Οδηγίες για την χρήση προστατευτικής μάσκας

Οδηγίες για την χρήση προστατευτικής μάσκας

Η κατάλληλη προστατευτική μάσκα για το ευρύ κοινό είναι η απλή χειρουργική μάσκα.

Ενόψει της έναρξης ισχύος της στρατηγικής της Κυβέρνησης για τη σταδιακή άρση των απαγορεύσεων από τη Δευτέρα, 4 Μαΐου 2020, και την πρόνοια για υποχρεωτική χρήση μάσκας από συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, αλλά και προαιρετική για τον γενικό πληθυσμό, το Υπουργείο Υγείας, σε ανακοίνωση του , αναφέρει τα ακόλουθα :
Στο πλαίσιο των μέτρων ατομικής προστασίας και προφύλαξης της Δημόσιας Υγείας, η χρήση μάσκας αποτελεί συμπληρωματικό μέτρο και δεν αντικαθιστά την εφαρμογή άλλων πρακτικών προφύλαξης όπως η κοινωνική αποστασιοποίηση, η υγιεινή των χεριών, το καθάρισμα των επιφανειών, ο φυσικός αερισμός των χώρων διαμονής και εργασίας, κοκ.
Γενικός πληθυσμός: Η χρήση μάσκας μιας χρήσης για τον γενικό πληθυσμό συστήνεται και δεν είναι υποχρεωτική σε περιπτώσεις παρουσίας των πολιτών σε πολυσύχναστους και κλειστούς χώρους, όπου παρατηρείται συνάθροιση ατόμων, όπως είναι οι υπεραγορές, τα πολυκαταστήματα, οι επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου, τα φαρμακεία, οι τράπεζες, τα Τμήματα του δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα που εξυπηρετούν κοινό, τα μέσα μαζικής μεταφοράς, κοκ.
Εργαζόμενοι: Η χρήση μάσκας μιας χρήσης είναι υποχρεωτική για τα άτομα που απασχολούνται σε:
*Μέσα Μαζικής Μεταφοράς (π.χ. οδηγοί λεωφορείων),
Εσωτερικούς χώρους ιδιωτικών επιχειρήσεων, Τμημάτων δημόσιου και ευρύτερου δημόσιου τομέα, που εξυπηρετούν κοινό, όπως είναι τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, τα Ταχυδρομεία, οι επιχειρήσεις ταχυμεταφορών (couriers), σημεία πληρωμής λογαριασμών Οργανισμών (π.χ. ΑΗΚ, CYTA, Τοπική Αυτοδιοίκηση), κοκ,
*Άτομα που εργάζονται σε θέσεις άμεσης εξυπηρέτησης του κοινού στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου. Ενδεικτικά:
Ταμεία υπεραγορών, αρτοποιείων, φαρμακείων, λαϊκών αγορών, καταστημάτων λιανικού εμπορίου, κτλ
Εξυπηρέτηση κοινού σε σημεία της αλυσίδας τροφίμων όπως κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, φρουταρίες, περίπτερα, μίνι μάρκετς, λιανικό εμπόριο (π.χ. επιχειρήσεις πώλησης ρούχων και υποδημάτων, καλλυντικών, κοκ), κ.ά
*Διανομείς
*Εργαζόμενοι σε εργοτάξια/κατασκευαστικό τομέα: Τα άτομα που εργάζονται στον κατασκευαστικό τομέα οφείλουν να χρησιμοποιούν μάσκες μιας χρήσης όταν μετακινούνται με αυτοκίνητο (ο αριθμός των ατόμων στο αυτοκίνητο δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 2 άτομα), όταν χρησιμοποιούν ανελκυστήρες
4. Η ανώτατη χονδρική και λιανική τιμή πώλησης μασκών μιας χρήσης (χειρουργικές μάσκες) καθορίστηκε μέσω Διατάγματος του Υπουργού Υγείας, ημερομηνίας 15 Απριλίου 2020, στα €0,70 το τεμάχιο (€27,37 τα 50 τεμάχια). Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε παραβίαση του συγκεκριμένου Διατάγματος θα πρέπει να καταγγέλλεται αμέσως στο τηλέφωνο 1429 (Γραμμή Καταναλωτή) για να λαμβάνονται τα ενδεικνυόμενα μέτρα.
Καλούνται επίσης οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί κατά την επιλογή προστατευτικών μασκών. Σύμφωνα με τις συστάσεις τις Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, η κατάλληλη προστατευτική μάσκα για το ευρύ κοινό είναι η απλή χειρουργική μάσκα. Σε ό,τι δε αφορά άλλα είδη μασκών (χάρτινες, μάσκες με φίλτρα, κτλ), αυτά δεν εμπίπτουν στις συστάσεις και δεν εξυπηρετούν τα μέτρα προφύλαξης ατομικής υγιεινής.
Συστήνεται επίσης η αγορά των μασκών αυτών από αξιόπιστα σημεία πώλησης, να γίνεται έλεγχος ότι φέρουν απαραίτητα την σήμανση συμμόρφωσης CE και ότι είναι συσκευασμένες με ασφαλή τρόπο.
Παράλληλα, υπενθυμίζεται ο ορθός τρόπος για τη χρήση της μάσκας:
*Η μάσκα καλύπτει το πρόσωπό από την κορυφή της μύτης, το στόμα και το πηγούνι.
*Πριν την εφαρμογή ή αφαίρεση της μάσκας πλένουμε τα χέρια με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο αντισηπτικό διάλυμα.
*Αφαιρούμε τη μάσκα βγάζοντάς την από πίσω με προσοχή και ΔΕΝ αγγίζουμε το μπροστινό μέρος.
*Μετά τη χρήση τοποθετούμε τη μάσκα σε κάδο απορριμμάτων.

Share this post