Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές

Οι αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για τις ευρωεκλογές

Τα αποτελέσματα των πρόσφατων Ευρωεκλογών συζήτησε  η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων, πως “αυτά αποτελούν εφαλτήριο για προοδευτική αλλαγή”. Ταυτόχρονα, το κόμμα εξαπολύει νέα πυρά κατά της Κυβέρνησης και του ΔΗΣΥ.

Ακολουθεί αυτούσια η ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ:
«H Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ συνήλθε σήμερα, Σάββατο 29 Ιουνίου 2019 και συζήτησε τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών. Σε κλίμα γόνιμου διαλόγου ανέλυσε τις συνθήκες μέσα στις οποίες διεξήχθη η προεκλογική εκστρατεία, προβλήματα και προκλήσεις που συναντήσαμε, το ίδιο το εκλογικό αποτέλεσμα και προπαντός τους στόχους μας για την επόμενη μέρα.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ εξέφρασε την εκτίμησή της προς όλα τα στελέχη, τα μέλη και φίλους του ΑΚΕΛ που εργάστηκαν με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια στη μάχη των Ευρωεκλογών, προς τα κινήματα και τις οργανώσεις που συμπορεύτηκαν μαζί μας, προς τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους που στήριξαν το ψηφοδέλτιό μας.

Το ΑΚΕΛ διεξήγαγε μια προεκλογική εκστρατεία βασισμένη σε προτάσεις και επιχειρήματα. Εξέφρασε τη διαφορετική και προοδευτική πρόταση που υπηρετεί τους εργαζόμενους στην Κύπρο και την Ευρώπη. Το ΑΚΕΛ πέτυχε να εκλέξει δύο ευρωβουλευτές, να ανεβάσει την εκλογική του δύναμη τόσο σε σχέση με τις προηγούμενες Ευρωεκλογές όσο και με τις Βουλευτικές Εκλογές του 2016.

Συναισθανόμαστε πλήρως ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν πρέπει να οδηγεί σε εφησυχασμό. Αντίθετα, ανεβάζει τον πήχη της ευθύνης για το Κόμμα μας για να συνεχίσει να αγωνίζεται για τα δίκαια των εργαζομένων και για να μην περάσει ο εθνικισμός και η διχοτόμηση. Να ενισχύει τους δεσμούς του με το λαό και ιδιαίτερα τη νεολαία. Να διορθώνει λάθη και αδυναμίες. Να συνεχίσει να είναι η φωνή της πατρίδας μας στην Ευρώπη και η πιο δραστήρια κυπριακή δύναμη μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο. Να συνεχίσει ακόμα πιο αποφασιστικά να παράγει πολιτική και να προτάσσει ριζοσπαστικά αιτήματα που να απαντούν στα σύγχρονα προβλήματα του λαού μας. Αυτή είναι η δέσμευση που αναλαμβάνουμε έναντι του λαού και των εργαζομένων.

Καθολική ήταν η επισήμανση της πολιτικής σημασίας και της ιστορικής τομής που επετεύχθη με την επιλογή του ΑΚΕΛ να παρουσιάσει ψηφοδέλτιο με τη συμμετοχή Τουρκοκύπριου. Αυτό αποτέλεσε την καθαρή επιλογή υπέρ της λύσης αρχών στο Κυπριακό, για απελευθέρωση και επανένωσης της χώρας και του λαού. Μπορεί η δεξιά και η ακροδεξιά ένθεν και ένθεν του συρματοπλέγματος να πολέμησε την επιλογή μας αυτή, αλλά ο λαός την αγκάλιασε. Το μήνυμα του ΑΚΕΛ μεταφέρθηκε και στις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος. Γράψαμε Ιστορία. Ανοίξαμε νέες προοπτικές για τη συνεργασία των δύο κοινοτήτων. Αυτό το βήμα θα έχει συνέχεια. Με την ίδια τόλμη και με την ίδια ανυποχώρητη στάση απέναντι στην προπαγάνδα του εθνικισμού και των κύκλων της διχοτόμησης.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ στηλιτεύει ιδιαίτερα τον απαξιωτικό τρόπο με τον οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην τουρκοκυπριακή κοινότητα οι οποίοι αποφάσισαν να συμμετέχουν στις Ευρωεκλογές, καθώς και τις αναφορές του για ¨δανεικές ψήφους¨. Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι λόγω μικροκομματικών και παραταξιακών σκοπιμοτήτων, ο ίδιος ο Πρόεδρος έστειλε μηνύματα τα οποί υπονομεύουν την προσπάθεια επαναπροσέγγισης των δύο κοινοτήτων και αποκατάστασης της εμπιστοσύνης μεταξύ τους και ρίχνουν νερό στο μύλο του εθνικισμού ο οποίος τόσα κακά έχει προκαλέσει στην Κύπρο και το λαό της.

