Οδυσσέας Μιχαηλίδης: ” H Ελεγκτική Υπηρεσία πήρε στα χέρια της όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων”

Οδυσσέας Μιχαηλίδης: ” H Ελεγκτική Υπηρεσία πήρε στα χέρια της όλους τους φακέλους των πολιτογραφήσεων”

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης φιλοξενήθηκε    στην εκπομπή ‘’Παρασκήνιο’, από το Διευθυντή Ειδήσεων της DigitalTree, Παναγιώτη Τσαγγάρη και το συντονιστή της δημοσιογραφικής ομάδας Brief.com.cy, Χαράλαμπο Ζάκο. 

Ο κ. Μιχαηλίδης , μεταξύ άλλων , δήλωσε στην εκπομπή ότι η Ελεγκτική Υπηρεσία πήρε στα χέρια της όλους τους φακέλους των  πολιτογραφήσεων και άρχισε  ελέγχους, χρησιμοποιώντας τις βάσεις δεδομένων του Κτηματολογίου, του ΦΠΑ και άλλων οργανισμών για τις περίπου 3.500 επενδυτές. 

« Ήταν 7.000 πολιτογραφήσεις, αλλά οι μισοί περίπου είναι συγγενείς. Άρα έχω 3.500 επενδυτές, άρα χονδρικά έχω 3.500 πρώτες κατοικίες του μισού εκατομμυρίου ευρώ και πάνω», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης, συμπληρώνοντας πως οι όροι για την πολιτογράφηση έλεγαν πως αυτοί που θα πολιτογραφηθούν πρέπει να διατηρούν την κατοικία τους εφ’ όρου ζωής. «Τελικά την διατηρούν; Αυτό θα ελέγξουμε», επεξήγησε ο κ. Μιχαηλίδης,

Παράλληλα ο κ. Μιχαηλίδης σημείωσε πως θα ελεγχθεί και το ΦΠΑ αυτών των κατοικιών καθώς αυτές δηλώνονταν  ως πρώτες κατοικίες με 5% ΦΠΑ και όχι με 19%, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πόσα χρήματα έχασε το κράτος, αναφέροντας πως αυτό το ΦΠΑ ίσως να είναι και μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.  

Αναφορικά με τα κριτήρια για τις πολιτογραφήσεις των 3.500 επενδυτών, ο έλεγχος, είπε  ο Γενικός Ελεγκτής θα είναι δειγματοληπτικός

Σε ερώτηση κατά πόσον η Ελεγκτική θα δημοσιοποιήσει στην Έκθεση της για τις πολιτογραφήσεις ονόματα γραφείων ή εταιρειών που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε παράνομες πολιτογραφήσεις, ανέφερε πως “ονόματα θα δημοσιοποιηθούν μόνο, εάν αυτό είναι απολύτως απαραίτητο και εξυπηρετεί τον σκοπό της Έκθεσης”. 

 

Share this post