έτος, 2022.

  • Επίκεντρο των εορτασμών θα είναι βεβαίως η ίδια η 25η Μαρτίου. Στην κεντρική εκδήλωση εκτός από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Πρέσβυ της Ελλάδος στην Κύπρο, κύριος ομιλητής θα είναι ο πολύ γνωστός Καθηγητής κυπριακής καταγωγής και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης. Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, μουσικό πρόγραμμα που δημιουργεί ειδικά για την εκδήλωση η κα Ελένη Μουζάλα και ο κ. Μαρίνος Πουργούρης, με κείμενα του ποιητή μας του Κυριάκου Χαραλαμπίδη και σε συνεργασία με το Ίδρυμα Συμφωνικής Ορχήστρας Κύπρου. Ένα ειδικό ντοκιμαντέρ, που δημιουργεί ο σκηνοθέτης κ. Μιχάλης Γεωργιάδης σε συνεργασία με τους καθηγητές Π. Παπαπολυβίου και Γ. Γεωργή, θα παρουσιαστεί στο πλαίσιο της εκδήλωσης.

Λόγω των υγειονομικών συνθηκών που φαίνεται να ισχύουν σε αυτή την περίοδο, η εκδήλωση αυτή προβλέπεται να διεξαχθεί την ημέρα της επετείου διαδικτυακά και με τηλεοπτική μετάδοση και να επαναληφθεί με φυσική παρουσία και με κοινό στις 8 Ιουλίου 2021″.

Ο υπουργός έδωσε στην συνέχεια των λόγω      πρόδρο της Συμβουλευτική Επιτροπή,καθηγητή Γεώργιο Μπαμπινιώτη

 

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων

Εορτασμοί 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 by ARISTEIDIS VIKETOS on Scribd

 

ΠΑΝΩ ΦΩΤΟ: Σημαία με την παράσταση της Eλλάδας με τη μορφή της θεάς Aθηνάς και την επιγραφή «Ή EΛEYΘEPIA Ή ΘANATOΣ». Αρχικά ανήκε στον Θεόδωρο Kολοκοτρώνη, ο οποίος την προσέφερε στον Kωνσταντίνο Δραγώνα, μέλος της Eπιτροπής Zακύνθου, που υπηρέτησε τον Aγώνα, διευκολύνοντας τις επαφές των Eλλήνων με την αγγλική διοίκηση στα Επτάνησα. © Μουσείο Μπενάκη Ελληνικού Πολιτισμού 

Share this post