Ογδόντα τέσσερα χρόνια από την γέννηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

Ογδόντα τέσσερα χρόνια από την γέννηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου

 

Πριν από 84 χρόνια, στις 29 Φεβρουαρίου 1940( ημέρα μνήμης Κασσιανού οσίου του Ρωμαίου του Ομολογητού),  γεννήθηκε στο χωριό Άγιοι Θεόδωροι, της μαρτυρικής Ίμβρου ο από το 1991 Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.(ΦΩΤΟ ΕΠΑΝΩ: Νίκος Παπαχρήστου)  Αναμφίβολα η σημερινή επέτειος είναι ιστορική. Γονείς του ήταν οι μακαριστοί   Χρήστος και η Μερόπη Αρχοντώνη και το κοσμικό του όνομα ήταν Δημήτριος. Χειροτονήθηκε Διάκονος το 1961, Πρεσβύτερος το 1969 και Μητροπολίτης Φιλαδελφείας το 1973 από τον πνευματικό του πατέρα, μακαριστό Γέροντα Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα(Χατζή), τον οποίο γνώρισε όταν αυτός ήταν Μητροπολίτης Ίμβρου και Τενέδου . Το 1990 διαδέχθηκε τον Μελίτωνα, μετά την κοίμηση του , στην Γεροντική Μητρόπολη  Χαλκηδόνος και στις 22 Οκτωβρίου 1991 εξελέγη παμψηφεί Οικουμενικός Πατριάρχης.Ενθρονίστηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1991. 

Από τότε μέχρι τώρα διακονεί με ζήλο και αυταπάρνηση τον Πρώτο Θρόνο της Ορθοδοξίας. Με τις ρηξικέλευθες πρωτοβουλίες του και με το πολυσχιδές έργο του, ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας κατόρθωσε να καταστεί προσωπικότητα διεθνούς κύρους και να ανυψώσει τον ρόλο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Ημέρα της Ενθρονίσεως

ΠΑΝΩ: Ημέρα της Ενθρονίσεως. ΚΑΤΩ: Με τον Όσιο Παΐσιο (Οι φωτογραφίες είναι του αείμνηστου δημοσιογράφου-φωτορεπόρτερ Νίκου Μαγγίνα)

Κυρίως, όμως, με αποφασιστικότητα και με θυσιαστικό φρόνημα, πορεύτηκε και συνεχίζει να πορεύεται την οδό, που προδιέγραψε  την ημέρα της Ενθρόνισης του στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου , στο Φανάρι:«παραλαμβάνομεν από των χειρών του μακαριστού και μεγάλου εν Πατριάρχαις Δημητρίου του Α’ τον σταυρόν Ανδρέου του Πρωτοκλήτου, εις συνέχισιν της ανόδου εις τον Κρανίου Τόπον, εις συσταύρωσιν ημών τω Κυρίω και τη Αυτώ συνεσταυρωμένη Εκκλησία, εις συντήρησιν του φωτός της Αναστάσεως».

Σήμερα ευχόμαστε ο Πανάγαθος Θεός δια πρεσβειών του προστάτη του Αγίου Βαρθολομαίου να του δωρίζει υγεία παντοδαπή για να συνεχίσει την αποστολή του για το καλό  της Εκκλησίας,  της Ρωμιοσύνης και σύμπαντος του κόσμου. 

Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος – Οικουμενικό Πατριαρχείο (ec-patr.org)

 

 

Share this post