Η Κ.Ε. του ΑΚΕΛ χαιρετίζει τη συμμετοχή Τουρκοκυπρίων στις εκλογές, η οποία έστειλε σημαντικά πολιτικά μηνύματα για την ανάγκη συνέχισης της προσπάθειας επίτευξης λύσης που να καταργεί την κατοχή και τη διχοτόμηση και να επανενώνει τον τόπο και το λαό στο πλαίσιο μιας δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ.

Η υποχώρηση του ΔΗΣΥ κατά 10 μονάδες καταδεικνύει ότι τα ψέματα της κυβέρνησης Αναστασιάδη, παρά την κυριαρχία της στα ΜΜΕ, δεν είχαν αντίκρισμα. Το επικίνδυνο αδιέξοδο στο Κυπριακό, η οικονομική πολιτική που σε Κύπρο και Ευρώπη υπηρετεί τα τζάκια και τις ελίτ αλλά συνθλίβει τους πολλούς, η διαφθορά και η αλαζονεία τους, εξοργίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μέρος της κυπριακής κοινωνίας. Οι ακραίες θέσεις που εξέφρασε ο ΔΗΣΥ στην προεκλογική είναι το πραγματικό του πρόσωπο.

Η Κ.Ε του ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ότι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών πρέπει να αποτελέσει εφαλτήριο στην πορεία για την προοδευτική αλλαγή που απαιτείται επιτακτικά στη διακυβέρνηση του τόπου.Όλα αυτά καθώς και άλλα κρίσιμα ζητήματα -όπως η μεγάλη αποχή από τις εκλογές- θα αποτελέσουν αντικείμενο ενός πλατιού και δημοκρατικού διαλόγου από το σύνολο των μελών του ΑΚΕΛ ο οποίος θα διεξαχθεί στο αμέσως επόμενο διάστημα. Η Κ.Ε. εκφράζει την εμπιστοσύνη της στα χιλιάδες απλά μέλη του ΑΚΕΛ σε όλη την Κύπρο που είναι άλλωστε η ραχοκοκαλιά του Κόμματος.

Είμαστε βέβαιοι ότι μέσα από το διάλογο, τις εισηγήσεις, την εποικοδομητική κριτική και αυτοκριτική που θα ακολουθήσει, το ΑΚΕΛ θα βγει ξανά πιο δυνατό και πιο ενωμένο για τις μεγάλες μάχες που έχουμε ενώπιον μας. Για την υπεράσπιση των εργαζομένων και την προοπτική της νέας γενιάς στην Κύπρο και στην Ευρώπη. Για τη λευτεριά και την επανένωση. Για τη μεγάλη προοδευτική αλλαγή που αξίζει και απαιτεί ο κυπριακός λαός», καταλήγει η ανακοίνωση.

Παραγοντισμός από την κάλπη

Η δημοσιογράφος της εφημερίδας “Καθημερινή” Κύπρου , Μαρίνα Οικονομίδου* σε ανάλυση της υποστηρίζει ότι η κάλπη του ΑΚΕΛ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αλλά και τις συζητήσεις που προηγήθηκαν στους διαδρόμους της Εζεκίας Παπαϊωάννου έβγαλε παραγοντισμό.

Διαβάστε εδώ την ανάλυση, η οποία εκφράζει τις προσωπικές απόψεις της δημοσιογράφου:

https://www.kathimerini.com.cy/gr/politiki/milisan-aorista-alla-den-katonomasan-ton-paragontismo

ΔΕΙΤΕ ΚΑΙ ΕΔΩ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΟΥ, εκπροσώπου τύπου ΑΚΕΛ

1. Ανακοίνωση Κ.Ε. ΑΚΕΛ για τις Ευρωεκλογές
2. Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ατύχημα του ΠτΔ
3. Απάντηση σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Αμμόχωστο

https://we.tl/t-LiSKnJiWVy

 

 

Share this post