OHE: Μετά τη Γενεύη η κατάσταση στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη.

OHE: Μετά τη Γενεύη η κατάσταση στο Κυπριακό παραμένει αμετάβλητη.

Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Στεφάν Ντουζαρίκ, δήλωσε ότι δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε μετά την άτυπη πενταμερή. Είχε κληθεί να σχολιάσει το αποτέλεσμα των συναντήσεων του Αντόνιο Γκουτέρες στις Βρυξέλλες με τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ως επίσης και τον νέο κύκλο επαφών της Τζέην Χολ Λουτ στη Λευκωσία.

Ο κύριος Ντουζαρίκ ανέφερε ότι η κυρία Λουτ επέστρεψε στις Ηνωμένες Πολιτείες, σημειώνοντας, απλώς, ότι είχε συναντήσεις με τα μέρη στο νησί. Αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μέρος της αποστολής που της ανέθεσε ο Γενικός Γραμματέας, μετά τη συνάντηση στη Γενεύη, η οποία ολοκληρώθηκε με τον τρόπο που όλοι γνωρίζουν πολύ καλά.

Ο Στεφάν Ντουζαρίκ είπε, επίσης, πως, όταν θα υπάρξει κάτι προς ανακοίνωση σχετικά με το επόμενο βήμα στο Κυπριακό, τα Ηνωμένα Έθνη θα το πράξουν.

“Σ’ αυτό το σημείο δεν έχει αλλάξει οτιδήποτε και τα Ηνωμένα Έθνη συνεχίζουν να συνομιλούν με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη”, ανέφερε ο κύριος Ντουζαρίκ.

Οι αναφορές για την Κύπρο στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές, αναφέρει ανακοίνωση της Τουρκοκυπριακής  «προεδρίας» προσθέτοντας ότι η τ/κ πρόταση της 13ης Ιουλίου 2019 για τους υδρογονάνθρακες είναι ακόμη στο τραπέζι και πως “η ε/κ πλευρά έχει απορρίψει στο παρελθόν τα ΜΟΕ που περιελαμβάναν το Βαρώσι”.

Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι με την εκλογή του κ. Τατάρ η τ/κ πλευρά έχει δηλώσει την ανάγκη για “ένα νέο, ρεαλιστικό έδαφος και πως οι διαπραγματεύσεις με στόχο την ομοσπονδιακή λύση έχουν πλέον κορεσθεί”. Ο Ερσίν Τατάρ, προστίθεται, υπερασπίζεται ότι “εκ των ων ουκ άνευ για την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων είναι η δημιουργία ενός νέου εδάφους με την αποδοχή του ίσου διεθνούς στάτους και του σεβασμού στην κυριαρχική ισότητα της ΤΔΒΚ” .

Είναι προφανές, προστίθεται ,  “ότι μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία δεν μπορεί να είναι δυνατή στην Κύπρο χωρίς εξισορρόπηση του καθεστώτος και της νομιμότητας των πλευρών” . 

Επαναλαμβάνεται ότι στόχος της τ/κ πλευράς είναι «η ανάπτυξη μιας θεσμικής συνεργασίας μεταξύ των δυο πλευρών στο προαναφερόμενο πλαίσιο. Η ανακοίνωση της ΕΕ (ΣΣ: τα συμπεράσματα) δείχνει ότι το λιγότερο, την στάση αυτή της τ/κ πλευράς την έχει καταλάβει λάθος». Γι’ αυτό, συνεχίζει, “το να κάνει αναφορά η ΕΕ στις αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ,  που έχουν χάσει την ισχύ τους, δεν έχει κανένα νόημα παρά να στηρίζει διαπραγματεύσεις στο πλαίσιο ενός παλιού εδάφους και παραμέτρων που δεν μπορούν να εφαρμοστούν στις συνθήκες της Κύπρου και έχουν αποδειχθεί ανεπιτυχείς. Αναμένουμε από την ΕΕ να επανεξετάσει την πολιτική της για την Κύπρο στη βάση των πολιτικών και νομικών πραγματικοτήτων στο νησί”.

Για το Βαρώσι, η ανακοίνωση  αναφέρει ότι αναμένει πως θα αξιολογηθεί ως ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση η πρωτοβουλία για άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, σημειώνοντας ότι στο παρελθόν ήταν η ε/κ πλευρά, που απέρριψε τα ΜΟΕ που περιλάμβαναν το Βαρώσι. «Η πρωτοβουλία για το κλειστό Βαρώσι προωθείται λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιοκτησιακές αξιώσεις και το διεθνές δίκαιο» αναφέρεται.

Τέλος, καλείται η  ΕΕ να σεβαστεί τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα και των δύο πλευρών στην Κύπρο και να εφαρμόσει αυτό που διακήρυξε το 2004 για «άρση της απομόνωσης των Τ/κ». 

Share this post