Οι 3 υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κρήτης

Οι 3 υποψήφιοι για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο της Κρήτης

Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου Ευγένιος , Κισάμου και Σελίνου Αμφιλόχιος  και Πέτρας και Χερρονήσου  Γεράσιμος

Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος της Εκκλησίας Κρήτης ανακοινώνει στον Ιερό Κλήρο, τις Μοναστικές Αδελφότητες και τον ευσεβή Κρητικό Λαό ότι συνεδρίασε σήμερα, Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021, στο Ηράκλειο, υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου, Τοποτηρητού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης, με μοναδικό θέμα την κατάρτιση του τριπροσώπου για την εκλογή Αρχιεπισκόπου Κρήτης, σύμφωνα με το 19ο άρθρο του Ν. 4149/1961 «Περί Καταστατικού Χάρτου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας», όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το 52ο άρθρο του Ν. 4310/2014 (Φ.Ε.Κ. 258/τ.Α’/8-12-2014).

Το τριπρόσωπο που προέκυψε, μετά από μυστική ψηφοφορία, αποτελείται από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Ευγένιο (με 7 ψήφους), Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο (με 7 ψήφους), και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμο (με 5 ψήφους).

Η Εκκλησία Κρήτης απέστειλε αυθημερόν το ως άνω Τριπρόσωπο στην Αυτού Θειοτάτη Παναγιότητα τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο και το Οικουμενικό Πατριαρχείο για τα περαιτέρω, και στη συνέχεια το γνωστοποίησε στην Ελληνική Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Νόμο.

Η εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου Κρήτης αναμένεται να γίνει κατά την πρώτη συνεδρίαση του 2022 της Α. Ι. Συνόδου του Οικουμενικού Πατριαρχείου , η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 11-13 Ιανουαρίου. Η εν Κρήτη Ορθόδοξος Εκκλησία, απαρτιζομένη εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κρήτης και οκτώ Ιερών Μητροπόλεων εν Κρήτη, είναι Ημιαυτόνομος, έχουσα την κανονικήν εξάρτησιν αυτής εκ του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

 

Οι υποψήφιοι

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, υπέρτιμος και έξαρχος Άνω Κρήτης και Πελάγους Κρητικού , Ευγένιος (κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος) γεννήθηκε στο Ηράκλειο την 14η Φεβρουαρίου 1968.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές, φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του τον Μάιο του 1990. Το 1992 περάτωσε τα μαθήματα του κλάδου Ιστορικής Θεολογίας του τμήματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Κισάμου &  Σελίνου, υπέρτιμος και έξαρχος Εσπερίας Κρήτης ,  Αμφιλόχιος (Ανδρονικάκης), γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης το 1964. Ολοκλήρωσε τις εγκύκλιες σπουδές του στα Χανιά. Φοίτησε στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου έλαβε το πτυχίο του το 1987.

Εν συνεχεία, και στην ίδια Σχολή, παρακολούθησε διετές πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών στον τομέα της Δογματικής και Συμβολικής Θεολογίας. Το έτος 1993 διακονώντας την Ελληνορθόδοξον Κοινότητα της Αρχιεπισκοπής Θυατείρων και Μεγ. Βρετανίας, ως Ιερατικώς Προϊστάμενος στον Ι.Ν. Αγ. Νικολάου Κάρδιφ και περιχώρων, πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κάρδιφ Ουαλίας της Μεγάλης Βρετανίας, από το οποίο έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα (master) το 1995.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου ,Γεράσιμος, γεννήθηκε το 1969. Οι γονείς του ονομάζονται Ευτύχιος και Μαρίνα.

Τις εγκύκλιες σπουδές του περάτωσε στο Ηράκλειο.

Φοίτησε στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και στο Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρακολούθησε μαθήματα στο Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του τμήματος Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής Αθηνών στον τομέα Ιστορίας – Λατρείας.

 

Share this post